Vince speelt deze week NK Jeugd onder 18.

Sinds gisteren speelt de Nederlandse Topjeugd het Nederlands Kampioenschap in Groningen. Vince doet daarbij mee bij de A-jeugd. Het toernooi duurt t/m a.s. vrijdag en ik zal dagelijks kort verslag doen van de partijen van Vince.

De partijen LIVE volgen kan ook. De A- en B jeugd spelen dagelijks een partij vanaf 13.00 uur (alleen vrijdag start de laatste ronde om 11.00 uur). Er is ook live commentaar. Voor alle links en informatie: Partijen 24 – Nederlands Jeugd Schaak Kampioenschap (njsk.nl)

Vince mocht gisteren direct hard aan de bak tegen een sterke speelster. Tot de 20e zet ging het gelijk op, maar toen maakte Vince, in onderstaande gecompliceerde stelling een fout.

Vince speelde hier de creatieve zet 21. d4, omdat hij waarschijnlijk had gezien dat op de voordehand liggende zet 21. De2 21…. Tf2 22. Dxe3 Dxe3 23. Txe3 Txb2 was gevolgd met een gelijke maar wat makkelijker speelbare stelling voor zwart. Nu won Vince weliswaar tijdelijk een de pion op e3 maar kreeg zwart veel te gevaarlijk tegenspel (dames nog op het bord, sterke loper op b7, actieve stukken, zwakke witte pion op d4) en was 8 zetten later mat niet meer te voorkomen.

In de tweede ronde kwam er een scherpe stelling op het bord waarbij Vince lang rokeerde. Na 15 zetten stond het zo:

In deze gecompliceerde stelling had wit het initiatief kunnen houden met het sterke 16. e5! (de stelling moet open naar de zwarte koning toe!) dxe5 17. Pg5! of eventueel direct 16. Pg5. Vince speelde echter 16. b3?, wat behalve een nog niet nodige verdedigende zet is, zwart ook nog eens een fijn aanknopingspunt geeft (16…a5, gevolgd door 17….a4). Het speelde eigenlijk vanaf dat moment vanzelf voor zwart., die 5 zetten later won.

Helaas dus nog geen fijne start voor Vince in dit toernooi, maar als 12e geplaatste speler op rating in een veld van 14 deelnemers, is er nog heel veel om voor te spelen.