Een halve baard voor CSV K1

(door Jan-Peter)

Dat de laatste ronde voor CSV K1 in de KNSB-competitie niet zo spannend zou worden, stond al te lezen in het verslag van ronde 8. We konden geen kampioen meer worden en ook degradatie hadden we definitief vermeden. De wedstrijd ging dus om ‘des keizers baard’. Voor ons dan, want voor onze tegenstanders van Philidor Leiden stond er nog wél een kampioenschap op het spel. Daarvoor moesten ze van ons winnen en afhankelijk van de uitslag van Spijkenisse misschien zelfs met 6-2.

Wij hadden natuurlijk onze sportieve plicht te vervullen om Philidor net zo strijdvaardig tegemoet te treden als de andere teams in onze poule. En verder is het altijd leuk om als individuele speler je score een beetje op te vijzelen. Dus reden we op 20 april ontspannen maar gemotiveerd met twee auto’s naar Leiden. In die auto’s geen Mark V en Jessica, die zich respectievelijk in Washington en op Rhodos bevonden, maar met als invallers onze jonge talenten Vince en Brett.

De wedstrijd begint gemoedelijk met een remise van Paul met wit aan bord 5. Hij speelt tegen onze (interne) clubgenoot Thijs en na wat schermutselingen in de opening en het vroege middenspel wordt de vrede vlot getekend.

Bij Brett (wit aan 7) gaat het er minder vredelievend aan toe. Hij komt aardig uit de opening, maar wordt in het middelspel flink onder druk gezet. Zijn tegenstander komt binnen met een toren, brengt een sterke loper in en dreigt steeds materiaal te winnen. Brett houdt zijn hoofd koel, houdt zijn stelling compact en breekt op het juiste moment los. Niet veel later neemt zijn tegenstander zijn remiseaanbod aan. Een mooi resultaat tegen een speler met zo’n 240 ratingpunten meer!

Ook Vince lijkt met zwart aan bod 8 wat gedrukt te staan, maar dat blijkt optisch bedrog. Als hij met Da5 dameruil aanbiedt en de a-lijn verovert staat hij op zijn minst gelijk en waarschijnlijk zelfs beter. Uiteindelijk ontstaat er een stelling met ongelijke lopers en evenveel pionnen. Alleen zijn de vrijpionnen van Vince’s tegenstander verre vrijpionnnen. Vince verdedigt actief, brengt onmiddellijk zijn koning in stelling en houdt daarmee makkelijk stand.

En zo staat het 1,5-1,5 terwijl er op alle andere borden nog niet veel duidelijk is. Allemaal stellingen die nog verschillende kanten op kunnen gaan.

Dan valt de eerste beslissing, want Jeffrey verliest met zwart aan bord 2. Achteraf hoor ik dat het in de opening al ergens mis is gegaan, maar Jeffrey maakt zo’n chaos van de stelling dat ik er niet veel van begrijp. Jammer van zijn mooie score tot dan toe, maar die was wel zo goed, dat hij nog steeds gedeeld topscorer van ons team is met 5,5 uit 8.

De voorsprong voor Leiden doet mijn tegenstander besluiten om, nadat hij twee zetten eerder remise afgeslagen heeft, het nu zelf aan te bieden. Ik neem het aan omdat ik denk dat ik een tikkeltje minder sta, wat achteraf niet blijkt te kloppen. Wat representatief is voor de hele partij, want ik denk steeds de partij te moeten keepen (vanwege een geofferde pion achter), terwijl ik vrijwel constant beter sta. Mijn schaakvermogen blijkt beter dan mijn inschattingsvermogen.

In de partij van Léon met wit aan bord 1 wordt de balans lang niet verstoord. Weliswaar staan er tegengesteld gerokeerde koningen op het bord, maar beide partijen kunnen geen beslissende aanval opzetten. Léon overspeelt zijn hand, komt slechter te staan en speelt dan een wanhoopstorenoffer, dat op menselijk niveau blijkt te werken. Of het correct is, is meer engine-werk, maar in ieder geval trekt Léon hiermee de stand gelijk naar 3-3 en komt hij net als Jeffrey op 5,5 uit 8.

Dan zijn Mark T en Reinoud nog bezig en bij de een ziet het er goed en bij de ander slecht uit. Mark heeft met wit aan bord 3 een soort koningsaantal, maar wel met erg weinig materiaal. Ondertussen houdt zijn tegenstander huis op de damevleugel die bij Mark erg open ligt. Als de aanval van Mark niet doorslaat, is zijn stelling gatenkaas en moet hij het hoofd buigen. Typerend aan deze partij van Mark vind ik dat hij, zoals het hele seizoen, vol voor de winst gaat!

Reinoud doet dat meestal wat rustiger en bij hem heb je als tegenstander pas door dat je verloren staat als het te laat is. In deze partij (met zwart aan bord 6) heeft wit een sterk pionnencentrum, maar zwart twee vrijpionnen op de a- en b-lijn. Ik beoordeel de hele partij het centrum van Reinouds tegenstander als sterker, maar blijk daar volledig naast te zitten. Reinoud schuift rustig zijn pionnen steeds een stukje verder op, maakt het centrum onschadelijk en haalt de winst binnen. En daarmee de halve baard voor CSV met een uitslag van 4-4.

Onze tegenstanders hebben helaas niets aan deze uitslag. Maar achteraf blijkt dat Spijkenisse gewonnen heeft en daarmee kampioen in onze groep geworden is. En een 6-2 overwinning heeft er voor Philidor nooit ingezeten.

Wij eindigen als 5e van de 9 teams in de poule precies in het midden. Niet onlogisch in een seizoen waarbij we én naar beneden de degradatieplekken in de gaten moesten houden én tot aan de voorlaatste ronde kampioenskansen hadden. En dat is weer logisch in een poule waarin de verschillen tussen de teams erg klein waren, de wedstrijden steeds spannend en de overwinningen meestal met kleine marge. Dat we zo goed konden meedraaien in deze klasse, terwijl sommige spelers dit seizoen een enorm off-season hadden, zegt veel over de potentie van dit team. Met de aanvulling van jonge talenten kunnen we uitkijken naar volgend seizoen met plezier en (enige) ambitie!

Natuurlijk sluiten wij het seizoen af met eten. De helft van het team koopt drinken in de supermarkt, de andere helft bestelt drie volle tassen voedsel bij de lokale afhaalchinees en dat alles verorberen we bij Reinoud, die in de buurt woont. En wordt nog wat geanalyseerd, de gebruikelijke grappen en sneren worden uitgedeeld en dan zit seizoen 2023-2024 erop voor CSV-K1.

Zie hier de harde feiten: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2881

2 reacties

  1. Hé JP, wederom een lekker leesbaar stukje.
    Gefeliciteerd met jullie handhaving.
    Helaas geen kampioenschap maar wie weet volgend jaar.
    Groetjes
    Willem Klein

Reacties zijn gesloten.