Verslag Jeugdclubkampioenschap RSB & HSB (door Pieter Visser)

Een paar weken voor het toernooi wees Robbert ons erop dat het Jeugdclubkampioenschap voor de RSB en de HSB er weer aan zat te komen. Een toernooi verdeeld over twee zaterdagen, waarbij teams van de A tot en met de E klasse de eer van clubkampioen voor de RSB of HSB kunnen binnenslepen. Zowel de gecombineerde AB klasse als de D klasse speelden op 16 maart in het DuWo Denksportcentrum. In dit toernooi spelen de RSB en HSB teams in een gezamenlijke competitie, maar wordt zowel een team van de RSB als van de HSB als clubkampioen van hun bond gekroond.

Dat zagen wij (Vince Ramak, Pieter Visser, Marco de Koning en Marc den Uijl) wel zitten. Daarom vertrokken wij op 16 maart vol goede moed naar Delft. We gingen 7 rondes spelen met 20 min p.p.p.p. plus 5 seconden increment.  Het beloofde een spannende strijd te worden. Er stonden wat teams met een laag ratinggemiddelde op de lijst, maar we konden ook een paar hele pittige rondes tegemoetzien. Alle rondes speelden we tegen de eerste teams van de betreffende vereniging in onze klasse. Wij beleefden een spannende dag! Daarom een wat langer verslag.

In ronde 1 speelden we tegen het team van Botwinnik. Op papier een zwakker team, maar helaas moesten we ons tevreden stellen met een gelijkspel. Alleen Vince en Marco wisten te winnen.

In ronde 2 speelden we tegen een nieuwkomer in het toernooi, SG Rijswijk. Het niveauverschil tussen de teams was dermate groot dat we na 10 minuten spelen al 3 – 0 voor stonden. Na nog eens 10 minuten was de 4 – 0 een feit!

In ronde 3 wachtte ons de thuisploeg DSC, wat een grotere uitdaging beloofde te worden. Maar al snel stonden we op voorsprong met een overwinning van Vince op bord 1. Hij overklaste zijn tegenstander volledig in de opening, met een snelle afloop tot gevolg! Even later wist Marc op bord 4 te winnen, waardoor we een 2 – 0 voorsprong konden noteren. Ikzelf had erg veel geluk. In een verliezende stelling wist ik eeuwig schaak te forceren. Toch nog gelijkspel! Na een taaie pot eindigde de partij van Marco ook met een remise. 3 – 1!

Na een welverdiende lunch stond ons de pittigste ronde van de dag te wachten. Niet alleen stond het team van DD uit Den Haag op dat moment bovenaan de ranglijst van het toernooi. Met een gemiddelde rating van 2055, durfden we eigenlijk niet eens te hopen op een overwinning. Het bleek inderdaad te hoog gegrepen voor ons. Al snel moest ik in mijn tegenstander mijn meerdere erkennen. Even later behaalde Marc verassend een remise! Dit is een van de totaal slechts twee halfjes die tegen DD zijn afgedwongen dit toernooi. Enige trots van Marc was dus zeker niet misplaatst! Helaas zagen we daarna Marco teleurgesteld verschijnen. Helaas was ook zijn tegenstander een maatje te groot. Op bord 1 hield Vince het spannend. Een enkelvoudig toreneindspel met drie tegen twee pionnen. Onder tijddruk wist Vince geen van zijn pionnen te behouden, werden de torens afgeruild en hield zijn tegenstander een winnende pion over. Maar, zoals gezegd spelen wij voor het kampioenschap van de RSB. Dus wij hoefden ons geen zorgen te maken over de overmacht van DD ten opzichte van de andere teams. Onze kans op het kampioenschap was nog niet verkeken, maar we moesten natuurlijk wel weer wat matchpunten binnen gaan halen om de concurrenten van de RSB aan het einde voor te zijn.

Ronde 5 tegen de nummer 2 van dat moment, SHTV. Van dit team mochten we absoluut niet verliezen! De wedstrijd begon ronduit slecht. Vince speelde geen goede partij en verloor al snel. Even later wist ik wél een overwinning te behalen. Ook Marco wist zijn tegenstander in te maken. Met een verlies van Marc eindigde ronde 5 in een gelijkspel. We stonden qua matchpunten op gelijke hoogte met SHTV, maar op bordpunten stonden zij op ons voor. We moesten hopen in de laatste rondes het verschil te kunnen maken.

Ronde 6 tegen RSR Ivoren Toren. Vince en ik wisten al snel een overwinning te behalen. Dat was een goed begin. Marc moest zich helaas gewonnen geven, waardoor alle focus op de partij van Marco werd gericht. Gelukkig voor ons speelde Marco een remise waardoor we wonnen! Nu bleek dat we mochten gaan hopen op het binnenhalen van het kampioenschap van de RSB!

Dan de zevende en laatste ronde. Het was heel spannend qua bordpunten met SHTV, want we stonden op dat moment een halve bordpunt achter. We speelden tegen Gouda. Wij bleken een maatje te groot voor onze tegenstanders. Al snel was een 4 – 0 getekend. Nu was het hopen dat SHTV een puntje zou laten liggen. En jawel hoor: Ze wonnen met 3 – 1, en lieten daar dus een bordpunt liggen. Daarmee haalden wij hen op het laatste moment nog in!

Uiteindelijk zijn we op plek 2 geëindigd van de 12 deelnemende teams en daarmee zijn we het hoogst geklasseerde RSB team. Daarmee zijn wij kampioen van de RSB!

Al met al mochten we terugkijken op een prachtige schaakdag in Delft. Bij de prijsuitreiking mochten we een mooie beker in ontvangst nemen, waarna we met een blij gevoel met de trein op weg naar huis gingen. Vrijdag zullen we vol trots de beker laten zien.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.