De nachtkaars van CSV 1 (door Jan-Peter)

Op 23 maart 2024 speelde CSV K1 uit tegen Sliedrecht. Nou ja, uit, eigenlijk thuis, maar toch uit. Dat wil zeggen, officieel was het een thuiswedstrijd, maar wegens perikelen met onze speelzaal (ik weet eigenlijk niet eens precies wat; logistiek, kosten, behoefte aan een uitje in de regio??) had het CSV-bestuur met Sliedrecht bedongen dat we naar hen zouden afreizen. Waardoor wij in hun prachtige, ruime zaal werden ontvangen en zij op de fiets naar deze wedstrijd konden komen. Overigens was het een drukke boel, want CSV 1, 2 en 3 speelden tegen respectievelijk Sliedrecht 1, 3 en 4. Leuk om de oude garde en onze jonge talenten zo gemixt in de zaal te zien spelen.

Voor CSV 1 was het een belangrijke wedstrijd: als we deze zouden winnen, zouden we in de laatste ronde tegen Philidor Leiden in een rechtstreeks duel het kampioenschap kunnen binnenhalen. En op papier waren we duidelijk favoriet t.o.v. Sliedrecht. Aan de bak dus! De wedstijd…

Zo snel en effectief als Vince voor het 2e team en Pieter en Marco voor het 3e team de volle punten scoren, is CSV 1 niet. Toch worden ook bij ons de eerste uitslagen snel genoteerd. De remise van Jan-Peter met wit aan bord 4 is niet bloedeloos, maar kan toch ook moeilijk gewelddadig genoemd worden. Hij komt wat slechter uit de opening, wat beter uit het middenspel, maar ziet geen goede, risicoloze voortzetting, dus: 0,5-0,5.

Mark T. lijkt met zwart aan bord 3 het betere van het spel te hebben en in ieder geval ligt het initiatief bij hem. Zowel achter het bord als in de analyse achteraf blijkt het toch lastiger te zijn dan het er optisch uit ziet. Dus ook hier remise en daarmee 1-1.

Ook bij Léon (zwart aan bord 1) is er een verschil tussen optisch en praktisch. Optisch staat hij erg goed, maar het is niet eenvoudig om een goede voortzetting te vinden. Dan vergaloppeert Léon zich, verliest ondanks een wanhoopsaanval en zo staan we 1-2 achter.

Dan gebeurt er een poosje niets. Wel bij het 3e team trouwens, dat blijft lekker door scoren! Bij ons staat Jessica duidelijk beter, Jeffrey mogelijk beter, Reinoud heeeel misschien een tikkeltje beter. Maar Paul en Mark hebben pittige stellingen voor hun kiezen. Als ik mijn bitcoins moest inzetten, vrees ik dat ik het Sliedrechtse vakje zou aanvinken. Gelukkig kan er nog van alles gebeuren…

Reinoud (wit aan 8) heeft initiatief en ruimtevoordeel. Maar als er langzamerhand steeds meer stukken van het bord verdwijnen, komt er steeds minder spanning in de stelling. Het paardeindspel is nog tricky, maar de spelers besluiten op tijd tot remise.

En dan scoort Jessica met zwart aan bord 7 de gelijkmaker. Ze laat de toeschouwers nog wel even zweten: ze heeft voldoende pionnen voorsprong, maar geeft een essentiële pion weg. Ach, dan ook maar een kwaliteit geofferd als we toch bezig zijn, lijkt ze te denken. Dat levert verbonden vrijpionnen op, die door de witte torens niet meer te stoppen zijn. En zo staat het 2,5-2,5.

Er gebeurt weer een tijdje niets. Ik vrees echter nog steeds dat ik mijn fictieve bitcoins juist heb ingezet: de koning van Paul (zwart aan 5) staat op de tocht en hij zit ook nog in tijdnood. Bij Mark V. (wit aan bord 6) is het nu echt wel kritiek en hij moet op trucs gaan spelen om er nog wat uit te slepen. Helaas gaan beide partijen voor ons verloren.

En zo staan we 2,5-4,5 achter en gaat onze kampioensdroom als een nachtkaars uit. Eerlijk gezegd hadden we aan het begin van het seizoen totaal niet verwacht dat we om het kampioenschap mee zouden draaien, maar als je dan toch zo dichtbij komt, is zo’n nederlaag toch jammer. Voor Sliedrecht is het een opsteker, want zij hadden een overwinning nodig om degradatie mogelijk te vermijden.

Maar… we missen nog een partij. Uiteraard die van Jeffrey (wit aan 2). Als laatste binnen en als laatste klaar. What’s new?? Hij heeft een klein voordeeltje in een eindspel van paard tegen loper. Zijn paard is het sterkst, maar zit er ergens een doorbraak in? Uiteraard! Want Jeffrey is Jeffrey en als een ware wizard weet hij door de minieme gaatjes in de zwarte stelling te laveren. Hij brengt de eindstand op 3,5-4,5 en zijn score op 5,5 uit 7.

En wat betekent dat allemaal? Wel, allereerst dus dat we geen kampioen worden. Ten tweede dat we volgens onze teamleider nog steeds kunnen degraderen, als slechtste nummer 6 (?!) van de 2e klasse. Iets wat gelukkig later op de avond in het welbekende restaurant (omdat de horeca in Sliedrecht het blijkbaar erg goed doet, wijken we uit naar ons vertrouwde Capelle) met de welbekende Aziatische keuken kan worden bijgesteld: in de andere klassen zijn teams die onze score niet meer kunnen inhalen. We spelen volgend jaar gewoon weer in de 2e klasse. Ten derde dat Sliedrecht in de volgende ronde degradatie kan voorkomen; alleen moeten ze dan volgens hun eigen berekeningen wel met 8-0 winnen. En ten vierde dat we, voor wat het waard is (niets), de massakamp met drie teams van Sliedrecht winnen met 12,5-11,5. Want ons 2e speelt gelijk met 4-4 en het 3e wint met 5-3.

Dank voor de gastvrijheid, Sliedrecht! Ga voor die 8-0 en dan hopelijk tot volgend seizoen… En wij gaan proberen om het Philidor Leiden in de laatste ronde lastig te maken. Al gaat het voor ons om des keizers baard, zoals een oud-CSV’er zou zeggen.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.