CSV (K1) knijpt met de billen…

(door Jan-Peter)

Niet te doen als toeschouwer, die wedstrijden van CSV K1 dit seizoen. Iedere keer weer spannend tot de laatste zetten. Ook deze keer kon de wedstrijd met nog 2 partijen te gaan nog alle kanten uit. De verschillen in onze poule 2B zijn dan ook erg klein en de ontknoping zal pas in de laatste ronde plaatsvinden.

Maar goed, laten we beginnen bij het begin…Het is zaterdagochtend 2 maart en zonnig. Voor sommige Capellenaren reden om met gemengde gevoelens een schaakpartij te moeten spelen (raad eens wie…), maar hee, duty calls, dus we gaan ervoor. En we gaan ervoor naar Leiderdorp, alwaar een sympathiek team van tegenstanders ons in een mooie, ruime school ontvangt. In de stand na 5 rondes ontlopen de teams elkaar maar 1 matchpunt (in ons voordeel) en 1/2 bordpunt (in ons nadeel), dus een spannende wedstrijd hangt in de lucht.

De spanning wordt als eerste opgeheven aan bord 8. Daar staat teamleider Mark V. wat in de verdrukking, maar gevaarlijk lijkt het niet. Na wat manoeuvreren vindt zijn tegenstander dat ook en de vrede wordt getekend. Bij het dineren na de wedstrijd valt het woord ‘gezapig’. Maar dat kan ook over iets totaal anders gegaan zijn; het was nogal rumoerig in het restaurant.

Bij de buren aan bod 7 maakt Vince met wit zijn debuut in het eerste. Hij gaat meteen voortvarend van start en vol in de aanval! Dat levert hem flink wat ruimtevoordeel op, maar ook wat gaten in zijn stelling. Als zijn tegenstander zijn dame activeert en het actieve spel van Vince stil komt te vallen, kost dat hem na een fout uiteindelijk de partij.

Aan bord 1 trekt Léon met wit de stand gelijk. Zijn aan het hoogste bord ‘opgeofferde’ tegenstander komt lang mee in de opening, maar Léon schuift langzaamaan verder naar voren met paarden en pionnen en de zwarte stelling valt iets minder langzaam uit elkaar. En zo staat het 1,5-1,5.

Mark T. speelt met wit een interessante partij aan bord 3. Hij creëert al vrij snel een vrijpion op de b-lijn en het ziet er op het oog veelbelovend uit. Echter, het is ook een geïsoleerde pion en dus een kwetsbare. Beide spelers spelen het behoorlijk goed. Mark offert nog een pion om meer actieve kansen te krijgen, maar uiteindelijk dwarrelt de partij naar remise. Terecht volgens de engine, achteraf blijkt het evenwicht nooit drastisch uit balans geweest te zijn. Dus komen we op 2-2.

Tijd voor een prognose. Onze teamleider appt het thuisfront: “Het staat hier overigens 2-2 met 4 tricky stellingen waarvan er 1 zo goed als verloren lijkt”. Die verloren lijkende partij is de mijne met zwart aan bord 4 en de tl heeft daar volkomen gelijk in. Ik heb een pion weggeblunderd en in plaats van me lijdzaam te laten wegschuiven, heb ik gekozen voor een soort van aanval. Maar meer dan ‘soort van’ is het niet. 

Paul heeft met wit aan bord 5 al vroeg in de opening een pion geofferd. De compensatie is lang niet duidelijk, maar hij heeft wel constante druk op de zwarte stelling. Paul lijkt de betere kansen te hebben, maar of het voldoende is? Jessica heeft met zwart aan bod 6 een vergelijkbare situatie: zij staat de hele partij al actiever, maar een final blow zit er vooralsnog niet in. 

Jeffrey, onze eigenlijke kopman, speelt met zwart aan bord 2 tegen de eigenlijke kopman van Leiderdorp. In deze titanenstrijd met tegengesteld gerokeerde koningen lijkt Jeffrey langere tijd het betere spel te hebben, dan zijn tegenstander weer, uiteindelijk lijkt het gelijk, maar dan komt Jeffreys tegenstander toch weer actiever te staan. Een open partij dus.

Het is dus tijd voor een wonder voor CSV en de eer om dat te voltrekken ligt bij mij. Met mijn soort van aanval hou ik mijn tegenstander toch flink bezig. Iedere zet schotel ik hem een mini-puzzeltje voor en dat kost tijd en resulteert uiteindelijk in tijdnood. Daarin mist mijn tegenstander een paar keer de directe winst en ligt opeens eeuwig schaak op de loer. Als we de tijdcontrole met voor mij nét te weinig zetherhaling gehaald hebben, gaat mijn tegenstander er nog eens goed voor zitten. Maar inmiddels is op winst spelen te risicovol geworden. En zo eindigt de partij (waarin ik volgens de engine op -7 gestaan heb) alsnog in eeuwg schaak en remise.

Ook Paul speelt remise. Hij weet zijn stukken optimaal neer te zetten en die van zijn tegenstander staan op zijn zachtst gezegd suboptimaal. Paul heeft echter te weinig materiaal om vooruitgang te boeken (en staat nog steeds de geofferde pion achter), dus rest de heren niets dan het tekenen van de vrede: 3-3.

En dan begint het billenknijpen pas echt. Zelf kan ik door de adrenaline van het einde van mijn partij even niet meer kijken. Het is te spannend. En de gezichten van Mark V. en Léon wisselen na ieder rondje door de zaal weer van expressie. Een glimlach, een zucht, een verwrongen gezicht, een opgeluchte ademhaling… alles komt voorbij. Jeffrey heeft de dame van zijn tegenstander ruimte gegeven en dat ziet er eng uit. Is het nog wel remise, zoals we lang dachten? En Jessica heeft een toreneindspel met een pion meer. Maar het is een dubbel toreneindspel, met allebei een vrijpion. Ingewikkelde dingen zijn dat. Al is de actievere koning van Jessica hoopgevend. De resterende tijd op de klok is daarentegen verontrustend. Jessica, speel eens een beetje door!!

De ontknoping begint bij Jeffrey: ook hij heeft zijn dame kunnen activeren. Hij overziet het slagveld van deze wedstrijd en gaat akkoord met remise, wetende dat hij inmiddels juist weer beter staat (de engine geeft later +2 voor hem aan). Taking one for the team, heet dat! Want schaken is een teamsport en 4,5 punten is het doel. En dat is haalbaar, want Jessica speelt het eindspel slim, haar actieve koning ondersteunt haar vrijpion en de winst is binnen, nog net voor de klok 6 slaat. Voor Jessica en voor CSV! Een 4,5 – 3,5 overwinning. Maar lieve mensen, kunnen we het volgende keer iets minder spannend maken…? Gelukkig kunnen we wat van onze energie kwijt bij de lokale Chinees, alwaar wij de enige bezoekers in het restaurant zijn.

En wat betekent deze uitslag? Wel, op de ranglijst blijven we 4e staan. Maarrrrr… eigenlijk staan we gedeeld 2e. Maarrrrr… de teams op plaats 2 en 3 hebben vanwege het oneven aantal teams in onze poule een wedstrijd meer gespeeld. Wij hebben er nog 2 te gaan en zij nog 1. En een van onze wedstrijden is nog tegen de koploper. Oftewel, we hebben het kampioenschap nog in eigen hand! 

Disclaimer: ik mocht dit verslag alleen van onze teamleider (die ons graag scherp houdt) schrijven als ik ook dit vermeldde: in deze rare evenwichtige poule kunnen we vanwege de versterkte degradatie ook nog degraderen!! Afijn, kijkt en oordeelt u zelf maar: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2879

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.