RSB – C.S.V. 2 – Erasmus 1.

RSB Wedstrijd – C.S.V. 2 – Erasmus 1.

De derde wedstrijd alweer tegen het sterke Erasmus was op papier de moeilijkste tegenstander in deze groep. Met een gemiddeld ratingverschil van 200 punten in ons nadeel heb ik gekozen voor een iets aangepaste opstelling.

De Start was veelbelovend omdat op alle borden goed stand werd gehouden en hier en daar een redelijk goede stelling werd opgebouwd. Dit was zeker het geval bij Hans Blokland (6) die een zeer goede aanvallende partij speelde. Hij bracht zijn tegenstander flink in de verdrukking wat een pion opleverde met een mooie stelling. Vervolgens laveerde hij het knap uit, wat zowaar een 1-0 voorsprong opleverde. Lang konden we niet genieten van deze voorsprong omdat Kees Schoolenberg (5) het zwaar te verduren kreeg en langzaam in de tang genomen werd en uiteindelijk een stuk moest inleveren en daarmee ook de partij. 1-1. Deze stand bleef zowaar lange tijd staan maar toen werd ook duidelijk dat een aantal borden wat minder kwamen te staan, maar ook dat er fel werd gevochten aan de borden 1,2,7 en 8. Zelf speelde ik aan bord 4 tegen tegen mijn oude clubgenoot (S.O.81) Pieter Sturms en wist dat hij moeilijk te verslaan was. Ik probeerde de partij rustig op te zetten, wat op zich aardig lukte, maar om het initiatief te pakken, moest ik toch meer risico nemen. Helaas was dat aan de oude vos niet besteed en hij pareerde vakkundig waardoor ik een pion moest inleveren. Ik probeerde nog met een stukoffer een vrijpion te krijgen maar ook dat liep op niets uit en kon worden opgegeven. 1-2. Invaller Sjoerd van Assendelft (3) speelde tegen onze clubgenoot Peter Torczynski (die voor Erasmus in de RSB speelt). Dit was voor Sjoerd een lastige partij met een moeizame opening. Hierdoor verloor hij veel tijd in de opening. Toen hij eenmaal zich door de opening had geworsteld kwam hij wel aardig te staan maar had te veel tijd verbruikt. Met nog slechts een paar tellen op de klok was dit vechten tegen de bierkaai. 1-3. Pieter Visser (8) speelde een solide partij waarbij het lange tijd gelijk op ging. Gezien het ratingverschil van tenminste 250 punten leek het een ongelijke strijd te worden maar Pieter dacht daar anders over en liet zich niet van de wijs brengen en speelde een berenpartij. Zijn tegenstander raakte de kluts kwijt en onze man tikte behendig de winst naar binnen. 2-3. Knap gedaan van Pieter en dat zorgde ervoor dat de spanning weer terug was. Op bord 2 speelde Marco de Koning een sterke partij tegen de op papier sterkste tegenstander met een rating van 2060. Met een ratingverschil van 500 punten leek dit onmogelijk om er iets van te maken maar de praktijk was anders. Marco speelde met wit zijn favoriete opening en wist het zijn tegenstander danig moeilijk te maken. Lange tijd zag het er naar uit dat Marco zelfs iets beter stond en dat een welverdiende remise er zelfs in zat. Helaas wist zijn tegenstander zich te ontworstelen aan de remisestand en zette hij Marco, met een mat in 3, pardoes mat. 2-4. Aan bord 1 speelde, onze man in vorm, Brett Ramak. Ook hier een rating verschil van ruim 300 punten. Brett maakt het allemaal niets uit en speelde een mooie partij met zwart. Gedurende de partij kwam Brett wat gedrukt te staan maar met een stukoffer wist hij een vrijpion te creëren. Deze vrijpion zorgde ervoor dat zijn tegenstander veel tijd ging verbruiken en steeds verder onder druk kwam te staan. Het was een zinderende eindstrijd maar het was Brett die koelbloedig beleef en uiteindelijk aan het langste eind trok. Zijn tegenstander ging door de de vlag in een voor hem ook mindere stand. Mooie partij wederom van Brett die nu topscorer is met 3 uit 3. Goed gedaan. 3-4. Een stand die nog kansen bood op een gelijk spel omdat invaller Arjan Terlouw (7) een verdienstelijke partij speelde. Hier gingen de kansen gelijk op waarbij Arjan langzaam wat beter kwam te staan. Het eindspel was echter dusdanig ingewikkeld met dubbel loperpaar en vrijpionnen dat beide spelers in tijdnood kwamen. Na een remisevoorstel wat door Arjan terecht werd afgewezen kwam ineens zijn tegenstander weer beter te staan maar door wederzijdse tijdnood werd toen besloten remise te doen. 3,5-4,5. Al met al een toch nog een zeer verdienstelijke wedstrijd waarbij het net niet gelukt is om de remise binnen te slepen. Iedereen bedankt voor de inzet.

Roger Schreutelkamp , Teamleider CSV 2

3 reacties

  1. Bedankt voor jouw verslag Roger. Jullie hebben het spannender weten te maken dan ik van tevoren had durven denken. Handhaven in de eerste klasse dit jaar en wie weet waar jullie nog terecht kunnen komen.

Reacties zijn gesloten.