De laatste van het eerste (door Jan-Peter)

De laatste ronde van de KNSB-competitie was een flinke uitdaging voor CSV-K1. We moesten uit tegen Rokado en met een afgesloten tunnel, een verkeersongeluk, wegwerkzaamheden en een overbelast pontje was het geen sinecure om in Nieuw-Beijerland te komen. Uiteindelijk lukte het beide auto’s, de ene via Dordrecht en de andere via Spijkenisse om ruim voor 13 uur op locatie te verschijnen. 

Wat schaken betreft stond er weinig op het spel. Beide teams zijn brave middenmoters gebleken, een toppositie zat er niet meer in en degradatie was reeds afgewend. Maar het is altijd leuk om tegen de concurrenten en vrienden van Rokado te spelen, het zijn altijd spannende wedstrijden, dus we gaan er met zijn allen voor. 

Jan-Peter valt in voor Roel met wit aan bord 5. De Rokado-speler is ook een invaller, maar het ratingverschil is erg groot. Zwart gooit  de stelling snel open en creëert veel zwakke velden. Jan-Peter gooit al zijn stukken in de strijd en na 23 zetten geeft zwart één zet voor het mat op. Th8, Pg8 en Lf8 hebben hun plek nooit verlaten. 1-0 voor CSV. 

In de andere partijen is er nog weinig duidelijk. Op veel borden is zowel een positionele als een scherpe strijd gaande. En omdat ik van eerdere pogingen geleerd heb, maak ik geen prognose. Wel staan wij op alle borden in tijd achter, variërend van enkele minuten tot ruim 40!

Vooral bij Reinoud is het spannend. Vanwege zijn goede prestaties dit seizoen zit hij deze keer aan bord 1, met wit. Hoewel Reinoud goed uit de opening komt en een vroeg remise-aanbod afslaat, wisselen de kansen en komt hij onder druk te staan. Bovendien moet hij nog een zet of 14 in 12 minuten doen. Als ik iets later kijk, moet hij er nog 11 in 5 minuten, maar de ergste druk lijkt dan van zijn stelling. Hopelijk blijft Reinoud kalmer dan Ding Liren. 

Ondertussen speelt Léon remise. In een scherpe stelling lijkt hij een aanval te hebben, maar met te weinig aanvalsstukken. Uiteindelijk wikkelt hij af naar eeuwig schaak: 1.5-0,5. 

De op een na grootste tijdnood is voor Jeffrey. Met zwart aan bord 2 staat hij actief met een pion op a3. Maar of die pion een troef of een zwakte is, is me niet duidelijk. Het is een typische Jeffrey-stelling, dus als toeschouwer kun je niet meer doen dan vertrouwen hebben. Na een korte wandeling zie ik dat Jeffrey’s pion op a3 gedekt staat door een loper op f8. Ook verder heeft hij flinke druk. Niet veel later wint hij dan ook en staat het 2,5-0,5. Los van het punt, zijn wij als teamgenoten vooral blij dat Jeffrey eens niet een partij doorspeelt tot 8 uur ’s avonds… En met zijn fenomenale score van 7 uit 8 (ongeslagen) is natuurlijk ook weinig mis!

Reinouds klok loop terug naar een minuut voor 5 zetten en uiteindelijk speelt hij de 40e zet met nog 11 seconden over. Hij lijkt de stelling inmiddels wel onder controle te hebben en neemt een aantal minuten om de spanning van zich af te wandelen. Inderdaad wordt het uiteindelijk remise. Ook Mark V speelt remise. Hij staat lang met zwart aan bord 8 onder druk. Zijn tegenstander offert een stuk voor veel pionnen en activiteit. Als we ons afvragen hoe Mark los gaat komen, krijgt hij een remiseaanbod, dat hij uiteraard aanneemt. In de analyse blijkt wit een paar keer winst te hebben gemist. Maar het blijkt ook dat Mark in de slotstelling de problemen te boven is gekomen en mogelijk zelfs gewonnen staat. Maar ja, onder tijdsdruk werkt het nu eenmaal anders en we mogen blij zijn met deze remise.

En zo staat het 3,5-1,5 voor ons en is er niets aan de hand. Totdat het noodlot toeslaat… 

Paul speelt de hele partij actief, krijgt steeds meer druk en zelfs een aanval. Ergens moet het gewonnen zijn. Dan vergaloppeert hij zich plotseling, zet zijn dame per ongeluk op c2 in plaats van b2, verliest een kwaliteit en daarmee de partij (3,5-2,5). En Jessica blundert in tijdnood in remisestelling een pion weg. Mogelijk is het nog houdbaar, maar van een zeker half punt wordt het een lange weg te gaan. Mark T staat een kwaliteit tegen een pion voor, maar de stelling is erg dynamisch. Geen idee wat de uitkomst zal zijn. 

Dan gebeurt er lange tijd niets. Marks stelling verslechterd. De witte pionnen zijn wel erg sterk. Maar Jessica bouwt een soort mini-vesting. Die werkt en ze haalt een halfje binnen! Mark heeft een wonder nodig en dat wonder geschiedt niet. Hij verliest en zo komt de eindstand op 4-4.

En daarmee blijven we middenmoter en eindigen we op een 5e plaats in de poule. Van Nieuw-Beijerland reizen we naar Oud-Beijerland, we laten de kermis links liggen, maar vinden wel een restaurant dat nog spontaan plek heeft voor ons 8-en. Etend, drinkend en pratend sluiten we het seizoen af. Ondertussen mijmerend over wat de ambities voor volgend seizoen zijn. Maar eerst maar eens een zomerreces!

https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2455

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.