CSV doet lekker mee (door Jan-Pter)

Hoewel het 1 april was, was het geen tijd voor grapjes. Dus dat we pas om 14:00 uur begonnen wegens onverwachte zaalproblemen, was geen geintje. Dat een van onze spelers (ik zal haar naam niet noemen…) op de verkeerde locatie stond was geen geintje. En dat Léon ziek was, was ook geen geintje. Uw vertrouwde verslaglegger mocht weer invallen. 

Verder konden we overigens ontspannen aan deze wedstrijd beginnen. We staan 4 mp en 7 bp voor op onze tegenstanders, met nog 2 rondes te gaan. De druk lag dus bij Schaakmat Westland, die met grote cijfers van ons moesten winnen om degradatie te voorkomen. Op papier waren wij wat sterker, maar Westland heeft een goed team in de breedte. 

Afijn, de wedstrijd zelf. Die begint rustig. Jan-Peter vind zelf dat hij de afgelopen wedstrijden genoeg heftige partijen heeft gespeeld. Als hij met zwart aan bord 7 niet onaardig uit de opening komt en zelfs dames kan ruilen, biedt hij na 15 zetten remise aan. Zijn tegenstander accepteert waarmee de eerste vrede getekend is. 

Ondertussen ziet het er op veel borden leuk uit voor ons. Reinoud (zwart, bord 3) staat actief, heeft de pionnenstructuur van zijn tegenstander vernietigd en staat zelfs voor in tijd! Jessica (wit, bord 8) heeft initiatief op de koningsvleugel. Jeffrey (wit, bord 2) heeft ook een betere pionnenstructuur en kan gaan drukken. Bij Paul (zwart aan bord 1) is het dynamisch en onduidelijk. Mark V (wit aan bord 6) lijkt me iets beter te staan, maar er is ook niet heel veel aan de hand. Roel (zwart aan bord 5) staat wat in de verdediging, maar probeert actief te counteren.

Het eerste winstpunt komt echter van Mark T. Met wit aan bord 4 heeft hij druk in het centrum en initiatief op de koningsvleugel. In de analyse zien we ingewikkelde, chaotische varianten, maar in de partij verdedigt zwart niet optimaal. Een witte pion op h6 en een dame die naar veld g7 lonkt, brengen Mark al op zet 25 de overwinning: 1,5-0,5

Dan gebeurt er lange tijd niets. Maar de algemene tendens blijft er goed voor ons uitzien. Bovendien treft de tijdnood onze tegenstanders net wat harder dan ons, met voor sommige spelers nog maar een minuutje voor een zet of 10. Jessica haalt het volgende punt binnen. Vanuit de opening heeft ze een sterk centrum gecreëerd. Bovendien weet ze de zwarte koningsvleugel te verzwakken. De zwarte stelling brokkelt langzaam af, Jessica wint een stuk, moet nog een kleine matdreiging pareren, maar zegeviert en brengt de stand op 2,5-0,5.

Roels actieve verdediging werkt, hij weet steeds een beetje druk op zijn tegenstander te houden en als er wat materiaal geruild wordt, is de remise een feit. Reinoud heeft moeite zijn openingsvoordeel vast te houden. Zijn tegenstander speelt erg actief en Reinouds koning op f7 blijkt kwetsbaarder dan verwacht. Na flinke schermutselingen in tijdnood, waarbij de klok van Reinouds tegenstander op enig moment zelfs op 4 seconden staat, wint Reinoud een stuk en snel daarna de partij. Waarmee hij zijn score overigens op 5 uit 7 brengt. Paul delft helaas het onderspit. Vanuit de opening heeft hij een sterk centrum, maar wel kwetsbare pionnen. De partij kan lange tijd alle kanten op, maar als Paul een pion weggeeft, is het een aflopende zaak. 

En zo staat het 4-2 voor ons en is handhaving in de 2e klasse een feit!!

Maar er zit meer in. De twee overgebleven partijen staan ook goed voor ons. Bij Mark V wordt het erg spannend, alleen is dat vooral op technologisch vlak… Zijn tegenstander speelt in gigantische tijdnood een onreglementaire zet en Mark moet er 2 minuten bij krijgen. Op de een of andere manier kost het onze wedstrijdleider behoorlijk wat moeite de klok juist in te stellen. De tijdstraf pakt dan ook voordelig uit in het voordeel van Marks tegenstander, die gratis bedenktijd krijgt. Iets later blijkt de increment niet te werken en moet de klok opnieuw worden aangepast. Wederom in het voordeel van Marks tegenstander. Overigens staat Mark dan al gewonnen, dus voor het resultaat maakt het niet uit, maar het levert een onrustig moment in de wedstrijd op. We komen met 5-2 voor.

Wie uiteraard de rust zelve blijft in alle commotie is Jeffrey. Hij heeft een eindspel met twee torens tegen een dame op het bord en is duidelijk van plan om weer eens een uurtje meer speeltijd te pakken dan de rest van het team. What’s new…? Dat iedereen inmiddels hongerig wacht op het einde van de wedstrijd, doet Jeffrey weinig en omdat hij zoals altijd ons wachten beloont met een punt (en daarmee op 6 uit 7 komt!) vergeven we het hem. 

En zo winnen we met 6-2 en staan we op een brave 5e plaats. Samen met de sympathieke tegenstanders van Westland (dat dus helaas degradeert) wordt er nog flink geanalyseerd. We vieren de overwinning deze keer bij de Griek en kunnen ook de laatste ronde tegen onze oude vrienden van Rokado ontspannen ingaan.

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12045

Eén reactie

  1. Leuk stukje weer Jan Peter.
    Ga vooral zo door.
    En het team gefeliciteerd met handhaving in deze sterke afdeling.

Reacties zijn gesloten.