Nuttige puntjes voor CSV 1! (door Jan-Peter)

De eerste wedstijd na de winterstop deed bij sommige spelers de handjes trillen. Als onder in de middenmoot bungelende degradatiekandidaat moesten we aantreden tegen Messemaker, de nummer 2 van de poule. Bovendien hadden enkele spelers niet zoveel spelritme meer na de vorige wedstrijd.

Teamcaptain Mark Vermeer kon er niet bij zijn en liet zich vervangen door Ton, die wegens last-minute omstandigheden weer vervangen werd door bovengetekende. Die meteen tot instant-teamleider werd gebombardeerd. En dat alles in een gezellige en zeer volle zaal, want ook het 2e en 3e team speelden thuis.

Nou, laat ik dit verslag dan maar eens met mezelf beginnen. Met zwart aan bord 7 kom ik comfortabel uit de opening. Ik begrijp de thema’s van de stelling een tikkeltje beter dan mijn tegenstander en creëer zelfs een klein plusje. Ook op de borden naast mij gaat het goed. Jessica aan bord 8 en Reinoud aan bord 6 kunnen met wit tegen een geïsoleerde pion op d5 gaan spelen, met weinig tegenkansen voor hun tegenstanders. Roel’s stelling is wat minder duidelijk, een beetje rommelig. Hij heeft actief en aanvallend spel, maar daarvoor in ruil wel wat gaten in zijn stelling; het kan alle kanten op.

Aan de hogebordentafel ziet het er ook goed uit. Jeffrey heeft met zwart aan bord 1 een pion diep in de witte stelling. Léon staat met wit aan bord 2 comfortabel in een Siciliaan: een lange rokade tegen een niet-gerokeerde koning en actiever stukkenspel.  Paul speelt razendsnel met zwart aan 3 en zal het dus wel kennen. Hij heeft een kwaliteit geofferd voor een pion en initiatief. Maar wat een zooitje is het op dat bord!! En Mark T. heeft in iets Spaans-Italiaans-achtigs een paar ideale zetten gedaan: g4-g5-Ph4-Pf5.

De eerste puntjes…

En dan vallen al snel de eerste puntjes van de wedstrijd, maar helaas niet zoals we het gehoopt hadden. Mark wint wel vlot. Hij voegt via f3 en h3 nog een dame aan de aanval toe en de zwarte stelling stort in: 1-0.

Ik bouw mijn voordeel uit en pak een niet-vergiftigde pion op b2, die ik dus gewoon voor sta. Met de kans om er nog een bij te winnen. Maar… opeens komt er een totaal onverwacht torenoffer voor wit in de stelling. Niet of nauwelijks te voorzien, maar in alle varianten klopt het. Door deze wending mis ik ook nog de juiste manier om het alsnog te keepen en vrij onverwacht gaat het punt naar mijn tegenstander: 1-1.

Ook Léon gaat door op de ingeslagen weg: hij bouwt zijn voordeel verder uit en er komen allerlei tactische wendingen in de stelling. Hij wint materiaal en kan afwikkelen naar een eindspel met dame tegen twee torens. De torens werken niet goed samen en Léons vrije a-pion zal uiteindelijk de doorslag geven: 2-1.

Bij Roel blijft het een rommeltje. Bovendien begint de tijdnood parten te spelen. Hij heeft nog steeds een mini-aanval, maar wit dringt langzaam zijn stelling binnen. Onder tijdsdruk gaat alles mis en ook dit is een redelijk onverwachte en plotselinge nul: 2-2.

Ondertussen…

… wordt er op de andere 4 borden nog keihard gewerkt. Jessica is inmiddels in een dubbel toreneindspel beland. Ze heeft een superieure pionnenstructuur en speelt op winst. Maar de zwarte torens hebben de open e-lijn bezet en Jessica kan moeilijk los komen om de zwarte pionnen aan te vallen. Dat wordt een pittige klus. Reinoud speelt nog steeds tegen de zwarte pion op d5, maar naast een massa pionnen hebben beiden alleen nog een dame, toren en paard en het is flink wat heen-en-weer-gemanouvreer. Paul heeft een kwaliteit teruggewonnen, maar het is een chaotische wirwar van lopers en paarden midden op het bord. Hij staat een pion voor, moet wel oppassen, maar speelt op winst. En Jeffrey heeft zijn voordeel laten glippen en heeft in een dubbel toreneindspel een passieve toren, terwijl die van zijn tegenstander allebei actief zijn. Al met al lijkt het gunstig voor ons, maar de winst in nog verre van zeker!

De ontknoping…

Jessica kan geen vorderingen maken en moet tot remise besluiten: 2,5-2,5. Paul heeft het actievere spel, kan de witte paarden onder bedwang houden en samen met zijn pluspion is dat voldoende voor winst: 3,5-2,5. Poeh, dat geeft ons wat lucht.

En zo hangt het van Jeffrey en Reinoud af, die beduidend meer speelminuten maken dan de rest. Reinoud wint uiteindelijk de d-pion en wikkelt af naar een paardeindspel met een pion meer. Als de tijdnood voorbij is, mag hij even ontspannen, om daarna met hernieuwde energie aan de 2e helft te beginnen. Het zou te winnen moeten zijn, alleen is de zwarte koning net zo actief als de witte, dus het is geen eitje. En nog steeds niet 100% zeker.

Of Jeffrey het remise houdt is evenmin helder. We zouden anderhalf punt uit deze partijen kunnen halen, maar met een beetje pech ook maar een half puntje. De toeschouwers van beide teams bijten hun nagels eraf, weten het ook allemaal niet, nemen nog maar een koffie of een biertje en kunnen niets anders doen dan afwachten en vertrouwen op hun teamgenoten.

En dan haalt Reinoud de verlossende overwinning binnen! Van begin tot eind een knappe partij van hem: goede opening, klein voordeeltje gekregen, dat uitgebuit en uiteindelijk afgemaakt. Meteen daarna besluiten Jeffrey en zijn tegenstander tot remise. Jeffrey heeft zijn koning kunnen activeren, waarna de witte torens minder gevaarlijk worden. En zo winnen we met 5-3!

Daarmee staan we nog steeds maar gedeeld 6e/7e in de poule met 6 punten uit 6 wedstrijden, maar het gat met de nummers 8, 9 en 10 is geslagen. Hoofd erbij houden in de volgende rondes en dan moet het goed komen: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2452

Uiteraard gaan we na de wedstrijd een hapje eten bij de lokale Chinees om de overwinning te vieren en wat adrenaline kwijt te raken. Omdat we graag meegaan met onze tijd, test Jessica of we ChatGTP het verslag van deze wedstrijd kunnen laten schrijven. Hoewel dit AI-genie het drama van mijn partij goed verwoordt, is het verslag er geen om over naar huis te schrijven. Dus kruip ik toch zelf maar weer achter het toetsenbord. Met deze tekst als resultaat.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.