Zonder geluk vaart niemand wel

Op 8 oktober speelde CSV K1 zijn eerste thuiswedstrijd sinds de promotie naar de tweede klasse. Zonder onze nieuwe kopman Jeffrey, maar met Ton Dulk als enige invaller konden we toch tevreden zijn over de opkomst.

De tegenstander Dordrecht speelt al jaren tweede klasse en heeft een aantal sterke spelers, waarvan IM Mark Timmermans de meest prominente is. Dat bleek ook in de wedstrijd wel: zonder veel moeite blies hij mij op bord 3 met wit van het bord.

Gelukkig scoorden we vrij snel tegen via Reinoud, die een demonstratie simple chess gaf: toen zijn tegenstander zijn meerderheid op de koningsvleugel liet verminken door een dubbelpion toe te staan, ruilde Reinoud alle stukken af, en stuurde hij zijn eigen meerderheid op de damevleugel naar voren.

Op de overige borden was het allemaal niet zo duidelijk. Bij Roel zag het er het beste uit: hij had een kwaliteit geofferd voor een paar vrijpionnen. Ingewikkeld was het nog wel, maar zijn tegenstander maakte in lastige stelling in tijdnood een fout, die Roel een punt opleverde. Een voorsprong leverde het niet op, want Léon had aan bord 1 ook met tijdnood te maken in een ingewikkelde stelling. Ook hij ging de fout in, en zo was het weer gelijk: 2-2.

Om het spannend te houden, besloten Ton en zijn tegenstander tot remise. Ton had een iets minder eindspel vrij stoïcijns behandeld, en zijn tegenstander zag geen mogelijkheid om op winst te spelen.

Van de drie resterende borden werd ik niet zo vrolijk. Jessica had een prachtige stelling na de opening, ging te snel forceren, en toen dat niet ging zoals ze wilde, liet ze ook wat remisekansen glippen. Paul leek aanvankelijk zijn lager gerate tegenstander weg te drukken, maar leek het nu wat te nonchalant gespeeld te hebben, en Mark werd door zijn eveneens lager ingeschatte opponent behoorlijk weggespeeld.

Jessica verloor inderdaad, maar Paul rechtte zijn rug en leek op winst af te stevenen, toen Mark remise aangeboden kreeg. Hij stond inmiddels inderdaad niet heel veel minder meer. Mark consulteerde netjes zijn teamleider, waarbij ik hem duidelijk maakte dat de uitkomst van zijn partij tevens de uitkomst van de wedstrijd zou zijn.

Wetende dat de tendens in de partij weer zijn kant op ging, nam Mark de enige juiste praktische beslissing en speelde door. En inderdaad verloor zijn tegenstander op enig moment de draad en liet zich in een matnet lokken.

Zo wonnen we met enig geluk met 4.5-3.5 en staan we in ieder geval op het scoreboard. Het kan dus nog alle kanten op dit seizoen, en als we de komende wedstrijden compleet zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat we nog een mooi seizoen kunnen draaien!