Twee enerverende avonden

Door Harry

Op maandag 3 oktober reed ik met Omar naar Barendrecht om op de borden 1 en 3 onze partijen te spelen.

Bij binnenkomst verwelkomde Johan de Weerd met de mededeling dat hij aan bord 3 tegen mij zal spelen.

Nadat Omar en ik achter de witte stukken hadden plaatsgenomen, kwam de wedstrijdleider met bord 3 wordt 2… en dus moest ik in enkele seconden omschakelen, voorbereid om met wit te spelen…Trucje??

Op e4 antwoordde ik met d6 om in mijn vertrouwde Pirc te komen. Johan speelde vervolgens direct met f4, gebruikelijk is d4 en Pc3 en dan f4, volgens een oud Duits schaakboekje (ooit in de toenmalige DDR gekocht) is dit een scherpe agressieve zet.

Ik ontwikkelde rustig mijn zetten en beoordeelde, zoals geleerd, na elke zet de stelling.

Op mijn 12e zet kon ik geforceerd het loperpaar afdwingen, die naar later bleek een gouden greep te zijn. Op mijn 16e zet speelde ik f5 om de lijnen te openen naar zijn nog niet gerokeerde Koning en omdat Johan bang was voor die open lijn speelde hij e5, wat mij direct een pion opleverde.

Nadat mijn opponent wat onduidelijke dreigingen had, waar zijn loper op b6 niet meer deelnam aan het spel, werden mijn centrum pionnen steeds sterker, ondersteund door  beide lopers. Het resulteerde uiteindelijk nog in een geforceerde kwaliteitswinst en dus met een pion en een kwaliteit meer was het een kwestie van techniek en scherp blijven om het volle punt binnen te hengelen. 0-1

Omar had inmiddels met een stukoffer al het eerste punt binnengebracht.

Door Robbert

Dan de hoofdacte op 10 oktober, waar we met een 0-2 voorsprong begonnen. We moesten het helaas doen zonder Menno, maar gelukkig was Mike bereid in te vallen. Heel erg bedankt Mike!

Het schaken begon onder rustgevende drumgeluiden van de orkestvereniging. Al vroeg in de opening kwam Hans Koedam op bord 7 een g-pion voor te staan in zijn geliefde Feroseev. Dit ging niet eens ten koste van zijn ontwikkeling, dus een goed begin. Naast hem op bord 6 ging Hans Blokland ook enthousiast van start. Hans offerde een pion in de opening, met het volste (en terechte) vertrouwen deze terug te winnen.

De andere vier borden waren minder spectaculair. Op bord 3 bij Arjan speelde zijn tegenstander in het begin erg passief, na 11 zetten had hij nog niks voorbij zijn derde rij gezet. Hierdoor bleef de stelling heel erg gesloten. Bij mezelf op bord 4 gebeurde het omgekeerde, na de afruilvariant in het Frans ruilde mijn tegenstander nog een paar pionnen afruilde bleef er 1 pion achter die niet op de achterste rij stond.

Bij Derk op bord 5 ging het ondertussen al goed, eerst de stukken netjes op zijn plek gezet, en daarna met de h-pion naar voren. Een mooie aanval zou hier toch uit moeten komen? Het zwaarst had Mike het op bord 8. Niet omdat de tegenstander geweldige zetten deed, maar vanwege een gebrek aan zetten. Er waren al 45 minuten gebruikt voor zet 10, terwijl de tegenstander regelmatig niet aan het bord zat. Op het bord ging het wel goed voor, hij had een rustige stabiele positie.

En dan keren we terug bij Derk, waar de aanval al zijn vruchten afwerpt. Zijn tegenstander is genoodzaakt een stuk op te offeren. Ondertussen gaat de aanval gewoon verder, en vanwege het gevaar nog meer materiaal weg te moeten geven geeft zijn tegenstander op. En dit binnen de 30 zetten en anderhalf uur spelen! 0-3!

Bij Hans Koedam gaat het ondertussen minder goed. Hoewel hij natuurlijke ontwikkelingszetten lijkt te spelen, komt zijn tegenstander onder de druk vandaan en weet zelf druk te gaan zetten. Hierdoor voelt Hans zich genoodzaakt voor remise te gaan, en spreken ze dit af, 0.5-3.5.

Terwijl de muziek gestopt is gaan we snel alle borden af: Arjan heeft ondertussen aanknopingspunten gevonden, en  een wild middenspel zal toch moeten volgen? Bij mezelf staat het goed, ik sta een kwaliteit voor een pion voor. Hans Blokland heet een wilde stelling op het bord, met onder andere oprukkende g-pionnen. Mike heeft een vijandelijke pion op zijn 2e rij staan, maar of deze sterk of zwak is, is nog maar de vraag.

Bij mij is nu het eindspel in volle gang, toren met 5 pionnen tegen paard met 6 pionnen. Hoewel dit nog verassend veel moeite kost weet ik meerdere zwaktes te creëren en kan de kwaliteit teruggeven voor een winnend pionnen eindspel. 0.5-4.5! De winst is binnen! Nu kijken hoeveel bord punten we er nog bij kunnen pakken.

Hans Blokland zit in de problemen, hij is genoodzaakt zijn loper te offeren voor drie pionnen, maar dit levert niet genoeg tegenspel op. Zijn tegenstander weet het eindspel rustig uit te spelen en het extra stuk blijkt te sterk te zijn. 1.5-4.5

Mike heeft de gevaarlijke pion weten te winnen en staat een pion voor. Er wordt afgeruild tot een dameseindspel, waar Mike zeker de betere kansen heeft. Zowel hierdoor als de benauwde kloksituatie van de tegenstander slaat hij een remiseaanbod af en blijft druk uitoefenen. Dit leidt tot het vallen van de vlag waarmee Mike zijn winst binnenhaalt. 1.5-5.5.

En dan is Arjan nog als enige bezig. Zijn tegenstander is langzaam vooruit gekropen, en al meerdere zetten zijn er lastige tactieken in de stelling, wat uiteindelijk Arjan fataal wordt. Arjan is genoodzaakt op te geven waarmee de eindstand op 2.5-5.5 komt. Een avond vol enerverende partijen waar we als team de overwinning hebben weten te halen. Een goed begin van het seizoen!