De eerste van het eerste

(door Jan-Peter Bogers)
Zaterdag 17 september 2022 speelde het eerste KNSB-team van CSV uit tegen het Amsterdamse VAS 1. Een wedstrijd met veel eerste keren. Allereerst was het de eerste wedstrijd van het nieuwe competitieseizoen en voor het eerst (nadat we enkele jaren geleden na promotie er meteen weer uit werden geknikkerd) weer in de tweede klasse. 

Verder debuteerden Paul Schrama en Mark Trimp in het CSV KNSB-team! Tenminste, natuurlijk speelden zij daar eerder in, maar hun uitstapje naar AAS heeft zolang geduurd, dat we best van een debuut kunnen spreken. In hun kielzog hebben ze Jeffrey van Vliet van AAS meegenomen, die echt voor het eerst in ons eerste speelde en in deze eerste wedstrijd ook nog eens aan het eerste bord. Al met al een flinke versterking, die we in deze klasse nodig zullen hebben. En zeker ook deze wedstrijd, want Léon en Roel waren verhinderd. Jan-Peter en Hans vielen voor hen in.

Helaas werd het ook onze eerste nederlaag. We moesten de overwinning met 5-3 aan VAS laten. Toch was het een spannende wedstrijd en het had beide kanten op kunnen vallen. We hebben zeker kansen laten liggen. Van de 8e-bord-speler kun je natuurlijk geen diepgaand analytisch verslag verwachten. Sterker nog, van de meeste partijen heb ik weinig begrepen. Meestal maak ik halverwege nog wel eens een prognose, die dan redelijk blijkt te kloppen, maar er was geen pijl op te trekken. Veel partijen konden lang twee kanten opgaan.

Als eerste scoort Mark T. (zwart aan bord 4) een punt voor ons. Nadat hij al goed uit de opening komt, offert hij ook nog eens een pion voor allerlei open lijnen en diagonalen. Met een dame, toren, loper, paard en een pion die van e4 naar f3 naar g2 gaat, stormt hij de witte koning tegemoet met vernietigend effect. 1-0 voor.

Daarna gaat er het een en ander flink mis. Jessica (wit aan bord 5) speelt een scherpe partij met tegengesteld gerokeerde koningen en staat de hele tijd iets beter. Tot ze opeens uit het niets… een dame weggeeft. Het bord ernaast speelt Reinoud (zwart aan bord 6) een steeds dynamische partij. Hoewel de stelling niet heel duidelijk is, lijkt hij iets beter te staan. Maar helaas… overziet hij een dubbele aanval en verliest een stuk. En zo staan we opeens 1-2 achter. 

De tegenstander van Paul (zwart aan bord 2) offert een stuk voor een koningsaanval. Hij heeft echter niet voldoende aanvalsstukken en Paul verdedigt nauwkeurig. De aanval slaat niet door en Paul wint. 2-2. 

Toch komt VAS weer op voorsprong. Hans (wit aan bord 7) komt wat passief uit de opening, wat hem uiteindelijk een kwaliteit kost. Hij probeert met een extra pion nog wat uit te richten, maar het is tevergeefs. 2-3 achter.

De overigene drie partijen zien er niet uit alsof wij nog punten kunnen gaan binnenhalen. Mark V. (wit aan bord 3) krijgt al snel in de opening h6 en g5-g4 voor zijn kiezen. Het ziet er niet gevaarlijk uit (en dat blijkt het achteraf ook niet), maar je moet wel adequaat reageren. Mark speelt het te rustig en komt steeds meer in de verdringing. Uiteindelijk stort zijn stelling in. 2-4 achter.

Jan-Peter (zwart aan bord 8) komt belabberd uit de opening. Met een paard op a7, een loper op e8 en geen andere actieve stukken, gaat hij uit van een nederlaag. Maar hij blijft wel stug staan. Zijn tegenstander komt er niet doorheen en Jan-Peter krijgt zelfs een (minimaal) beter toreneindspel. Hij schakelt om om op winst te spelen, maar dat blijkt niet haalbaar. 2,5-4,5.

En dan Jeffrey met wit aan bord 1. Als ik voor het eerst na 20 minuten ga kijken, heeft hij al een koning op e3 staan! Hij ontwikkelt een aanval op de koningsvleugel. Het ziet er veelbelovend uit, maar zwart heeft genoeg compensatie op de damevleugel. Uiteindelijk blijkt zwart beter te staan en kan Jeffrey tevreden zijn dat hij het remise houdt. 3-5 voor VAS.

Positief is dat de AASjes 2,5 uit 3 hebben gescoord! En dat we in deze 2e-klasse-wedstrijd prima partij hebben gegeven. En natuurlijk dat we daarna bij het typisch Amsterdamse Loetje heerlijk en gezellig hebben gegeten. Op naar de volgende wedstrijd, op 8 oktober, thuis tegen Dordrecht.

https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2447