-=- Verzamelverslag KNSB-2 rondes 3, 4 en 5 -=- 

Hallo, allemaal! 

Door wat ongelukkig uitgekomen omstandigheden was het voor mij uitdagend om tijdig de verslagen van een aantal rondes op de website te zetten zodat jullie zouden kunnen lezen over het verloop van het seizoen voor team CSV 2. Zie dit als een speciale editie, een verslag waarin ik kort en krachtig vertel over de rondes van de laatste paar maanden. Zoals verteld in een vorig bericht heeft team 2 dit seizoen gewonnen met 4 gewonnen rondes uit vijf. In dit verslag vertel ik over rondes 3, 4 en 5.

Ronde 3  
12 maart 2022 
CSV 2– De Baronie 3 
4.5-3.5 

Dit was een zeer spannende ronde, zoals ze dat natuurlijk allemaal zijn. Schaakpartijen kunnen immers alle kanten op en wendingen komen voor, maar deze ronde is vanwege het resultaat toch wat spannender dan de rest. Het had maar een partij gescheeld of het resultaat was een nederlaag. We speelden thuis op het CMC en het was tijdens het spelen van de ronde zelf enorm spannend. Steeds als er weer een resultaat binnenkwam, begon ik te rekenen, te evalueren, strategieën te bedenken en dat is een prachtige bezigheid als teamleider, iets wat ik nog steeds geweldig leuk vind om te doen. De gemiddelde rating van onze tegenstanders was bijna honderd punten hoger en zo waanden we onszelf wel underdogs, waardoor het uiteindelijke pakken van de winst nog harder werd gevierd. Hans, Mike, Parsa en ik haalden elk een punt en Marco haalde een remise waardoor de ronde werd gewonnen. Zo kan ook een remise het einde van een partij betekenen in het eigen voordeel, zo zie je maar. Dit was de derde ronde op rij die we hadden gewonnen en de toekomst zag er daardoor rooskleurig uit.  

Ronde 4  
2 april 2022 
CSV 2 – Philidor Leiden 4 
5.5-2.5 

Deze ronde was met 5.5 punten onze mooiste ronde wat betreft het resultaat en ook de enige partij waarbij het team uit speelde. We trokken tegen het middaguur naar Leiden toe met 2 auto’s met onze gewaardeerde chauffeurs en medespelers, Alain en Hans, en trokken naar de Leidse schaakclublocatie. Daar aangekomen namen wij plaats en nadat mijn partij over was, een zeer scherpe partij in de Caro-Kann met wit die al snel eindigde in remise, bleef het goede nieuws maar binnenstromen. Spelers bleven maar de analysezaal binnenlopen, elk met een glimlach en een punt in de handen. Omar, Marco, Marc, Hans en Ard sleepten elk een punt binnen en het werd al snel tijdens de partij duidelijk dat het geen andere kant meer op kon: een overtuigende overwinning of toch een overwinning. We aten met de laatste spelers die overbleven nog wat kibbeling en trokken naar huis met een overwinning in de zak, er zou nog een ronde zijn maar we hadden intussen vier rondes op een rij gewonnen en stonden erg goed wat betreft zowel MP’s als BP’s. We waren ervan overtuigd dat we als winnaar uit de bus zouden komen, en we hadden gelijk! 

Ronde 5  
21 mei 2022 
CSV 2 – Jeugdsterren HSB 1  
3.5-4.5 

Bij deze partij speelde ik zelf niet mee. Wel was ik bij deze ronde zowel wedstrijdleider als teamleider, taken die goed te combineren zijn. Omdat ik zelf niet speelde had ik veel overzicht over de acht partijen, en ze waren elk stuk voor stuk interessant om te volgen. Zo liep ik stelselmatig om de paar minuten rond om te schatten hoe de ronde zou verlopen en zo zag ik op de ene plaats een speler met een tijdsvoordeel en een wat nare positie en andersom, partijen die duidelijk al snel verloren waren en partijen waarbij de overwinning vrijwel verzekerd was. Doordat een van de partijen wat vroegtijdig werd opgegeven en omdat enkele andere spelers hun partij op het randje na hadden verloren, was dit de enige ronde die het team dit seizoen niet heeft gewonnen. Toch haalden enkele spelers punten, dat waren Mike en beide Marco’s, Tjepkema en de Koning. Ondanks het resultaat was het erg plezierig om tegen Jeugdsterren te spelen en het weer was mooi, een zonnige lentedag. 

Een leuke stelling uit Mike Kemners partij. Wit (Mike) staat na … Th3+ gewonnen omdat na Kg2 er meerdere dreigingen aanwezig zijn in de stelling: winst van de toren, dame èn mat! Het kunnen gebruiken van de penning bleek te verleidelijk voor zijn tegenspeler! 

De afloop van het seizoen 

Nadat deze laatste ronde was afgelopen werd duidelijk dat er nog slechts één manier was om te verliezen. Het team dat op nummer 2 stond moest nog 2 partijen winnen en vervolgens een gelijk aantal BP’s halen, waarna een nieuwe ronde zou worden georganiseerd om het seizoen af te sluiten. Alleen door deze extra ronde te verliezen, een ronde die waarschijnlijk niet zou komen, zouden wij nog kunnen verliezen. Toen kwam een dag later het prachtige nieuws dat zij een ronde hadden verloren en was de winst verzekerd. Zoals in een eerder bericht vermeld – en opnieuw in dit bericht – heeft CSV 2 dit seizoen gewonnen en verwachten we binnenkort een beker in de wacht te slepen. Het was een mooi seizoen met een geweldige afloop, en we hopen met z’n allen volgend seizoen terwijl we spelen op een hoger niveau dit te herhalen. Het was een lange rit met een wel bijzonder goed verloop en ik blij dat ik als teamleider erbij heb mogen zijn bij elke ronde. Tot het volgende seizoen en op naar meer leuke (en hopelijk gewonnen) rondes!