CSV 4-Spijkenisse 2  2-6

Op 29 april speelde CSV 4 thuis tegen Spijkenisse 2. Helaas gingen we met 2-6 de boot in. Hieronder verslagen van enkele spelers.

Op bord 3 speelde Maarten met zwart. Mijn tegenstander begon met wit met e4, waarop ik reageerde met g6, Lg7, d6, Pf6. Wat volgde was een lang middenspel waarbij we elkaars plannen ongedaan maakten en in het centrum pionnen tegen elkaar doorgeschoven waren. Dat leek mij in het principe goed omdat ik nog 2 paarden had. Maar ik wist er geen voordeel uit te halen. In de tijdnood fase volgde spectaculaire stellingen waarbij we elkaar mat probeerden te zetten en ik uiteindelijk de fout inging. Jammer want er had misschien meer ingezeten.
Op bord 4 speelde ik (Marco de Koning) met wit tegen een ongeveer 1500 speler. Het begin was heel normaal. Er gebeurde niet veel bijzonders. Na dat we allebei een andere kant op hadden gerokeerd zag ik de kans om een goeie koningsaanval te doen. Dit leverde mij een toren op. Het kostte me wel 2 pionnen. Dus ik had 3 punten voorsprong. Maar na een paar zetten kon hij flink ruilen en stond mijn koning een beetje open. Ik had gelukkig nog wel een paard en een loper aan die kant van het bord, maar het was niet heel erg prettig spelen tegen een toren en 3 pionnen. Uiteindelijk dreigde hij met mat, wat ik gelukkig kon voorkomen door een dameruil. Maar ja toen stonden er bij mij alleen nog maar een paard en twee torens zonder pionnen in de verdediging. Hij had 3 pionnen een loper een paard en een toren over. Ik had overigens nog wel 1 pion op de A lijn staan. Uiteindelijk kon ik alles een beetje ruilen en was het toren pion tegen 2 pionnen en een paard. Zijn pionnen bijna gepromoveerd en minj pion nog maar op de 2e rij. Ik had nog maar 7 minuten op de klok en zag bijna geen kans om het nog tot een win te krijgen, dus toen bood ik remise aan. Het duurde even maar nadat ik lekker zijn tijd had laten lopen nam hij het aanbod toch aan.

Op bord 5 speelde ik (Marc den Uijl) met zwart tegen een 1450 speler, die opende met Pf3, waardoor e4 niet kon. Doordat ik een foutieve berekening maakte, blunderde ik een pion en stond hij in mijn stelling. Nog het een en ander geprobeerd, maar het lukte niet meer en gaf ik op.

Op bord 6 speelde Eduard tegen Jerry Sandifort; een speler van vergelijkbare rating. Na lang gemanoeuvreer kon ik na een dameruil een pion winnen. Ik zeg ‘kon’, want op het moment suprême besloot ik torens af te ruilen. Toen ging ik van gewonnen naar remise. Even later verplaats ik de koning naar precies de verkeerde plaats. In 2 zetten van gewonnen naar verloren. Een week hierover zitten balen, grrr.

Op bord 8 speelde ik (Marco den Uijl) met e4 waarop hij e6 speelde. Rustig verder ontwikkeld tot hij op een slimme wijze een pion weet af te snoepen. Op zet 13 wilde ik een toren offeren, met als doel een aanval op zijn dame, met mat dreiging, maar na een kwartier nadenken had daar een oplossing voor gevonden. Daarna ging de partij rustig verder, wat plaagstootjes over en weer en ondertussen kwam ik steeds meer in het nauw. Mijn klok werkte ook niet mee. Tot hij opeens een denkfout maakte en dacht aan een dame en torenruil, zodat hij mij mat zou hebben. Maar zijn dame sloeg ik wel en de toren niet. Zodoende stond ik ineens materieel voor, maar met nog 5 minuten op de klok. Hij had nog 2 torens op de 7de rij en ik kwam eigenlijk 1 zet tekort om de aanval over te nemen. Hierdoor verloor ik uiteindelijk toch de partij. Met 10 seconden op de klok gaf ik op.