Winst voor CSV4

Op 1 april speelden met het 4e tegen Barendrecht/IJsselmonde. In de loop van het seizoen zijn enkele sterke(re) spelers lid geworden van CSV, waardoor de gemiddelde rating van het team behoorlijk is opgelopen. Dacht ik aan het begin van het seizoen dat we blij moesten zijn met de ervaring die we opdoen. Nu dacht ik stiekem aan het winnen van een wedstrijd!

Het verslag is op basis van de borden. De stukjes zijn door de spelers zelf geschreven.
De uitslag is wel heel mooi: 5-3 met winstpartijen van Omar, Alain, Maarten, Elmar en Ard.

Bord 1 Paul Visschedijk-Menno van Beek
Ik speelde de Grünfeld-verdediging met zwart, waarop mijn tegenstander reageerde met Pf3. Het spel verliep normaal, totdat ik een groot voordeel verkreeg nadat mijn tegenstander te snel het centrum opende met de zet e4, waarna hij ook het loperpaar weggaf door terug te slaan met de witveldige loper. Mijn beide lopers sneden door het bord heen en ik stond er goed voor, maar maakte in mijn vermoeide staat een rekenfout waardoor ik mijn dame moest offeren voor een toren en een loper zonder dat dit enig voordeel bood. Het spel was daarna vrij snel over en in die zin teleurstellend. Ik had een prachtig spel en maakte een denkfout die ik niet had moeten maken.

Bord 2 Omar Othman-Tom Godthelp
Na een rustige d4-opening  ga ik op zet 9 over op Tal-modus. Ik zet mijn paard op g4; kom hiermee in een aftrekaanval terecht op dame en loper.  En krijg uiteindelijk wat ik wil: 2 pionnen en aanval. Na een lange rokade van mij geef de engine inmiddels -6,5 voor zwart. Gelukkig voor mij maakt mijn tegenstander nu 3 blunders op een rij: van -6 naar +2. Na nog een mat in 3 over het hoofd gezien te hebben, kan ik hem mat zetten op de 28e zet.

Bord 3 Stefan Wijnbelt-Alain De Callafon
Na een onnodig verlies in de vorige competitieronde speelt Alain vandaag wederom op bord 3. Wit kiest ervoor om met 2. f4 de Grand Prix aanval in de Siciliaanse opening te spelen, waarna Alain meteen het centrum aanvalt met d5. Na een paar logische zetten in de opening, speelt wit op zet 7 de eerste dubieuze zet, waardoor zwart op gelijke hoogte komt. Op zet 9 maakt zwart de eerste fout van de partij, maar wit weet dit niet af te straffen en Alain komt opnieuw op gelijke hoogte. De opening is nog nauwelijks gespeeld voordat beide spelers onder tijdsdruk te staan, wat leidt tot een partij die tot het einde toe bloedstollend spannend is. Op zet 16 blundert wit, maar wederom wordt door de tegenspeler niet de beste zet gespeeld.

Vanaf zet 22 doet zich een waar feest der blunders voor, dat niet voor het einde van de partij ophoudt. Zwart staat na zet 34, met een pion aan extra materiaal, volgens de computer vier punten voor. Al rond zet 30 hebben beide spelers nog minder dan 5 minuten op de klok. Duidelijk is dat beide spelers in deze fase zeker eenmaal de partijwinst hebben weggegeven. Rest te zeggen dat Alain de winst na een uitputtende partij – verdiend of onverdiend – voor RSB-CSV4 heeft binnengesleept waarmee de eindstand op 5-3 komt.

Bord 4 Maarten Geuskens-Erik Wijnbelt
Met wit begon ik met g6 en daarna loper g2, Pf3 en rokeren. Mijn tegenstander pakte heel het centrum en schoof zijn pionnen door in het centrum waardoor ik uiteindelijk in het middenspel deze pionnen kon slaan. Zwart had wel de aanval en dat was dreigend, maar maakte een fout bij zijn aanval op mijn koningsvleugel. Hij had een vork van mijn f-pion over het hoofd gezien. Zwart kon daarna wel pionnen terugpakken, maar ik stond een loper voor door de vork. Zwart had nog niet gerokeerd waardoor ik hem schaak kon zetten met een loper. Dat was voor hem vervelend aangezien de enige optie voor hem was om zijn koning weg te zetten. Hierdoor kon een van zwarts torens niet door rokeren in het spel komen. Het werd voor mij makkelijker om de dames en de twee torens af te ruilen. Hierdoor ontstond er een eindspel waarin ik een loper voor stond en dat gewonnen was.

Bord 5 Roel de Hoop-Eduard Hartog
De partij begon goed. Al vroeg kon ik een pionnetje verschalken. Helaas kreeg de tegenstander hierdoor de gelegenheid een loper op d6 te posteren, waardoor ik aan beide kanten niet kon rokeren. Na veel gemanoeuvreer rokeerde ik uiteindelijk, om later te beseffen dat ik aan de verkeerde kant had gerokeerd. Met een pion van wit op g7 met mijn koning erachter en een penning op een paard vanwege mat, werd het erg lastig verdedigen voor mij. Uiteindelijk heb ik nog een paard geofferd (na dameruil) voor wat tegenspel en pionnen. Helaas mocht dat niet baten.

Bord 6 Elmar Bottema-Arjo van Dijk
Op bord 6 mocht ik met wit aantreden voor mijn eerste externe partij voor CSV. Het werd een geaccepteerd damesgambiet (niet mijn favoriet), en aan beide kanten volgde kleine onnauwkeurigheden in de opening. Het leek echter alsof deze opening nog minder een favoriet was van mijn tegenstander want op zet 7 gaf hij een vol stuk weg. Daarna werden de enige actieve stukken van zwart weggeruild en stond de gehele zwarte stelling vast met een koning open op e8 die niet kon rokeren. Daarop werd een aanval ingezet op de open d-lijn, een poging werd gedaan om dit te verdedigen maar hulp kwam te laat voor zwart. Met een dame-offer werd de partij verzegeld, mat was niet te ontlopen en zwart gaf zich na 16 zetten en een uur spelen gewonnen.

Bord 7 Ab Kruijt-Pascal Cialdella
Na een goede generale tegen Onésimus waar ik een remise afdwong tegen een speler met 1400 ELO op de teller, was ik vol goede moet om mijn tegenstander – Ab Kruijt – tegemoet te treden. Ab had een ELO van 1280 (achteraf gecheckt om niet beïnvloed te worden). Mijn tegenstander was niet aanwezig tijdens de start en de wedstrijdleider heeft na 5 minuten wachten de klok aangezet. Nadat 10 minuten op de klok verstreken waren kwam Ab opdagen met excuses en aangaf dat heel Capelle opgebroken was; een beetje overdreven, maar ik snapte het wel.

Ik had zwart gekozen, want ik had een mooie moderne opening voorbereid (Pirç) en gezien de tijd die hij nam was dit voor hem een opening die hij niet veel zag. Na de openingsfase (12 zetten) begon het dan ook echt en moest er ook door mij gerekend worden. Mijn voordeel in tijd ging snel achteruit, want Ab zette er flink het tempo erin. Ik nam gewoon mijn tijd die ik nodig had. Lange tijd stond het bord “vol” en dus best complex met vele mogelijkheden over en weer om wat aanvallen op te zetten. Aan het eind kwam er zware druk op mijn koningskant en moest ik alle zeilen bijzetten. Na e.e.a. te hebben afgeruild kwam ik onder de druk uit, maar dat kostte me wel een open lijn. Via de open lijn kwam hij naar binnen en was het niet meer te houden en moest ik opgegeven omdat het bouwwerk werd afgebroken. Al met al een spannende partij die op zet 34 ten einde kwam omdat doorspelen zinloos was geworden.

Bord 8 Ard van der Marel-David Mes
De partij op bord 8 begon goed. Na de opening kon ik een pion binnenhalen. Na wat afruilen en druk op de koningskant kwam er een tweede vrijpion. Onder tijdnood (zoals jullie van me gewend zijn) heb ik de stelling afgeruild naar een eindspel met een verre vrijpion 3 tegen 2 en beide een paard. Mijn tegenstander probeerde mij door de tijd te helpen, maar zag in het proces tweemaal een vork op de koning en pion over het hoofd waarna hij opgaf.