Topperrrrrrjtes!!! (door Jan-Peter Bogers)

Zaterdag 2 april, geen grappen en grollen meer en ook de sneeuw is weggesmolten. Tijd om een potje te schaken. De vorige ronde kreeg de competitie een voor ons verrassende wending. Hoewel we zelf gelijkspeelden tegen Charlois Europoort 2 groeiden onze kansen. Sliedrecht won namelijk vrij verrassend van Souburg, de gedoodverfde kanshebber van onze poule, waar wij van verloren hadden. Maar wij hadden de wedstrijd tegen Sliedrecht nog tegoed en zouden op gelijke hoogte kunnen komen. Dan moest er uiteraard wel gewonnen worden en Sliedrecht is een geduchte tegenstander; op papier ongeveer even sterk als wij. Jan-Peter zou in plaats van Derk spelen, maar Mark kreeg corona en dus speelde Derk weer in plaats van Mark. Verder was ons team in volle sterkte.

De wedstrijd begint met gemengde gevoelens, zeker voor uw verslaggever. Ik kom met zwart namelijk comfortabel uit de opening, maar bega al een blunder op… zet 9!! Het kost een kwaliteit, er valt hooguit nog wat aan te modderen, omdat het nog zo vroeg is, maar het is een verloren zaak: 0-1. Echter, op de andere borden ziet het er best aangenaam uit voor ons. Roel staat al heel goed, zo niet gewonnen, Jessica en Thomas staan goed en nergens staan we heel slecht. Maar het is nog vroeg…

Roel wint inderdaad heel vlot. Zijn tegenstander laat zijn dame te lang midden op het bord staan en Roel kan voordeel behalen. Om dat te voorkomen, offert zijn tegenstander een kwaliteit voor een matdreiging. Roel heeft echter een creatieve oplossing voorzien. In het onderstaande digram speelt hij Dd4! Hij houdt een stuk extra over en wint vrij makkelijk. 1-1 Onze vaste toeschouwer en supporter Hans vindt het zelfs zó briljant, dat hij het moment vastlegt op onderstaande foto. Uit privacy-overwegingen heb ik de tegenstander er even uitgeknipt.

Het ziet er inmiddels nog beter uit voor ons. De goede stellingen worden steeds beter. Léon komt met zwart actiever uit de opening, weet dat te verzilveren in een pion en nog steeds een actievere stelling. De rest is techniek en Léon prima toevertrouwd: 2-1.

Derk speelt met wit aan bord 4 een degelijke partij. Hij biedt remise aan, maar zijn tegenstander moet gezien de stand aan de andere borden doorspelen. Hij probeert de stelling open te breken, maar Derk houdt alles gesloten. Zijn beste optie is niets doen en dat doet hij goed! Wat later berusten de spelers alsnog in remise: 2,5-1,5.

Jessica heeft haar partij met wit rustig opgebouwd, maar na passieve zetten van haar tegenstander de boel vlot opengebroken. Ze staat inmiddels 1, nee 2, nee 3, nee, nou ja, ik raak de tel kwijt… heel veel pionnen voor. Bovendien belagen haar torens de zwarte koning. Ze lijkt de volgende te zijn om een punt binnen te halen, maar haar tegenstander ziet blijkbaar iets wat wij allemaal niet zien.

Een dus haalt Ton haar in. Ook hij heeft zijn stelling goed opgebouwd en vervolgens goed uitgebouwd. Zijn paard, zijn torens, zijn dame, eigenlijk alles komt de zwarte stelling binnen. Ton’s tegenstander moet steeds meer capriolen uithalen om de boel te redden, maar uiteindelijk wint Ton materiaal en de partij: 3,5-1,5.

Inmiddels staat Jessica ook nog een toren voor!? Haar tegenstander speelt door. Oké, er komt nog een grappig trucje in met een dolle toren en pat, maar dat is een kwestie van die toren niet meteen, maar op het juiste moment slaan. En zo staat het 4,5-1,5 en hebben we de matchpunten binnen!!

Maar we zijn er nog niet… Thomas heeft namelijk zijn voordeel steeds verder uitgebouwd. In de opening had hij (met wit) eerst een paard op d6, toen een dame en daarna een loper. Die hielden de zwarte ontwikkeling flink tegen. Uiteindelijk wint Thomas daardoor een pion, iets later nog een. Het is nog wel wat gemanoeuvreer met ieder een toren en lopers van ongelijke kleur, zijn tegenstander verdedigt taai, maar Thomas rukt op, krijgt pionnen op c7 en a5 en zorgt voor een 5,5-1,5 voorsprong.

Niet voor het eerst is Reinoud weer eens als laatste klaar… Hij komt goed uit de opening, maar zijn tegenstander weet op creatieve wijze het initiatief te krijgen. En natuurlijk komt er tijdnood bij kijken. Op een gegeven moment heeft Reinoud nog 40 seconden voor 10 zetten, zijn tegenstander 2 minuten. Lang leve increment! De stelling is gelukkig wel overzichtelijk. In een gesloten stelling kunnen de 2 witte lopers niet veel uithalen tegen het zwarte paard en de loper. Na heel wat gelaveer wordt het remise. Eindstand: 6-2!

En daarmee hebben we evenveel matchpunten (11) als Sliedrecht maar 5,5 bordpunten meer en dus zijn we koploper. Al snel horen we dat Souburg wederom verloren heeft en dus op 9 punten blijft steken. Onze volgende tegenstander, RSR Ivoren Toren, wint echter van Charlois en komt ook op 9 punten. Er staan ons dus nog twee spannende rondes te wachten…

Maar goed, eerst maar eens proosten bij de Chinees, altijd een fijne afsluiting van een enerverende schaakdag.

De uitslagen en stand in onze poule: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1965