Sliedrecht op bezoek in Capelle

Verslag van de wedstrijd CSV3 tegen Sliedrecht 3 op 8 april. CSV3 won met 4,5-3,5 😉

Bord 1 (Robbert)
In de Benoni kende hij geen theorie wat ervoor zorgde dat ik snel een aanval op kon bouwen.  Deze aanval leidde uiteindelijk tot een extra pion en een vrijpion. Door hier gebruik van te maken besloot mijn tegenstander er voor om af en te ruilen naar een voor mij winnend pionneneindspel, waar hij nog wel wat truckjes had, maar ik toch wist te winnen.

Bord 2 (André)
In het midden spel gaf ik een pion om meer ruimte te krijgen, ik deed een aanval op de koning om de rokade eruit te halen. Dit lukte. Ik deed opnieuw een aanval die winnend was, gaf hij toen op.

Bord 3 (Mike)
Ik had de zwarte stukken en het werd een opening van de Gesloten Catalaans. De stelling bleef tot een bepaald moment gelijk, toen kreeg ik een voordeel, deze gaf ik weg, rond de 25e zet stond ik gewonnen, maar zag de doorbraak niet. Als gevolg kreeg ik een counter attack die je eigenlijk altijd wilt voorkomen. Ik zou binnen een paar zetten mat gezet worden en offerde mijn toren met schaak. Tot mijn verbazing pakte mijn tegenstander de toren ( materialistisch ) en dit was de blunder en kostte hem de partij. Op zet 54 gaf hij op, want een zet erna zou ik de witte koning mat op A1 zetten.

Bord 4 (Björn)
Mijn tegenstander gaf me in het begin erg veel ruimte, waardoor mijn stukken erg ver konden oprukken. Ondanks dat mijn koning nog in het midden stond, zag ik geen direct gevaar en begon ik met een koningsaanval. Hier wist hij zich geen raad mee, waardoor mijn dame in zijn koningstelling kwam en zijn verdediging uit elkaar viel. Toen hij zijn paard later verloor, gaf hij op.

Bord 5 (Pedro)
Tijdens de wedstrijd speelde ik met de zwarte schaakstukken. Als strategie heb ik de Dutch Defense variant Stonewall toegepast. Mijn muur was zo stevig dat wij wederzijds elkaars koningen op geen enkele manier konden bedreigen. Alles was op slot. Remise was uiteindelijk de enige uitweg.

Bord 6 (Richard)
Ik kwam met wit goed uit de startblokken met het Schots. Actieve stukken en een extra tempo gewonnen. Een goed geplande aanval op de koningsvleugel leek mij een zeker punt op te leveren. Helaas bleek eens te meer dat ik moeite heb met de genadeklap uitdelen. Ik bleek na afloop de winnende zet te hebben gemist (dame winst) en in plaats van de beslissende zet te spelen gaf ik mijn toren weg. Ik was even de loper diagonaal vergeten en daarmee was een bijna foutloze partij in twee zetten naar de knoppen. Gelukkig kan ik dinsdag al weer revanche nemen in Dordrecht

Bord 7 (Jan)
Na een Italiaanse opening ruilde ik 2 stukken, waardoor ik een goede uitgangspositie kreeg. Tot ik op de 18e zet een foute pionzet deed, waardoor mijn opponent met zijn dame op b3 zowel mijn pion op b7 bedreigde als mijn toren op e6 pende. Daarna ging het snel bergaf.

Bord 8 (Maarten)
Met wit begon ik met G3, Lg2, d3. Zwart deed heel veel pionnen zetten waardoor ik in het middenspel beter ontwikkeld stond. Ik kreeg overwicht op de dame vleugel, zwart stond moeilijk en ik kreeg 2 vrijpionnen op de damevleugel. Je zou zeggen dat het dan klaar is maar ik verloor het eindspel toch. Omdat ik niet goed oplette dat de zwarte centrum pion kon doorlopen. Die stond al vrij ver, ik maakte fouten en deze pion kwam aan de overkant.