CSV – Erasmus (KNSB-beker; door Jan-Peter)

En we bekeren vrolijk verder…

Op vrijdag 11 februari ontvangen we Erasmus voor de door corona uitgestelde 2e ronde KNSB-bekerwedstrijd. Een wedstrijd waarvan we van tevoren weten dat hij alle kanten op kan gaan. We spelen namelijk zonder onze top-4 spelers, wat onze kansen aanzienlijk verkleint. Ook teamleider Thomas moet het door een positieve test op het laatste moment aan zich voorbij laten gaan, waardoor we aantreden met: Hans aan bord 1 (een kleine tactische wending om onze kansen net iets te vergroten), Jan-Peter aan 2 (tevens teamcaptain ad interim), Jessica aan 3 en Derk aan bord 4 als onze last-minute troef. Ook Erasmus blijkt verre van op volle sterkte aan te treden, zodat we op papier aan bord 1 en 4 minder sterk en aan bord 2 en 3 sterker zijn. Maar ja, papier is maar papier. En dat blijkt ook, want het wordt behoorlijk spannend…

Hoewel, bij Hans (die zwart loot) eigenlijk niet. Zijn tegenstander speelt 1. Ph3 en 2. g3 wat je je best kunt veroorloven met wit, maar waar je met zwart ook niet wakker van hoeft te liggen. Hans komt dan ook prima te staan. Fijn ruimtevoordeel, weinig voor hem aan de hand. Zijn vroege remise-aanbod wordt dan ook snel geaccepteerd. Objectief had Hans qua stelling nog wel wat zetjes mogen doen, zeker gezien de onduidelijkheid op de andere borden. Aan de andere kant is remise met zwart tegen een veel sterkere tegenstander (ca. 300 ratingpunten!) een goede prestatie. 0,5-0,5 Jan-Peter had een omgekeerde tactiek. Hij stuurde bewust aan op vroege dameruil en een stelling die zeer remise-achtig is (zie diagram).

Maar er zit ook nog wel leven in de stelling (het staat +0.7 volgens de engine) en de zwarte lopers staan wat passief. Hij gaat er proactief voor (met een snel h4), maar overziet een afwikkeling. Die zou zelfs zeer gunstig voor zijn tegenstander kunnen uitpakken, maar die kiest steeds de voorzichtige voortzetting. Zo ook in het 2e diagram.

De beste zet voor zwart is actief verdedigen met Tb8 wat leidt tot gelijkspel en remise. Zwart verdedigt echter passief met Lc5 en nu pakt wit met Tb1 de open lijn. Nog steeds lastig om door te komen,  maar er zijn nu wel 5 voordelen: de b-lijn, de zwakke pionnen a6 en d4, een actievere koning en de mogelijkheid om met g4 en h5 pion f7 extra te belagen. Iets later speelt zwart met de witte loper op g4 de zet Kg7 en na Lxe6 is het meteen afgelopen. 1,5-0,5

Jessica speelt op beide flanken en maakt er echt een zooitje van op het bord! Of het goed is, is nog maar de vraag, maar het is zeker ingewikkeld, dynamisch en spannend. Geen subtiel, positioneel geneuzel, maar rekenen, rekenen, rekenen. Wie houdt het hoofd het koelst in deze chaos?

In het eerste diagram heeft zwart net Da5 gespeeld. Jessica speelt b5 en het beste is om het witte paard terug te spelen. Na wits zet Lxb5 staat het meteen -5.6. Na Lxb5 axb5 Dxa8 bxa4 Dxa4 verlegt Jessica haar aandacht naar de koningsvleugel en in het 2e diagram volgt het dodelijke Pxh2!! Het is aan alle kanten uit, maar daar mogen jullie zelf over rekenen, beste lezers. Hiermee is het 2,5-0,5 en is de overwinning binnen.

Derk zit dan nog te zwoegen. Hij kwam erg goed uit de opening en had ruimtevoordeel en aanvalskansen. Maar het lukt zijn tegenstander om de boel te laten kantelen. De koningsvleugel raakt verstopt en de damevleugel gaat open. Dat is ongunstig voor Derk: een dame, twee torens en een paar pionnen komen binnen en het is onhoudbaar.  Zo wordt het 2,5-1,5 en gaan we door naar de volgende ronde. Die vindt plaats op basis van loting, dus nog even afwachten welk team dat wordt. De kanshebbers zie je in onze poule: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2169 Op basis van de ratings aldaar, wordt het zeker een flinke uitdaging…