Erasmus 4 – RSB CSV 4

Twee dagen na een heerlijke week Kreta vond onze eerste uitwedstrijd plaats op donderdag 14 oktober tegen Erasmus 4. Izzy had aangegeven niet te kunnen spelen op deze datum en Marc voelde zich ziek en dacht ook niet te kunnen spelen. Gelukkig kon ik 2 invallers regelen Frans Struik en Alain Decallafon. Op de speeldag bleek Marc toch te kunnen spelen. Hij kwam op bord 4 terecht.

Op bord 8 was Ard sneller klaar met de opening dan zijn tegenstander. Dit zorgde voor meer druk en doordat de tegenstander zich verkeek op een pionnetje kon Ard een toren winnen en daarmee de partij.

Pascal (bord 7) vergat juist op tijd zijn loper te ontwikkelen. Na enige tijd stond hij niet alleen ontwikkeling achter, maar ook 5 pionnen. Pascal liet nog wel wat pionnen promoveren en verloor uiteindelijk de partij.

Marco den Uijl (bord 6) kwam al vroeg een toren achter, maar pakte die even later weer terug. Helaas was daarbij wel heel de stelling overhoop gegaan. Dit was funest in het eindspel.

Op bord 5 probeerde Marco de Koning een trucje, maar helaas trapte zijn tegenstander daar niet in. Hierna had die de aanval, waarbij Marco een paard moest geven om promotie tegen te gaan.

Bord 4 werd bezet door Marc. Die dacht wel even te gaan aanvallen met een paard, hoewel zijn ontwikkeling nog lang niet klaar was met zijn koning in het midden. Hij kwam van een koude kermis thuis en moest na verloop van tijd opgeven.

Invaller op bord 3 Frans gaf aan dat de partij gelijk opging. Zijn tegenstander speelde behoorlijk defensief en Frans ging vol in de aanval. In het eindspel manoeuvreerde zijn tegenspeler beter en won de partij.

Menno zat op bord 2 en opende met zijn favoriete Konings-Indisch ruilvariant. Zijn tegenstander probeerde een dubieus kwaliteitsoffer op zet 12, maar in het eindspel stond Menno gewonnen. Op zet 30 gaf de tegenstander zich over.

Alain was de tweede invaller en bij zijn eerste externe partij zat hij direct op bord 1. Hij kwam een kwaliteit voor, maar ver in de partij overzag hij wat, waardoor de tegenstander zijn kwal terug kon winnen. Na een remise-aanbod af te hebben gewezen, dacht Alain nog kansen te hebben, hoewel hij al een pion achterstond. Na wat gemanoeuvreer en druk zetten, kon Alain’s koning gaan liggen.

Een interessante schaakavond, hoewel de uitslag (6-2) dat niet doet vermoeden. Fijn dat Ard zijn eerste externe punt kan bijschrijven. Menno is bezig met een indrukwekkende reeks overwinningen. Dat zullen we straks nog wel gaan zien bij zijn eerste rating!