Overschie 1 – CSV 1

(door Jan-Peter Bogers)

Een frisse start…

De KNSB-competitie. Schaken. Op schaakborden met schaakstukken. Die je aan kunt raken. En een klok die je kunt indrukken. Je weet wel, zoals vroeger. Ja ja, het mocht weer, op zaterdag 18 september speelde CSV in de Grote Kerk in Overschie zijn eerste wedstrijd na lange tijd. De ene speler wat roestiger dan de andere. Spannend dus. Zeker ook voor teamleider Mark om een compleet team op de been te krijgen. Dat Roel op vakantie zou zijn, wisten we al een tijdje (invaller: Jan-Peter), maar twee dagen voor de wedstrijd moest Ton helaas afmelden (invaller: Rob) en op de dag zelf Léon! (invaller Hans Koedam).

Spoiler alert…

We waren op papier dan ook de underdog in deze wedstrijd. En we wonnen met 2-6! Eigenlijk totaal onverwacht. Wat teamleider Mark deed uitroepen: “Misschien omdat we in een kerk speelden, but I witnessed a miracle today!” Eerlijk gezegd viel er niet zoveel op onze overwinning af te dingen; het heeft er geen moment slecht voor ons uitgezien, hoewel het op veel borden behoorlijk spannend was.

De eerste schermutselingen…

Op bord 1 offerde de tegenstander van Reinoud (wit) een pion op d3, zodat Reinouds damevleugel na cxd3 behoorlijk vleugellam was. De strijd speelde zich echter af op de koningsvleugel en daar stond Reinoud actief. Ik hoop dat de spelers begrepen wat er allemaal gebeurde. Voor de toeschouwer zag het er rommelig en ingewikkeld uit. Reinoud achteraf: “Mijn tegenstander en ik begrepen allebei dat het moeilijk was, maar ook erg boeiend. Toen we de zaal werden uitgekeken, waren we bij de analyse nog niet verder dan een zet of 15.”
Op bord 2 ging het er een stuk degelijker en overzichtelijker aan toe. Ik heb het idee dat Mark (zwart) iets actiever en daarmee iets beter stond, maar de balans werd niet echt verbroken.
Op bord 3 had Jan-Peter (wit, ondergetekende) een pion meer, maar het was slechts een dubbele h-pion. Hij had ook een wat actievere stelling.
Op bord 4 had Thomas (zwart) de meest zorgelijke stelling. Zijn tegenstander had voor een scherp pionoffer gekozen, Thomas stond verkrampt en zijn koning op de tocht. Zo’n stelling waar je rechts net alles kan dekken, maar de boel dan op links ontploft. Keepen dus.
Op bord 5 maakte Hans als last-minute-invaller zijn debuut in CSV 1. Het was een rustige partij waarbij er veel pionnen in elkaar werden geschoven. Misschien had zwart iets meer kans om een initiatief(je) te ontplooien.
Op bord 6 kwam Rob (zwart) goed uit de opening. Toen hij echter op f2 twee stukken ruilde tegen een toren en pion sloeg de vlam in de pan. In principe is zo’n ruil gunstig voor wit, maar Rob had behoorlijk actief spel. Bovendien speelde hij snel als altijd en slonk de tijd van zijn tegenstander in rap tempo.
Op bord 7 maakte Jessica (wit) haar debuut bij CSV. Ze is een zeer ervaren speelster (en 3-voudig Nederlands dameskampioen), maar heeft zo’n kleine 15 jaar (!) niet meer officieel gespeeld en zou dus het roestigst van ons allen moeten zijn. Ze koos voor een rustige, degelijke opbouw, kreeg iets meer ruimte en had al snel een tijdsvoordeel. Tot nu toe niets roestigs aan dus.
Op bord 8 ‘offerde’ (ahum…) Derk (zwart) zijn pion op b7 en spendeerde veel tijd om te zoeken wat hij tegenover deze verloren pion kon stellen. Dat bleek behoorlijk wat! De gratis open b-lijn stelde wit meteen voor problemen. Toen zijn tegenstander lang rocheerde ging Derk er eens goed voor zitten en bracht al zijn stukken in stelling voor een aanval.

De kruitdampen trekken op…

De oplettende lezer heeft geconcludeerd dat de stelling van Thomas ons de meeste zorgen baarde. Toch haalde hij het eerste punt binnen! Hij verdedigde actief, creëerde tactische dreigingen in de stelling, won na de geofferde pion nog een tweede en wist dit snel te verzilveren. 0-1
De stelling van Hans bleef in balans. Volgens het verslag van Overschie kwam hij zelfs beter te staan, maar dat heb ik niet meegekregen. Remise was echter een prima uitslag. Hans was aangenaam verrast toen ik hem vertelde dat zijn tegenstander (die ik al sinds mijn 13e-14e ken, dus best al een tijdje) ruim 500 ratingpunten had dan hij! Dat is nog eens voldoen aan de verwachtingen als invaller! 0,5-1,5
Rob had het moeilijk tegen de meerderheid aan stukken van zijn tegenstander. Hij creëerde nog behoorlijk wat gevaar met twee verbonden vrijpionnen en er had zelfs nog een eindspel KLP tegen K op het bord kunnen komen, maar zo ver kwam het niet. Wit had voldoende materiaal om alles te stoppen en zijn extra a-pion leverde de winst op. 1,5-1,5
Jessica gaf naar eigen zeggen een stuk weg. Ik heb dat niet gezien, maar haar tegenstander gelukkig ook niet. Ze behield overwicht in de stelling en wist daarmee (en volgens het verslag van Overschie met een paardvork) aan het langste eind te trekken. Een mooie herintreding dus! 1,5-2,5
Derk zijn aanvallende spel had succes wat op het hoogtepunt tot het offer Txb2 leidde (met de witte K op c1). Wit mocht de toren niet slaan op straffe van mat, Derk haalde wat pionnen op en de rest was techniek. 1,5-3,5

Een heleboel torens…

Toen waren er nog drie partijen bezig en wel allemaal toreneindspelen. Allereerst de partij van Mark. Die raakte nooit echt uit balans, maar Mark speelde wel actiever dan zijn tegenstander. Toen die zijn koning in plaats van terug naar achteren juist naar voren speelde via g3 naar h4, kwamen er allerlei tactische wendingen en matnetjes in het spel. Mark speelde het handig, brak door met een pion, wit moest een toren geven en het was afgelopen. 1,5-4,5
Daarmee was de buit binnen! Maar de spanning nog niet helemaal voorbij. Reinoud was de tijdnoodfase goed doorgekomen, maar hield na alle schermutselingen een toreneindspel met een pion minder over. Terecht koos hij voor een actieve verdediging en zwart kwam niet verder. 2-5
Jan-Peter had in het middenspel zijn voordeel langzaam zien verdwijnen. Het toreneindspel bood toch nog wat (vooral praktische) kansen. Hij offerde twee pionnen om een vrije a- en b-pion te creëren en snel te rennen. Zwart had weliswaar 4 verbonden vrijpionnen, maar die waren minder snel. Jan-Peter won dus de race en daarmee de partij. 2-6

Sportieve vrienden…

Ondanks de pittige strijd op de borden was de sfeer tijdens de wedstrijd gezellig en ontspannen. Het Overschiese team kent vele oude bekenden van ons en we zijn gastvrij door hen ontvangen. Zij zullen niet zo blij zijn met de uitslag, maar ik denk dat we allen op een leuke, sportieve herstart van de KNSB-competitie kunnen terugkijken. Op naar de volgende… (9 oktober, thuis, tegen Erasmus).

Het sportieve verslag van Overschie vind je hier: https://www.sg-overschie.nl/1034/2012/1302/de-ijssel-overspoelde-de-schieDe stand in onze poule vind je hier: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1958