Clubbladen- seizoen 1992-1993 (1)

Vandaag, een druilerige zaterdag, kreeg ik plotseling zin om alle opgeborgen dozen met oude schaakbladen eens door te spitten.Ik heb geleerd om aan dat soort gevoelens direct om te zetten in daden omdat ze niet al te vaak voorkomen. Na op de zolder in de bergruimte gekropen te zijn vond ik daar allerlei schaaknieuws bladen en de beroemde schaakbulletins. In dezelfde doos ook allerlei clubbladen, te beginnen met het seizoen 1992-1993. Naar mijn weten moet ik ook nog ergens clubbladen van de jaren daarvoor hebben, volgens mij vanaf eind jaren 70, maar daarvoor zal ik nog een keer dieper achter de ksten op de zolder moeten kruipen.

Nu ik me als gevolg van de Coronamaatregelen vermaak met online schaken en het bladeren in diverse schaakboeken lijkt het me een goed plan om jullie deelgenoot te maken van een stuk geschiedenis van onze club en de meest creatieve schrijfsels van onze (oud-) clubleden. Laat ik vandaag beginnen met het eerste clubblad uit bovengenoemd seizoen.

Ik zie direct dat we op dat moment in de (sportieve) hoogtijdagen van onze vereniging zitten. Onze club heet dan nog ORTEC- CSV, genoemd naar onze sponsor, de werkgever van ons oud-clublid Jan de Wit, die ooit het jongste speler in Nederland is met een meesterresultaat (Hij was toen 17 jaar). Het eerste team speelt op dat moment in de eerste klasse KNSB, terwijl het tweede team in de 3e klasse KNSB speelt. In totaal hebben we maar liefst 8 teams ingeschreven voor de externe competitie! De interne competitie is heel sterk bezet (o.a. Leon Koster, Martin Roobol, Marc Trimp, Simon de Wijs, Mark Vermeer, Reinoud Segers en Sjoerd van Assendelft ) en er doen meer dan 60 spelers aan mee.

Het clubblad staat vol met wedstrijdverslagen en analyses van gespeelde partijen. Ook vind ik er een alternatief verslag terug van een bewogen jaarvergadering, waar het wel -of niet afschaffen van het afbreken van partijen een onderwerp is die tot heftige discussie leidt. Leon schrijft een uitgebreid verslag waarin hij laat zien dat een gedegen studie van de partijen van Fischer hem hebben geholpen een sterke schaker te worden en dat patroonherkenning essentieel is om een goede speler te worden. Er is op dat moment zelfs een aantal schakers die zich als voetbalteam hebben ingeschreven bij SVS. (Patrick en Paul v/d Lee, Walter en Mark Vermeer, Roel en Marc Trimp, Harold van Dijk, Jan de Wit, Norbert Jansen, Ronald van Doorn, Brian van Kanten, Philip Schoone, Hermjan Barneveld). Het team maakt die jaren wel wat wisselingen door. Ik ,lees dat Reinoud Segers het jaar daarvoor nog meedeed en ik weet dat er in andere jaren nog andere spelers hebben meegedaan (bv Remco Hylkema en Rob Docter). Van de voetbalwedstrijden vinden we in het clubblad wedstrijdverslagen terug. Er blijkt meer talent als schaker dan als voetballer te zijn, maar leuk en samenbindend was het wel. Ook toen werden er schaaktrainingen georganiseerd. Mark Vermeer en Marc Trimp (!) gaven de trainingen. Het verslag van dit clubblad wil ik eindigen met een foto van het verslag van oud-speler Patrick van der Lee. Hij beschreef toen al ons haat-liefde aspect met onze mooie sport door zijn eigen blunders te publiceren.