Clubbladen seizoen 1982-1986

Vermoeid maar voldaan, maar nog niezend van het stof zit ik inmiddels weer achter mijn laptop. Zojuist heb ik ver weggestopt op mijn zolder een enorm krat met schaakspullen gevonden. Daarvoor heb ik me eerst door niet meer gebruikte kampeerspullen, tassen in alle soorten en maten en andere, verloren geachte rommel of spullen waarvan je ten onrechte denkt dat je ze ooit nog gaat gebruiken, heen moeten ploeteren. Maar uiteindelijk is het resultaat daar: notatieboekjes en -briefjes, toernooiboeken, bondsblaadjes, maar ook dat waarnaar ik op zoek was: OUDE CLUBBLADEN CSV!!!

Na alles gesorteerd te hebben zie ik dat de clubbladen die ik mijn bezit heb, de periode 1982 – 1998 beslaat. De vereniging is op 23 maart 1936 opgericht, dus hierbij mijn oproep of er nog leden zijn die nog clubbladen e.d. van voor 1983 hebben. Ik zal de clubbladen hierbij opnemen in de schaakbibliotheek van CSV.

Wanneer ik de clubbladen uit de periode van 1983 doorblader zie en herinner ik me dat we toen nog in de Thijsseschool aan de Alkenlaan speelden. In de clubbladen kom ik veel schaakcartoons van Knudde tegen. De Capelse jeugd is dan al bezig met een flinke opmars. Heel veel teamtoernooien worden gewonnen. In ieder clubblad vinden we de ladderwedstrijd met schaakproblemen van dhr. Lower en de geschiedenis van het schaakspel van de hand van de heer de Bruyne terug. Ook wordt er een ‘wist u dat’ rubriek gestart met “weetjes” over clubleden. Enkele leden hebben besloten om mee te doen aan een weekendtoernooi. De conclusie: “je moet compleet geschift zijn om aan zoiets moordends mee te doen, maar je toch wordt geadviseerd om het eenmaal, net als Campari, te doen.” Ik lees dat het kerstsnelschaaktoernooi, met veiling, geleid door dhr Wolffenbuttel, van de overgebleven waren, toen reeds een traditie was. Het eerste team is in 1983 inmiddels gepromoveerd naar de eerste klasse RSB. We winnen het streekduel, zonder sterke jeugdspelers omdat die schaaktraining kregen, van sv Nieuwerkerk. In 1984 neemt Nieuwerkerk het stokje weer over maar worden er grote successen bij de jeugd gehaald. Het jeugdteam t/m 16 jaar wordt Nederlands kampioen! In de clubbladen zien we nu ook veel toernooiverslagen van onze jeugdspelers terugkomen. Er zijn grote successen, zowel individueel als in teamverband. Binnen een paar jaar speelt het eerste team al in de KNSB-competitie. Mark Vermeer mag van de KNSB zelfs naar een internationaal schaaktoernooi in Jurancon afreizen, samen met onze jeugdleider Leo de Jager!. Een uitgebreid reisverslag met partijanalyses is in het clubblad van seizoen 1984-85 terug te vinden. Kort daarna mag Paul Schrama meedoen aan een toernooi in Zwitserland. Ik zie de achtereenvolgende, helaas overleden, voorzitters (de Reus, Bernard Metz, Co van Dijk, Anton Groesbeek) aan me voorbij komen.

Voor ene EMVEE is het tijd voor een beschouwing. Laat ik daar ditmaal mee eindigen.