WINST voor BAS! Verlies voor CSV?

Zoals jullie gehoord hebben, vertrekt Bas bij onze club. Hans heeft een stukje geschreven over Bas en over de betekenis die Bas heeft gehad voor onze vereniging.
Eduard Hartog

Het bericht dat Bas Koote gaat verhuizen naar zijn geliefde Flakkee kwam niet helemaal als verrassing voor wie wist dat zijn huis te koop stond. Terug naar zijn eerste liefde! Daarbij kan het haast niet anders dat zijn liefde voor het schaakspel blijft bestaan, zeker omdat geregeld bleek dat het Flakkeese schaakleven hem niet onberoerd liet. De Flakkeese schakers werden voorafgaand aan de teamwedstrijden in onvervalst Flakkees begroet. Zij zullen blij zijn met de terugkomst van Bas! Wij zullen Bas meestal missen op onze clubavonden, maar de mooie herinneringen blijven. Ik ga er een paar proberen op te diepen.

BAS als voorzitter
Het was in het voorjaar van 2007, nu 13 jaar geleden, dat onze vereniging in een serieuze bestuurscrisis verkeerde, nu ja het probleem was dat CSV al tijden geen voorzitter had en de bestuursleden weigerden verder te gaan zonder voorzitter. Opheffing van de vereniging dreigde. In die situatie belandde ik op een feestje van mijn overbuurvrouw en trof daar Bas aan. Nood breekt wet en achteraf nogal asociaal ben ik met Bas in een hoekje in conclaaf gegaan en tegen het einde van het feestje was er witte rook en hadden we de oplossing: Bas voor 2 jaar voorzitter onder de conditie dat ik hem na die 2 jaar zou opvolgen: CSV gered en gelukkig de buurvrouw begripvol!

BAS als wedstrijdleider
Soms zijn er wedstrijdschakers die er graag hun eigen regels op nahouden. Daar moest je bij Bas niet mee aankomen. Waarschuwen prima, maar slechts 1 keer, en daarna onherroepelijk de tijdstraf of de 0. Kordaat optreden en verder geen flauwekul en als je wilt discussiëren doe je dat maar buiten in je eentje!

BAS als teamspeler
Er zijn door Bas voor de externe competitie partijen gespeeld tegen veel sterkere spelers waarvan vrijwel iedereen dacht dat het een kansloze missie was. Maar als er veel op het spel stond zoals een teampromotie kon Bas naar grote hoogte stijgen. Een tegenstander van Bas die ik wat beter kende, vroeg ik na maanden wat er toch aan de hand geweest was: de desillusie spatte er nog vanaf!

BAS als vriend
We hopen Bas de komende jaren nog zo af en toe te ontmoeten en het zou wel erg leuk zijn om hem op de komende ledenvergadering de hand te kunnen schudden.

Hans Blokland