Moerkapelle 1 – CSV 2 (RSB)

Vrijdag 21 feb j.l. onze 5e bondswedstrijd tegen Moerkapelle 1, vooraf onze kansen inschattend zou het wederom een zware pot worden, gemiddelde rating lag zo’n precies 200 punten hoger, (speelden ook nog met twee invallers) dus ga er maar aan staan.
Rijdend over het laatste stukje N 219 zagen wij in de verte de kerktoren van het dorp Moerkapelle (4700 inwoners) liggen.
Nog een paar weetjes (bron Wikipedia) over Moerkapelle.

“Gezichtsbepalend voor Moerkapelle is de op een verhoogde plaats gebouwde kerk. De bouw van deze Hervormde zaalkerk startte vermoedelijk in 1662 en werd in 1667 voltooid. Boven de ingang in de toren zijn in een gebeeldhouwd reliëf de familiewapens aangebracht van Daniël van Hogendorp en zijn vrouw Ida Maria Hooft. In de toren hangen twee klokken, de een gegoten waarschijnlijk in 1757 door Johannes Specht sr uit Rotterdam en de ander in 1707 door Quirijn de Visser Willemszoon. Bijzonder aan het interieur is de preekstoel en het houten renaissancekoorhek dat afkomstig is uit de Laurenskerk in Rotterdam. De kerk is voor het laatst gerestaureerd in 1952 – 1955 waar het interieur is aangepast en van 1994 – 1995 waar hoofdzakelijk het exterieur is gerestaureerd.

Haven
Moerkapelle lag vroeger aan een belangrijke (smokkel)scheepvaartroute tussen Rotterdam en Amsterdam. Deze route liep via de Hildam, waar een overtoom was. Daarom had Moerkapelle een eigen haven. Deze lag aan de Ringvaart van de Zuidplaspolder (bij de Moerdijkstraat). De resten van de steigers liggen nog steeds onder het wateroppervlak. Nadat de scheepvaartroute werd gesloten verloor de haven zijn functie. Uiteindelijk werden de bruggetjes op de Bredeweg en Moerkapelse Zijde gesloopt. In de Ringvaart is nog een duidelijke verbreding te zien van waar ooit de haven heeft gelegen.”

Maar goed, dan nu het wedstrijdverloop van deze avond gezien door de ogen van de Capelse spelers:

Bord 1 (Thomas) in de opening speelde zwart enorm scherp, daarbij kende hij de theorie beter dan ik. Zijn speeltempo lag ook behoorlijk hoog.Ik kwam daardoor zowel op het bod als op de klok moeilijk te staan.
Een paar rake zetten zag ik totaal niet aankomen, waarna hij het na 25 zetten vakkundig afmaakte.
Bord 2 (Sina) geen verslag ontvangen. (verloren)
Bord 3 (Rob vd Bosse)
Ik was behoorlijk grieperig dus schaken was t laatste waar M’n hoofd naar stond. Vanwege de hoge rating van de tegenstanders besloten om gewoon degelijk te spelen en niet meteen vol op winst. Heb wat stukken geruild in het nimzo Indisch en kwam al snel in een min of meer gelijk eindspel terecht. Mijn dubbelspion op C3 woog op tegen een zwakte die hij zou krijgen op B6 als ie de stelling zou openen. Ik had iets meer ruimte maar toen hij remise aanbood meteen aangenomen en een biertje genomen, wat vaak helpt bij griep (bij mij dan) =
Bord 4 (Hans Blokland)
Analyse van Fritz 17 gaf aan dat ik de hele partij beter stond, partij volgende een bekende variant van het Blackmar-Diemer gambiet, wit offert een pion maar ging op zet 17 met een te agressieve pionzet te ver.
Hierop dreigde een paardvork die met een kwaliteitsoffer beantwoord werd.
In een lastige stelling onder tijdsdruk overgegaan op zetherhaling, met meer tijd op de klok had er waarschijnlijk meer dan remise ingezeten, Fritz gaf aan 3,4 voordeel voor mij, niet slecht tegen een 1896 speler.
Bord 5 (Harry)
Eindelijk hier mijn beknopt verslag van mijn partij tegen Arno Luinenberg 1839 uit de wedstrijd van ons tegen Moerkapelle.
Na zo,n 17 zetten had ik een aangename stand met duidelijk ruimtevoordeel.
De 18e zet, Lh5 was een zet zonder betekenis, veel beter was D d1-De1 met vervolgens Dg3 met een begin van een koningsaanval.
Nu ruilde ik mijn loper op f6 en vervolgens de dramatische zet Lg4. stukverlies en 4 zetten later opgegeven.
Onnodig, jammer.
Bord 6 (Derk)
Saaie partij, na een foutje in de opening kwam ik wat slechter te staan in het eindspel. Was een mogelijkheid voor eeuwig schaak, maar helaas over het hoofd gezien.
Daarna werd ik pardoes mat gezet !
Bord 7 (Willem)
was als laatste nog bezig in een gelijkopgaande partij, ontstaan vanuit het scandinavisch, evenwicht hele partij niet verbroken geweest, zo rond 23.15 met een 1-6 tussenstand, allebei nog 7 pi, twee T en D op het bord besloot ik tot een grote afruil en bood daarna gelijk remise aan, muziek was uit de stelling en remise was een feit.
Bord 8 (Hans Koedam) geen verslag ontvangen (verloren)
Al met al een forse nederlaag, 6 1/2 – 1 1/2.
Op dinsdag 17 maart wederom een uitwedstrijd, uit bij Shah Mata 1, (hebben zelfs nog iets meer rating !