CSV 4-Messemaker 2; 1-7

Het eerste verslag van CSV 4 na 5 rondes. Tja, waar ligt dat aan. We hebben het zwaar in deze poule. Vooral omdat de gemiddelde rating van onze tegenstanders 400 punten hoger ligt. De reden hiervoor ligt vooral bij het feit dat ik veel jeugdspelers en beginnende schakers probeer mee te laten doen, die nog ervaring moeten opdoen. Inmiddels hebben al 15 verschillende spelers meegedaan.

Toch zitten we in de lijn naar boven. Ard die elke week beter speelt (ook in de interne); Marco den Uijl die volledig gewonnen stond; Marco de Koning, Pieter en Parsa die het spelen tegen volwassenen steeds beter onder de knie krijgen.
Daar bovenuit steken Cees, Robbert en Björn, die respectievelijk 2 uit 3, 3 uit 5 en 3 uit 5 hebben gescoord met mooie TPR’s: 1542, 1717 en 1622.

Nu dan het verslag van onze wedstrijd tegen Messemaker 2 thuis op 21 februari 2020 vooral gemaakt door Robbert.

Op bord 1 was Robbert na een uur klaar. Hij zag een combinatie met een damepenning over het hoofd en verloor daarmee. 0-1
Hierna kan Robbert wat aantekeningen maken van de toestanden op de borden om circa 21.00 uur.
Op bord 2 speelt Björn een Siciliaan en dat gaat lekker. Hoewel hij wat gaten heeft, denkt hij na over een koningsaanval.
Ard heeft op bord 3 een loperpaar in ruil voor het paardenpaar. Hij rokeert tegengesteld en gokt op een pionnenstorm. Helaas heeft zijn tegenstander de stukken eerder bij zijn koning. 0-2
Marco den Uijl speelt op bord 4. Hij is goed begonnen na lekker ontwikkeld te hebben, heeft hij de koningszijde opengebroken en staat ook nog eens een pion voor. Zeer goede kansen!
Na een late binnenkomst, staat Tijn (bord 5) 2 pionnen en een kwaliteit achter. Hij heeft nog een paard, dus misschien kan hij met een trucje terugkomen.
Marco de Koning (bord 6) stond materiaal achter, maar heeft dit terug kunnen winnen.
Pieter (bord 8) kwam vroeg in de partij een stuk voor te staan vanwege een offer op de koningsvleugel en weet zich tot nu toe goed te weren.
Tot slot op bord 8 speelt Parsa een gambiet, maar zijn tegenstander heeft dit goed weten te stoppen.

Om ongeveer 22.00 uur is de situatie als volgt.
Op bord 2 is het erg spannend. Er is een stuk en pion geslagen van elke kleur en er wordt van beide zijden flink druk uitgeoefend.
Marco op bord 4 gaat nog steeds goed. Zijn tegenstander heeft een loper geofferd, maar het lijkt voorbarig. Na goed manoeuvreren staat Marco inmiddels een volle toren voor. Zijn tegenstander durfde de loper van Marco niet te slaan en na een aftrekje zet hij de pion die de loper aanviel naar voren, zodanig dat deze de diagonaal van de zwarte dame ook nog afsluit. Dit kan toch niet meer mis gaan voor Marco?!
Parsa staat lastig en in een penibele situatie laat hij zich mat zetten. 0-3
Pieter en Marco hebben in hun partijen moeite met ruimte. Na verloop van tijd zitten ze samengedrukt en kunnen ze het niet meer houden zonder materiaalverlies. Ze geven op. 0-4 en 0-5
Tijn houdt het na verloop van tijd voor gezien als het mat wel erg dichtbij komt. 0-6

22:30
Alleen Marco en Björn zijn nog aan het spelen.
Bij Björn ziet er het nog steeds druk en onoverzichtelijk uit. Bij Marco is het andersom: die staat duidelijk gewonnen. Hij zet zijn dame en denkt dat hij daarmee mat geeft. Helaas slaat de tegenstander de dame. Oef. Dit is een dreun. Helaas ziet hij in de teleurstelling niet dat hij met de andere toren kan slaan en het dan alsnog mat is!! Tja, het wordt nu heel moeilijk. Hij probeert nog van alles met zijn 2 torens, maar het is niet genoeg. Hij verliest uiteindelijk toch. Een hard gelag. 0-7
Björn heeft nog 5 minuten op zijn klok; zijn tegenstander 8 minuten. Er staat een interessante paardvork op het bord (vanwege een penning), maar die kan net niet, omdat zijn dame in de weg staat (met doorslaan). Hij verplaatst zijn dame en geeft daarbij een pion weg. Maar even later slaat Björn weer een pion terug, met zijn paard onbeheerd achterlatend. De tegenstander slaat het paard, waardoor Björn een penning kan zetten met zijn loper op de dame en koning. Heerlijke combinatie. Hierna geeft zijn tegenstander snel op. Toch nog de eer gered in de allerlaatste partij. 1-7

Hoe gaat het nu verder? Dit seizoen blijven we spelen zoals we doen. De spelers doen ervaring op voor het komende seizoen. We zullen dus geen hoge ogen gooien, maar ik zie aan de spelers dat ze er toch veel plezier aan beleven. Ik zie meer teams zoals ons 4e waar de gemiddelde rating van de 3e klasse te hoog is. Hopelijk kan volgend seizoen al begonnen worden met een poule in de 4e klasse, zodat de ratings meer bij elkaar komen te liggen. Dat zou het speelplezier wel verhogen.