CSV 3 – Ridderkerk 1

(door Jan van Dijk, teamleider)

Vrijdag 13 december ontvingen wij Ridderkerk 1. Dit team stond net boven ons, dus wij hadden hoop op een goed resultaat. Ten gevolge van ons rouleersysteem en omdat hij zijn dochter uit Glasgow moest halen, speelde onze topscorer Arjan Doorgeest deze keer niet mee.

Bas Koote speelde op verzoek van Ridderkerk vooruit en bekroonde dit optreden met zijn gebruikelijke remise. Hierover meldt Bas het volgende:
“Maandag 9 december toog ik in mijn eentje naar Ridderkerk om op bord 7, met zwart,  een partij vooruit te spelen, aangezien Thomas Schepers op 13 december niet kon spelen. Als dat dan zaterdag 7 december na onze clubavond pas bekend wordt had Ridderkerk een probleem. De partij kon niet meer bij ons vooruit worden gespeeld, vandaar deze move.
In een Siciliaan gaf mijn tegenstander een paard voor 2 pionnen waardoor mijn koningsstelling danig verzwakt werd. Enkele pogingen mijnerzijds om stukwinst te forceren liepen op niets uit. Een mataanval kon Schepers nog net keepen, waarna tot remise werd besloten.”

Zoals gebruikelijk vroeg ik na afloop van de wedstrijd aan onze spelers of zij kort verslag wilden doen van hun partij. Pepijn en Marco gaven geen gehoor aan dit verzoek. Beide spelers maakten remise. Door de remises van Pepijn, Marco en Bas begint dit verslag met een stand van 1 ½ – 1 ½.
Van de overige spelers volgt hieronder het resultaat.

Bord 3. André Grootenboer met zwart tegen Jelle van den Berg
De partij ging lang gelijk op, Ik kwam gunstig in het eindspel, waar ik een stuk won, later de partij.
2 ½ – 1 ½

Bord 4. Richard van de Velde met wit tegen Bas Weber
De opening ging nog wel maar tegenstander drukte mij terug en ondernam een goede aanval op mijn koningsvleugel en dreigde met mat of promotie, toen heb ik maar opgegeven.
2 ½ – 2 ½

Bord 5. Jan van Dijk met zwart tegen  Lex van der Linden
Een partij om zo snel mogelijk te verdringen. Heel lang ging met materieel gelijk op. Tegen het einde met nog aardig wat stukken op het bord begon ik met zwaar materiaal te drukken. Ik kwam beter te staan, hoewel Lex taai tegenstand bood. Toen overspeelde ik mijn hand en kon hij een toren winnen. Ik probeerde nog met behulp van een stukoffer eeuwig schaak af te dwingen, maar hij wist zijn koning buiten bereik te brengen. Teleurgesteld gaf ik op.
2 ½ – 3 ½

Bord 6. René van Es met wit tegen Maxim van Emmerik
René kwam sterk uit de opening. Op een gegeven analyse moment, stond er zelfs 3+. En toen kwam die verkeerde zet, hij had moet slaan maar schoof zijn pion naar voren. En achteraf ziet het er zo gemakkelijk uit en moet hij ook toegeven dat door het ontbreken van een plan, René zijn voordeel weg gaf. Het momentum keerde en verloor hij pion na pion en verloor de partij. Een stevige les, die hij niet zal vergeten.
2 ½ – 4 ½

Bord 8. Petra de Korte met wit tegen Bram Stein
Al snel in de partij stond ik kwaliteit voor en het werd steeds meer toen ik een vork gaf met het paard op koning en dame had ik gelukkig het eerste punt voor het team binnen.
3 ½ – 4 ½

Een pijnlijk verlies. Halverwege het seizoen, na 4 partijen, kan geconcludeerd worden dat we in deze poule kampioens- en promotiekansen kunnen vergeten. Hoewel het 3e mijns inziens sterker is dan ooit, lijkt de tegenstand in de 3e klasse ook gegroeid. Reden om terug te verlangen naar een 4e klasse.
Voor de resterende 3 wedstrijden betekent dit dat we met ons team vrijuit kunnen spelen. We hebben immers niets te verliezen … degraderen is er niet bij!
Dus spelen we de komende partijen voor de eer en onze persoonlijke rating.