De kop is eraf: Spijkenisse 3 -CSV 2 eindigt in 1 1/2 – 5 1/2

Als voor het eerst meespelende teamleider in de KNSB competitie vond ik het best spannend hoe dat zou gaan. Komen de teamleden vragen of ze remise mogen aanbieden of mogen/moeten aannemen? Wie maakt aantekeningen van het verloop van de wedstrijd? Komt iedereen op tijd, is niemand de afspraak vergeten? Het liep allemaal op rolletjes. Iedereen was ruim op tijd in Spijkenisse en ik heb het als teamleider nog nooit zo rustig gehad. Overigens dank zij Marco die zwart had aan bord 6 en als eerste klaar was en met verve de rol op zich nam van rapporteur.

Marco kwam met een slimmigheidje al na 15 zetten 2 pionnen voor, hield het initiatief, kreeg een paard op f2, verdubbelde zijn torens op een open lijn, kreeg de loper op de lange diagonaal en een dame op h3, waarop zijn tegenstander op de 25ste zet opgaf: 0-1.

Harry speelde aan bord 4. Zijn tegenstander kwam al spoedig in tijdnood, maar wist lang het evenwicht te bewaren. Echter met 2,5 minuut voor 14 zetten werd het ondanks de bonus van 30” per zet hem toch ergens te machtig en ging hij in verloren stelling door zijn vlag: 0-2.

Aan bord 8 speelde Richard een partij die lange tijd gelijk opging, maar na winst van 2 pionnen en zware stukken op de rij 7 was het snel gedaan: 0-3.

Aan bord 1 speelde Sina een partij waarbij na zet 20 alles nog op het bord stond en er niet gerokeerd was. Sina viel aan in het centrum en zijn tegenstander op de koningsvleugel. Sina won 2 pionnen in het centrum en schoof de koningsvleugel dicht en begon een pionnenstorm. Inmiddels kwam zijn regenstander in tijdnood. Sina kreeg 3 verbonden vrijpionnen en bracht de stand op 0-4.

Derk kwam aan bord 5 met een licht voordeel uit de opening. Hij offerde een toren tegen 4 verbonden vrijpionnen, kreeg een onhoudbare pion op de 7de rij: 0-5. Daarmee was de winst binnen.

Robbert aan bord 7 beleefde een redelijk gelijk oplopende strijd, die eindigde in remise op voorstel van zijn tegenstander: 0,5-5,5.

Hans aan bord 2 bezorgde zijn tegenstander een vreselijke pionnenstructuur, won een pion die doorliep naar de tweede rij, maar die in het verdere verloop verloren ging. Hij weigerde een remise aanbod omdat zijn pionnenstructuur wat beter was. Of het echter voldoende was voor winst, moet uit de analyse blijken. Uiteindelijk bleek de loper sterk genoeg om zichzelf te offeren voor de laatste pion: 1-6.

Aan bord 3 speelde Willem een sterke partij waarin hij 3 pionnen voorkwam, tot hij pardoes een stuk weggaf, waarmee de stelling materieel in evenwicht kwam. Toen hij nog een vierde pion won, leek de winst binnen handbereik. Echter bij zulke materieel ongelijke verhoudingen zijn er vrijwel altijd verborgen verrassingen en ook nu bleek de winst net buiten handbereik te liggen en bleven er slechts kale koningen over en toen moest ook Willem om 17.45 uur in remise berusten: 1,5-6,5.

Met een tevreden gevoel togen we huiswaarts en zien uit naar de strijd in Den Haag tegen DD4 op 23 november. Als supporter hadden we Hans Koedam bij ons, die we vervolgens gevraagd hebben om voortaan met ons ten strijde te trekken.