CSV1 haalt belangrijk punt tegen Dordrecht4

Een spannende avond dinsdag 19 maart in de Crabbehof.

Al na een half uur moest ik (Jan) opgeven nadat ik zomaar een stuk weggaf.
Richard won een pion op b7 die positioneel vergiftigd was en na een lange tijd verdedigen verloor hij het eindspel.
Thomas speelde agressief op de koningsaanval; ik weet niet hoe hij won omdat ik gefascineerd naar de partijen van Jaap en Walter keek.

Toen ik voor het eerst naar de partij van Jaap keek zag ik dat hij gaten op de damevleugel had, maar even later viel Jaap met de e- en f-pion aan waarbij hij de f-pion offerde opdat de e-pion verder naar voor kon. Jaap sloeg dwars door de koningsvleugel heen.
Walter had al snel een koningsaanval opgezet tegen de passief spelende Theo Jiskoot. Walters stelling was zo overweldigend dat het een paar maal missen van directe winst niet erg was.
Arjan kwam passief en erg gedwongen te staan waardoor zijn tegenstander de zwakke punten van Arjans stelling uiteindelijk kon uitbuiten.

Johan won een stuk tegen 3 pionnen en er kwam een eindspel op het bord waarbij beiden 4 pionnen op de damevleugel hadden en Teus Slotboom 3 pionnen op de koningsvleugel. Het leek of Johan deze 3 pionnen eenvoudig kon tegenhouden en als hij zou zorgen dat de damevleugel gestabiliseerd was dat hij dan door tempodwang zou winnen. Toen ik even later weer keek had Johan een pion op de damevleugel verloren en dat betekende verlies van de partij.Dit bracht de stand op 4-3 in het voordeel van Dordrecht-4.
Elnathan had al een paar maal gevraagd of remise goed was, ook zijn tegenstander bood 2 maal remise aan. Alle keren had ik tegen Elnathan gezegd dat hij indien hij niet te veel risico nam hij door moest spelen. Uiteindelijk leek mij dat er niets te halen viel (na zo’n 30 zetten zonder pionzet of afruil) en ik gaf Elnathan een seintje dat hij wel met remise genoegen mocht nemen. Elnathan die al 30 zetten op increment speelde speelde echter door, Hans Berrevoets maakte eindelijk een fout en dat was dat (4-4).

Door dit resultaat houden we heel goed zicht op het consolideren van onze plaats in de 1e klasse.

Jan ten Brinke