Stijgende lijn CSV 1

Het was alweer tweeëneenhalf jaar geleden dat we tegen onze sportieve vrienden van Rokado speelden. Toen ging het in de laatste ronde om promotie uit de 3e klasse. Het was destijds een spannend maar dramatisch duel. Wij moesten winnen, kwamen 4-1 voor en de overige drie borden stonden gelijk. We verloren met 4-4 en Rokado promoveerde. Eindelijk treffen we elkaar dit jaar weer. In Capelle dit keer. CSV 2 speelt ook, tegen een jeugdteam van Leiderdorp (met een voor ons bekende familie…) dus het is een gezellige boel.

Al na vijf kwartier komen we op 1-0. Jan-Peter komt aan bord 5 met zwart gedrongen uit de opening, maar net als hij zich aan het bevrijden is, verslikt zijn tegenstander zich en geeft pardoes een stuk weg. Goed nieuws voor JP behalve dan dat hij meteen teamleider wordt en dat blijkt in deze wedstrijd nogal een stressvolle job… Tevens heeft hij, dus heb ik, de eer dit verslag te mogen schrijven.

Een rondje langs de borden. Mark heeft aan bord 1 met zwart een pion geofferd en heeft druk op de stelling van zijn tegenstander. Bovendien een stelling die hem ligt, dus ik heb er alle vertrouwen in. Richard heeft aan bord 2 met wit een klein plusje, maar zoals altijd bij hem binnen de marges. Ka Chun heeft aan bord 3 met zwart ook een pion geofferd. Meestal is het een schijnoffer, maar hij vergeet hem terug te winnen. Hij doet echter net alsof hij compensatie heeft. Fake it till you make it… Aan bord 4 heeft Reinoud een ingewikkelde stelling. Het lijkt me iets minder. Bovendien is hij snel zijn tijd aan het verbruiken. Aan bord 6 heeft Roel’s tegenstander Lxf7 toegelaten. Roel heeft een lekkere aanval, wel wat minder tijd. Aan bord 7 doet Ton met zwart net alsof hij geen koningsaanval over zich heen krijgt. Het is een stelling met tegengestelde rokades en ziet er eng uit. Aan bord 8 speelt Elnathan met wit zijn 2e invalsbeurt. Hij heeft een mini-aanvalletje afgeslagen en staat best redelijk.

Opeens ziet het er heel goed uit voor ons! Reinoud krijgt ruimte in het centrum, terwijl zijn tegenstander zijn koningsvleugel verzwakt. Plots komt de zwarte stelling enorm onder druk, zwart moet een stuk offeren en de rest is, als de tijdnood tenminste voorbij is, niet zo moeilijk meer: 2-0. Bovendien

blijft Ka Chun druk zetten en zijn tegenstander heeft veel tijd nodig zijn hoofd boven water te houden. En Roel heeft Pxh7 kunnen spelen en vervolgens de zwarte T op f8 kunnen winnen. Ton blijkt terecht cool te zijn geweest, heeft de aanval afgeslagen en gaat er nu zelf op de damevleugel tegenaan. Mark lijkt echter te weinig compensatie voor zijn pion te hebben en staat onder druk. En Elnathan heeft een stuk geofferd na heel lang denken, maar lijkt niet door te kunnen drukken.

Opeens ziet het er heel slecht uit voor ons?!?! Ka Chun’s tegenstander vindt dat hij nu wel lang genoeg gebluft heeft, staat inmiddels 3 pionnen voor, houdt het hoofd koel en wint. Mark vergeet bij 3x dezelfde stelling remise te claimen en staat minder. En Elnathan probeert 20 zetten lang heldhaftig zijn aanval voort te zetten, met steeds minder dan een minuut op de klok! Helaas redt hij het niet. Roel’s tegenstander heeft de stelling geopend en Roel lijkt het te onderschatten. Opeens komen de zwarte stukken binnen en Roel verliest. 2-3 achter dus. Stress!!

Opeens ziet het eruit als het nog allemaal mogelijk is voor ons!! Als de rook van de tijdnood is opgetrokken. Bij ingewikkelde schermutselingen is Mark opeens een pion voor gekomen. Winnen is nog niet makkelijk, maar lijkt te doen. Ton is ook een pion voorgekomen (en bezorgt mij rillingen door zijn klok tot 12 seconden terug te laten lopen, voordat hij zijn 40e zet doet!) en heeft een mini-koningsaanval. Wel tricky met D+T tegen D+T en een handjevol pionnen op het bord. Richard heeft duidelijk ruimtevoordeel.

En dan de ontknoping. Zenuwslopend. Mark laat ruil van de paarden toe en opeens is het dan remise: 2,5-3,5. Ton krijgt een remiseaanbod en weigert. Terecht, maar toch stoer. Richard bouwt zijn voordeel een beetje uit. Zijn tegenstander offert een stuk. Het ziet er gevaarlijk uit, maar met goed doorrekenen is het toch niet correct. Richard wint en het staat 3,5-3,5. Ton staat nog steeds beter, maar moet toch op zijn koning passen. Een breek op de damevleugel zou wel eens iets met een witte dame op f6 en toren op h8 kunnen opleveren. Hij neemt geen risico, het wordt remise en dus 4-4. Blij met ons eerste matchpunt tegen een team dat gemiddeld 55 ratingpunten sterker was dan wij, ook geen onterechte uitslag, maar toch jammer omdat er meer in had gezeten. In december hebben we twee nieuwe kansen om weer wat matchpuntjes te scoren…

Jan Peter Bogers