KNSB-CSV2 Van Kroeg naar Kerk

(door Hans Uittenbogaard, Teamcaptain)
Afgelopen zaterdag werd onze tweede wedstrijd gespeeld. Na onze heroïsche zege in een Brabrantse kroeg mochten we nu voor het eerst onze opwachting maken in een Capelse Kerk. Een fantastische locatie waar we met veel ruimte om ons heen en in alle rust onze partijen hebben kunnen spelen. Gisteren zag ik de mail van onze voorzitter met het plan om per januari hier onze vaste thuisbasis van te maken. Ik ben vóór…
De afgelopen week heb ik ondervonden wat het is om teamcaptain te zijn. Na een ver van tevoren aangekondigd optreden van onze eerste bordspeler Elnathan in het eerste team moest Thomas zonodig een paar dagen voor de wedstrijd vader worden. Ook dit was weliswaar min of meer aangekondigd. We hebben nog geprobeerd om met weeënremmers de geboorte over de wedstrijd heen te tillen maar Ruben trok zich er niets van aan en kwam gezond ter wereld. Thomas gefeliciteerd!
Tot slot kwam Tim op de dag voor de wedstrijd erachter dat ook hij verhinderd was. Ik heb dan ook twee vrije dagen opgenomen en ben gaan puzzelen hoe we dit konden oplossen. Gelukkig hebben we in de vorm van Walter, Rudsel en Harry drie goede vervangers gevonden. Dat we een gelukkige hand van wisselen hebben, is inmiddels bekend. De 4 invallers hebben in de 2 wedstrijden voor 4 punten gezorgd. Mocht er in de toekomst een wedstrijd zijn die dik gewonnen moet worden dan zullen wij serieus overwegen om met 8 invallers te gaan spelen….

Dan nu de wedstrijd:
We moesten tegen Leiderdorp 3; een jeugdteam met onder andere 2 kinderen van onze voormalige CSV-1 speler Stefan Tabak. Daarnaast zijn een aantal jongens bekende gezichten op de weekendtoernooien zoals de gebroeders Salomons. Kortom: een sterk team.

1-0 Marco
Marco ons eigen “enfant terrible” was door de teamleider verzocht om de fles wodka thuis te laten omdat we tegen een jeugdteam speelden en we toch een beetje het goede voorbeeld moesten geven. Marco luisterde zowaar maar op de plaats waar vorige keer de beruchte fles stond, had hij nu een andere verleiding des levens geposteerd in de vorm van een vrouwelijke fan. Wat zij met hem gedaan heeft, weet ik niet maar binnen no time had hij een pion gewonnen en de rokade van zijn tegenstander voorkomen. Dit bouwde hij snel uit naar stukwinst met 2 pluspionnen en het eerste punt was rap binnen.

2-0 Rudsel
Rudsel is dit jaar bij CSV komen binnen wandelen en heeft al laten zien dat hij een aanwinst is voor de vereniging. Rudsel is damkampioen van Curaçao en wie hem opzoekt op google vindt daar zeer aansprekende resultaten. In het verleden zijn er natuurlijk wel meer damkampioenen geweest die behoorlijk goed konden schaken. Ook Rudsel weet goed hoe hij met zijn stukken moet manoeuvreren. Volgens goed Curaçaos gebruik was Rudsel enige minuten te laat aan het bord maar hij liet zien dat hij die tijd ook niet echt nodig had. Na een vroege penning van het paard van zijn tegenstandster op de Koning veroverde hij in een mooie combinatie een stuk. Na nog enkele zetten dreigde hij ook een kwaliteit te winnen en de dochter van Stefan gaf gedesillusioneerd op.

3-0 Walter
Ook Walter is gelukkig bereid gevonden om ons te ondersteunen op momenten dat onze vaste spelers verhinderd zijn. Wel is Walter als invaller lastiger dan de gemiddelde vrouw in een gemiddeld huwelijk. Walter wil namelijk alleen thuis spelen, het liefst met wit, liever niet op een al te hoog bord en waag het niet om zijn naam per ongeluk met een tussen-h te spellen want dan dreigt hij meteen om helemaal niet mee te spelen. Dat deze eisen echter niet voor niets zijn, liet hij al snel blijken. Hij offerde in een bekende variant een pion voor ontwikkeling; gooide er daarna nog een pion tegenaan maar sloeg vervolgens in een vernietigende aanvallende combinatie hard toe. Het derde punt was binnen en niets leek ons in de weg te staan voor een daverende tweede zege in het nog prille seizoen.

3,5-0,5 Piet
Piet is eigenlijk de meest rustige speler van het hele stel. Piet komt rustig binnen zonder dat iemand het merkt en zet zijn partij vervolgens ook rustig op. Aangezien zijn tegenstander min of meer hetzelfde deed, ontstond er op een gegeven moment een stelling van veel dicht geschoven pionnen met ieder 2 torens en een dame. Piet zorgde nog wel voor een open lijn voor de vijandelijke koning maar durfde hier niet op in te springen omdat de tegenstander dan waarschijnlijk aan de andere kant zou binnenvallen. Hij vroeg mij om een remise die ik hem gezien de stand van de wedstrijd niet mocht weigeren. Ook de tegenstander accepteerde opgelucht de uitgestoken hand van Piet.

4,5-0,5 Harry
Harry was op het laatste moment onze invaller die ons uit de brand heeft geholpen na de late afzegging van Tim. Tussen Harry en zijn jonge tegenstandster zat een kleine 100 jaar verschil aan ervaring. Toch speelde de jonge dame een behoorlijke strakke partij die Harry halverwege deed verzuchten: “wat een taaie”. Na een ogenschijnlijk gelijke stelling deed zij Harry een remisevoorstel. Harry overgelegde deze keurig en de teamcaptain heeft het aan de speler zelf gelaten. Harry besloot door te spelen waarna zijn tegenstandster toch in de verdrukking een stuk weggaf en Harry dit professioneel afmaakte. Op de vraag achteraf van de captain waarom hij geen remise accepteerde en of hij het niet zielig vond om zo’n klein meisje toch nog weg te spelen antwoordde Harry: “hoezo zielig? Het is mijn kleindochter niet. Nee hoor, ik wil gewoon winnen”. @Harry: ik hoop dat ik op jouw leeftijd ook nog steeds de uitstraling en drive heb van een 50-jarige want dit is hoe je overkomt…heerlijk!

4,5-1,5 Robbert
Robbert heeft tot op heden nog niet helemaal laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Intern bindt hij regelmatig de tegenstander aan zijn zegekar maar vandaag wilde het helaas niet lukken. Hij zette zijn partij behoorlijk goed op en dacht een pion te kunnen winnen. Helaas bleek deze vergiftigd te zijn en zijn tegenstander maakte vervolgens korte metten met Robbert. Robbert gaat overigens echt nog wel zijn punten pakken deze competitie, daar is niemand bang voor.

5-2 Jan
Jan moest op bord 1 tegen de verreweg gevaarlijkste speler van de tegenstander.. Jan zette een partij op waarbij hij zeer veel tijd gebruikte. Na zo’n 12 zetten had hij al meer dan een uur tijd verbruikt. Er ontstond een wat chaotisch ogende partij waarbij beide heren niet gerokeerd hadden en Jan een dubbele h-pion had die hij ook gewoon zo opspeelde naar uiteindelijk het 3e veld (met zwart). Vanuit respect voor elkaars kwaliteiten en gezien de stand werd uiteindelijk tot een remise besloten.

5-3 ….
Op verzoek van onze speler op bord 2 heb ik besloten om zijn partij niet te bespreken om hem psychologisch gezien niet teveel te beschadigen. Hij heeft beloofd dat hij op de momenten dat het echt nodig is ook gewoon zijn punten mee gaat pakken. Maar om zijn tegenstander niets te kort te doen: de jonge Leiderdorper speelde een prima partij en door een continue druk op de stelling van onze speler veroverde hij eerst één en later in het eindspel een tweede pion waarna opgeven de enige optie voor onze speler was.

Kortom: ook na de tweede ronde staat CSV2 nog ongeslagen mede bovenaan. Invallers bedankt en spelers ga zo door!

De volgende wedstrijd wordt op zaterdag 24 november in Rozendaal gespeeld. Op dit moment wordt gekeken of er misschien voor onze supporters een uitreis georganiseerd moet gaan worden omdat ook het eerste bij dezelfde vereniging zal spelen. Leden kunnen eventuele interesse aangeven bij de Vereniging….