KNSB-CSV2 Belofte maakt schuld

(Hans Uittenbogaard)
Na 2 gewonnen wedstrijden zijn de verwachtingen opgeschroefd en kun je merken dat wij steeds serieuzer worden benaderd. Zo vraagt de teamcaptain van het eerste een week voor de wedstrijd in welke opstelling wij gaan spelen om vervolgens onze beste man aan hun team toe te voegen. De tegenstander biedt een week vantevoren al een maaltijd aan om ons waarschijnlijk in een gunstige stemming aan te treffen. Maar stoïcijns als we zijn, hebben wij onze eigen plan getrokken. Daar waar de teamleden afhaakten of werden weggehaald, hebben we weer fantastische invallers neergezet en alle pogingen tot omkoping zijn vriendelijk afgewimpeld.
We mochten dit keer naar een partycentrum in Roosendaal en de KNSB had tevens ons eerste team hier geprogrammeerd. Zij tegen het eerste van De Pion en wij tegen het derde.

Schaakvereniging De Pion heeft maar liefst 4 teams actief en deze speelden allen thuis waardoor het een gezellige en bedrijvige bedoening was in Roosendaal.
Lezers van de voorgaande verslagen weten dat ik in de voorgaande 2 wedstrijden nog niet zo gelukkig was met mijn eigen partijen en deze beiden had verloren. Een aantal mensen binnen de vereniging gaven aan dat ik waarschijnlijk teveel bezig was met het teamleiderschap en moest proberen om mij beter te focussen op mijn eigen partij. Daarnaast heb ik in het vorige verslag beloofd dat als het nodig was dat ik ook de punten zou pakken. Dit bij elkaar zorgde ervoor dat ik super gefocust achter mijn bord heb gezeten en slechts een paar keer een blik heb geworpen op de andere borden. Dat zal helaas wel ten koste gaan van dit verslag.
0,5-0,5 Thomas
Thomas speelde naar eigen zeggen vanaf het begin een lastige partij. Hij kwam een pionnetje achter en had weinig vertrouwen in een goede afloop. Na ongeveer anderhalf uur spelen kwam hij dan ook vragen of hij op  een remise mocht spelen. Omdat er nog weinig viel af te leiden uit de andere partijen heb ik dit aan hem gelaten en het remise-aanbod werd al snel aanvaard.
1-1 Robbert
Robbert is net als zijn teamcaptain met 2 hatelijke nullen begonnen op de zaterdag en ook vandaag kwam hij niet echt lekker uit de opening. Bijna gelijktijdig met Thomas kreeg hij echter tot zijn verrassing een remise-aanbod en na overleg werd ook deze gretig geaccepteerd.
1-2 Marco
Marco daarentegen is juist sterk begonnen en heeft al 2 prachtige overwinningen op zak. Vandaag was hij echter niet happy na de opening. Zijn tegenstander speelde vrij agressief en kwam met de c, d, e en f-pion naar voren. Een spel dat Marco graag speelt maar dan aan de andere kant van het bord. Zijn vrees werd bewaarheid en enigszins sip kwam hij vertellen dat hij helaas de vlag had moeten strijken.
2-2 Willem
Willem was één van onze 2 invallers vandaag. De captain had een onmenselijke druk op zijn schouders gelegd door te vertellen dat dit seizoen de vele invallers alleen nog maar voor volle punten hadden gezorgd en dat wij dit dus ook van hem verwachten. Er kwam een tegengestelde rokkade op het bord en dan weet je dat vuurwerk verzekerd is. Alle kleine stukken werden al snel afgeruild en met 7 pionnen, 2 torens en een dame gingen ze beiden richting het eindspel. Na veel bewegingen stond uiteindelijk Willem met 3 losse pionnen en een dame tegen een dubbelpion en ook een dame van zijn tegenstander. Willem vroeg nog wel even wat de stand was voor waarschijnlijk een eventuele remise maar hij speelde het eindspel gelukkig een stuk nauwkeuriger dan zijn tegenstander en trok de stand weer gelijk.
2-3 Piet
Piet weet dat hij in deze klasse vaak speelt tegen een tegenstander met een hogere rating. Toch krijgt hij steeds een nette stelling op het bord met voldoende winstkansen. Zijn  tegenstander was van een gerespecteerde leeftijd maar speelde ondanks deze leeftijd zeer snel. Dit verontrustte Piet wel een beetje. Hij kwam op een gegeven moment een vrijpion achter die ook al vrij snel promoveerde tot een dame. Piet kon deze alleen van het bord halen door 2 torens op te offeren tegen een dame. Helaas voor hem wist zijn  tegenstander met de 2 verbonden torens prima om te gaan en al snel verloor hij nog een paar pionnen en uiteindelijk ook de partij. Het was nu inmiddels wel duidelijk dat we tegen een zeer geroutineerd en degelijk team speelden en dat we een zware middag zouden krijgen.
3-3 Walter
Gelukkig hadden we nog een invaller en inmiddels weten we dat een invaller altijd garant staat voor een punt. Ook in dit geval. Zijn tegenstander koos ervoor om zijn koningsvleugel niet te ontwikkelen maar meteen, tot verrassing van Walter, te gaan voor pionwinst. Om deze te bemachtigen, ruilde hij echter zijn enige ontwikkelde loper af en Walter wist met de ontwikkelingsvoorsprong wel raad. Hij veroverde al vrij snel een stuk voor de verloren pion. Wikkelde af naar een eindspel en zijn  tegenstander zag het nutteloze er van in en gaf op. Hiermee was de stand weer gelijk en nog maar 2 borden te gaan.

4-3 Hans
Om aan alle wensen van onze spelers tegemoet te komen, ben ik zelf op bord 2 gaan zitten. Misschien geen handige keuze gezien de eerdere 2 verliespartijen maar in de wetenschap dat hierdoor meerdere mensen beter op hun plek zaten, vond ik het deze “opoffering” wel waard. Zoals gezegd, was ik extra gefocust en van plan om met zwart geen gekke dingen te gaan doen. Als je dan met zwart opent en ook degelijk wilt spelen, sta je volgens de computer al vrij snel wat achter. De tegenstander gebruikte echter in het begin zeer veel tijd en was ook niet van plan om erg gek te gaan doen. Rustig speelde hij wat pionnen naar voren die rustig werden opgewacht. Vervolgens brak ik op de damevleugel de opmars af. Gooide er vervolgens een kleine combinatie uit die een pion opleverde. De tegenstander dacht deze vrij snel terug te kunnen winnen maar met wat paardmanoeuvres werd dit voorkomen. Ik bracht mijn koning actief naar het centrum en kon vervolgens met 2 pionnen doordrukken waarna mijn tegenstander opgaf. Belofte maakt schuld en vandaar dat ik zeer blij was dat ik met dit punt een minimaal gelijkspel had veilig gesteld. En nu maar hopen dat onze enige overgebleven speler op bord 1 voor de zege zou gaan zorgen door minimaal een remise af te dwingen.

4-4 Elnathan
Elnathan moest op bord 1 tegen een speler met exact dezelfde rating en dit was ook uit de partij op te maken. Tegen zijn gewoonte in speelde Elnathan met meer tijd op de klok dan zijn  tegenstander. Beiden hadden kort gerokkeerd en Elnathan zag mogelijkheden tot een aanval. Hij richtte zijn stukken op de koning en ging ook met zijn f, g en h-pion naar voren. Kenners weten dat als de aanval dan niet helemaal doorslaat dat het nadeel is dat je eigen Koning ook zeer “open” en dus gevaarlijk op het bord staat. En dat is wat hier gebeurde. Het feit dat bijna alle spelers die klaar waren niet bij het eerste of tweede team van De Pion stonden te kijken maar bij de partij van Elnathan gaf al aan dat het niet alleen een spannende maar ook zeker een boeiende partij was. Een clash tussen routine en talent.

De tegenstander had echter een vrije C-pion daar waar Elnathan een dubbele vrije B-pion had. Elnathan stond inmiddels verdedigend compleet vast en toen het paard van zijn  tegenstander ook actief werd gemaakt en de C-pion naar voren werd gespeeld, was er geen houden meer aan. Uiteindelijk zorgde een gedwongen paardvork tot overgave. Elnathan had zwaar gevochten maar helaas zijn meerdere moeten erkennen; 4-4.

Aan het eind van de avond bleek echter dat alle concurrenten van CSV ook punten hadden verspeeld en dat we door dit gelijke spel exact gelijk met RSG aan kop van de ranglijst staan met ieder 5 wedstrijdpunten en 13,5 bordpunten.

We hebben onze gedeelde koppositie dus gehandhaafd en mogen zeggen dat we vandaag een punt hebben gewonnen. De sympathieke teamcaptain van de tegenstander en ik hebben dan ook elkaar gefeliciteerd met het gewonnen punt.
We gaan nog steeds voor kampioen!