CSV R2 dendert door!

Nee, dit keer geen verhaal over dappere geuzen die voor de poorten van de hel de overwinning weg snaaiden. Eigenlijk verliep de wedstrijd deze keer redelijk soepel. Ik heb nog even getwijfeld aan een beeldspraak met gladiatoren aangezien het duimpje van Hans U. tot tweemaal toe door zijn tegenstander angstig werd aangezien voor een ware Caligula, die elk moment het vonnis kon vellen. Maar ook dat heb ik maar aan me voorbij laten gaan. Was het dan een saaie avond? Nee in het geheel niet! Maar de overwinning is op geen enkel moment echt in gevaar gekomen, ondanks een zieke Rudsel die er vooraf weinig vertrouwen in had dat hij van veel waarde voor het team kon zijn.

Vooraf was het team vaak gewaarschuwd voor het feit dat Barendrecht/IJsselmonde 2 dan wel 0 punten had, maar zeker niet onderschat mocht worden gezien een aantal sterke spelers en wat pech in hun vorige wedstrijden. Op deze vrijdag moesten ze echter gebruik maken van twee invallers wat hun slagkracht bepaald niet ten goede kwam. Laten we zo rond 22.10 beginnen met ons verslag. Niet dat er daarvoor niets gebeurd was, maar rond die tijd was ik de eerste die zijn tegenstander op de knieën had gekregen, waardoor ik al mijn aandacht kon verleggen naar het observeren van de borden van mijn medespelers.

22.10 dus: Op bord 6 scoorde ik die avond het eerste punt, tegen één van de twee invallers in het team van onze tegenstander. In een door mij zeer geliefde opening, was hij wel zeer enthousiast met zijn pionnen op h6 en g5 naar voren gestormd wat hij in het vervolg van de partij moest bezuren, aangezien ik een sterk paard op f6 kon krijgen waarna stukverlies onvermijdelijk was. Na nog wat pogingen van zijn kant, en uiteraard de zetten van mijn kant gericht op voordelig afruilen waardoor het voordeel van een stuk meer nog groter werd, besloot hij dat het genoeg was en feliciteerde me met de overwinning. Bij het zien van mijn overwinning, feliciteerde Hans U mij dus met de inmiddels beruchte duim, die door zijn tegenstander angstig geassocieerd werd met zijn eigen doem ondanks de geruststelling van Hans (duimpje 1). Op bord 2 keek ondertussen Ton mij enigszins sip aan, later bleek dit zo te zijn aangezien hij al na 13 zetten gewonnen stond en verwacht had dat hij als eerste klaar zou zijn. Een rondgang langs de borden dan maar; op bord 8 heeft Harry een open h lijn gecreëerd en daar twee torens op geposteerd. Zijn tegenstander verdedigt echter goed, en bouwt aan een sterke koningsstelling waarna Harry het over een andere boeg gooit en voor de centrumaanval kiest. Op bord 7 kiest Hans B. voor een door hem zeer geliefde opening (dacht Budapester, maar zoals u weet openingskennis is niet mijn sterkste kant, dus kan me vergissen). Zijn tegenstander laveert echter zorgvuldig langs alle dreigende kliffen, en Hans komt in een hele moeilijke stelling terecht. Op bord 5 speelt voor het eerst Willem Klein mee, en zoals Willem wel vaker doet speelt hij het rustig en beheerst en bouwt aan zijn stelling. Bord 4 dan, het al eerdergenoemde bord van Hans U. Ook al gaf hij van tevoren aan, dat hij het prima vond een paar borden lager te gaan zitten (gebaseerd op rating), toch bewijst zijn stelling dat hij terecht op het vierde bord zit. Hans heeft een duidelijk voordeel opgebouwd, en zijn tegenstander dreigt nu al in gierende tijdnood te komen. Op bord 3 heeft Rudsel het lastig, weliswaar heeft hij voordeel, en staat zelfs een pion voor maar de taaie weerstand van zijn tegenstander vereist behoorlijk wat rekenkracht en de energie daarvoor ontbreekt hem nou juist vanavond. Op bord 2 Ton dan, die een kwaliteit voorstaat en twee sterke paarden in de aanval gooit. Volgens eigen zeggen al na 13 zetten gewonnen, dus gewoon een kwestie van uitspelen, al moet hij nog wel even goed uitkijken voor trucjes van zijn tegenstander op f2. Op bord 1 tenslotte speelt Roel. Roel heeft zich dit jaar voorgenomen, en veel te spelen (dit was geloof ik al zijn vierde wedstrijd binnen een week), en zich toch eens te richten op wat andere openingen omdat hij anders wel heel voorspelbaar zou worden voor mogelijke tegenstanders. Nu telt dit argument uiteraard een stuk minder in een bondswedstrijd, maar toch kiest hij voor iets wat ik hem nog nooit heb zien spelen. In de stelling die ik zie zit hij opgescheept met een dubbele geïsoleerde pion op de f lijn, maar heeft hij er wel een zeer krachtig loperpaar voor terug gekregen. En ziedaar het verhaal voor duimpje nummer 2. Bij het voorbijlopen buiten de speelzaal, informeert Hans U. bij Roel hoe het gaat. Als Roel dan aangeeft, gaat lekker, toont Hans hem weer het inmiddels beruchte duimpje. Drie keer raden, wie er op dat moment toevallig langsloopt en het tafereel weer bibberend aanschouwt!

22.40 Er is ondertussen aardig wat tekening in de strijd gekomen. Op bord 5 komen Willem en zijn tegenstander tot de conclusie dat het weinig zin heeft in de op het bord staande stelling risico’s te nemen en besluiten de vrede te tekenen. Ton op bord 2 heeft de trukendoos van zijn tegenstander op f2 doorzien, en wikkelt vakkundig af waarna zijn tegenstander opgeeft. Op bord 7 heeft Hans B. de hele avond tegen een moeilijke stelling aangekeken, maar slaagt er toch in de druk van wit te weerstaan, waarna ook daar tot remise besloten wordt. Op bord 8 heeft de aanval van Harry succes waarna hij een pion wint, en kan afwikkelen naar een gewonnen eindspel. En op bord 4 ziet de tegenstander van Hans U. het uiteindelijk niet meer zitten en geeft op, waarna de tussenstand van 4-1 op het bord prijkt met nog 3 partijen te gaan. U snapt, op dat moment ben ik al een zeer tevreden teamleider met de betere stelling van Harry op bord 8, Rudsel die een pion voorstaat en Roel die uiterst koel op bord 1 bezig is zijn voordeel uit te buiten.

23.10 De overwinning is een feit! Rudsel staat dan wellicht een pion voor, maar de stelling is zo gecompliceerd dat doordrukken geen zin heeft en hij in remise moet berusten (4 ½ – 1 ½). Op bord 1 hou ik nog heel even mijn hart vast, aangezien het lijkt alsof de tegenstander van Roel plots wat actief tegenspel heeft en zich zo aan Roels wurging kan ontworstelen. Maar mijn vrees blijkt ongegrond en Roel wint vakkundig (5 ½ – 1 ½). Alleen Harry op bord 8 is dan nog bezig, en al wikkelt hij niet af naar het gewonnen eindspel, toch staat hij nog steeds gewonnen driftig verder zoekend naar de winnende combinatie. Helaas voor Harry dient de beruchte tijdnood zich op dat moment aan, en verslikt hij zich in de stelling onder invloed van een dwingende volle blaas. Harry’s tegenstander ziet kans hem mat te zetten, waarna Harry extreem balend zich naar het toilet spoedt.

Eindstand derhalve 5 ½ – 2 ½, een mooie en kostbare overwinning aangezien we ons daarmee alleen aan kop hebben genesteld in klasse 2A, gevolgd door maar liefst 4 teams met 4 punten, waarvan we er al twee hebben gehad. Hopelijk zijn we in staat ons mooie seizoen een goed vervolg te geven in de volgende wedstrijd tegen Erasmus 4 op 10 december in de laatste wedstrijd van dit jaar. We liggen in ieder geval goed op koers!