CSV R2 schiet uit de startblokken

Het is altijd weer even wennen, een nieuw seizoen, een nieuwe naam, en ook opvallend veel nieuwe team gezichten. Sterker nog, wie naar de spelerslijst van het tweede RSB team kijkt, zal zich waarschijnlijk even verbaasd achter de oren krabben en zich afvragen of hij nu met het eerste of tweede RSB team te maken heeft. Welnu, ik stel u graag de matadors van het tweede team voor. Na het vertrek van Jan ten Brinke (los teamleider zijn, en ook nog in een ander team spelen is best tijdrovend), Derk Brus (gestopt), Pepijn Swets (vader worden, en slapeloze nachten zijn niet zo goed voor je rating). Kwamen er aardig wat posities in het oude derde vrij. Nadat vorig jaar Roel Trimp aangaf dat hij graag meer wilde spelen, en niet spelers van RSB 1 voor het hoofd wilde stoten, was de eerste vacante positie snel opgevuld. Daarnaast hebben we sinds het begin van het seizoen een nieuwe sterke speler in ons midden, te weten Rudsel Wolf die ook graag extern wil spelen. Willem Klein kwam over uit het 1e team, aangezien Elnathan Ghebreab een stormachtige ontwikkeling doormaakt. En last but not least, gaf ook Ton Dulk aan dat hij best bereid was wat partijtjes mee te blazen in ons team als daar behoefte aan was. Bij afwezigheid van Willem, mocht ik direct een beroep doen op zijn hulpvaardigheid. Gezien de bovengemiddelde sterkte van de genoemde spelers, snapt u dat ik als tevreden teamleider direct bord 1 t/m 3 op papier kon invullen.

De eerste wedstrijd dan, en direct een pittige. HI Ambacht 1 is vorig jaar uit de eerste klasse gedegradeerd, en probeert uiteraard zo snel mogelijk weer omhoog te komen. Ziedaar onze eerste horde op weg naar promotie. De partijen dan (mocht ik dingen vergeten zijn of verkeerd weergeven, bij voorbaat mijn excuses; openingskennis is nooit mijn sterkste punt geweest).

Op bord 1 komt Roel met aardig wat voordeel uit de opening, mis echter wat sterke voortzettingen, en zelfs een winnende combinatie. Waarna de stelling verzandt, en er tot remise besloten wordt. Tot enige frustratie van Roel, want bij nadere bestudering blijkt hij ook in de slotstelling aanzienlijke kansen op meer te hebben. (½ – ½)

Op de vraag aan Ton halverwege de avond hoe hij staat, trekt hij een bedenkelijk gezicht en geeft aan dat hij niet zo tevreden is met zijn stelling. Het lukt hem echter om af te wikkelen naar een P=P tegen L+P eindspel, waarbij zijn zwartveldige loper duidelijk in het voordeel is, door de pionnenstructuur van zijn tegenstander die zijn pionnen op zwart heeft staan. Door druk op de zwarte damevleugel duwt hij zwarts paarden naar de onderste rijen in een poging de stelling te houden. Hij wint echter een pion, en daarna is de stelling verloren waardoor het punt kan worden bijgeschreven op bord 2. (1½ – ½)

Rudsel aan bord 3 verklapt aan het einde van de avond dat hij blijkbaar heeft zitten slapen (of bestaat er ook zoiets als Hoeksteenvrees, naast Kuipvrees?), want het door hem normaal gespeelde 1.e4 – g6 wordt nu door hem vervangen door het aardig vreemde 1.e4 – b6?! . Hierdoor loopt hij de hele avond tegen de feiten aan, en komt net een aantal tempi tekort om zi8jn spel goed te ontwikkelen. Een remise is het resultaat aan het einde van de avond. (2 – 1)

Aan bord 4 gaat Hans U er eens goed voor zitten, met duidelijk heel veel zin in dit nieuwe seizoen. Hans staat vanaf het begin beter, maar ziet niet zo 1,2,3 een gaatje waardoor hij winnend kan afwikkelen. Halverwege de avond geeft hij dan ook aan dat op dat moment de stelling er uitziet als een dikke plusremise. Echter maakt zijn tegenstander een fout, waardoor Hans een kwaliteit voorkomt. Door kundig spel is het daarna niet zo moeilijk meer om het overwicht van zijn dubbele torens uit te buiten, zijn toren boort zich in de vijandige stelling en dreigt een pion op te slokken, en daarna valt de hele stelling waarna zijn tegenstander opgeeft. (3 – 1)

Op bord 5 moet Rick helaas de enige 0 van de avond incasseren. Een verkeerde inschatting zorgt ervoor dat zijn tegenstander een stuk voorkomt. Rick probeert nog wel een aanval op te zetten en mat of eeuwig schaak te forceren, maar zijn tegenstander vindt steeds de juiste zetten waarna Rick helaas de vlag moet strijken. (3 – 2) .

Mijn eigen partij op bord 6 dan, in mijn geliefde opening denk ik heel naïef een pionnetje te winnen. Welke waarheid snel wreed verstoord werd na slechts twee simpele zetten van mijn tegenstander. Sterker nog, plots sta ik heel belabberd en ben zelfs bang dat er door een winnende combinatie, als gevolg van een penning op een nog niet gerokeerde koning, stukwinst voor mijn tegenstander op de loer ligt. Ik probeer te keepen en te rekken, ruil af waar ik maar kan, terwijl mijn koning toch aardig op aangeschoten wild begint te lijken en van veld naar veld wipt. Toch lukt het me wat ademruimte voor mijn beschadigde koning te vinden en geheel verbaasd blijk ik niet eens wat achter te staan. Sterker nog, ik vind de adem voor een tegenaanval, het lukt me mijn torens te verdubbelen, waarna ik mijn tegenstander zelfs mat in 2 dreig te zetten en hij opgeeft. ( 4 – 2)

Bord 7 dan waar Hans B volgens mij zijn geliefde Scandinavisch op het bord krijgt, met tegengestelde rokades. Zijn tegenstander probeert dan ook de druk op te voeren op de zwarte rokadestelling, maar komt er niet door. En zoals zo vaak in dit soort situaties vergeet hij daarbij ook om zijn eigen stelling goed op te bouwen waarna Hans kan overnemen en de partij naar zich toetrekt. Ik was nog even bang, aangezien Hans behoorlijk wat tijd verbruikt had en in behoorlijke tijdnood gekomen was en zijn tegenstander vrolijk mee ging vluggeren. Maar net op het moment dat Thomas in wilde grijpen, wint Hans (in overigens al gewonnen stelling) de vijandige dame en is het punt voor ons. ( 5 – 2)

Als laatste dan good old Harry aan bord 8. Ik denk dat Harry best tevreden is over zijn partij. Geen blunders geen fouten, Harry komt al snel een stuk voor en begint met een opmars van zijn a en c pion ondersteund door het sterke loperpaar. Vakkundig schuift hij zijn pionnen steeds dichter naar promotie toe, tot ze uiteindelijk niet meer te houden zijn en het laatste punt in deze vergelijking een feit is.

Als u goed heeft meegeteld, leidt dit tot de eindstand van 6 – 2 in ons voordeel, waardoor de eerste overwinning in het nieuwe seizoen veilig gesteld is.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, op papier hebben we nu 1 van de 2 sterkste concurrenten in deze poule gehad. En de volgende ronde is direct cruciaal tegen de op papier sterkste tegenstander. Nu zeggen ratings niet bepaald altijd wat, maar het is wel een mooie indicatie.

Hopelijk kan ik u de volgende ronde eveneens verhalen over een mooie zege, als dat zo is, dan zijn we goed op weg naar promotie dit jaar. Een ambitie die ik graag ook hier wil uitspreken.

Rob Docter