CSV 3-Barendrecht/IJsselmonde 4 6-2

(door Richard van de Velde)
Het externe seizoen is weer begonnen en ook CSV 3 heeft de eerste ronde achter de rug. De aanloop naar deze ronde verliep erg rommelig en mijn communicatie met het team en de extern en intern wedstrijdleider was nog niet optimaal. Zo had ik pas na diverse appjes met Roel door dat ik teamleider was van CSV 3 en niet van CSV 4. Ik had op de RSB site gekeken en daar zag ik toch echt maandag als eerste speeldag, terwijl Roel bleef beweren dat het al a.s. vrijdag 5 oktober was. Tot ik er achter kwam dat ik bij het verkeerde team zat te kijken. Enfin, toen dat eenmaal helder was moest ik een opstelling maken en onze gedoodverfde bord 1 speler Pepijn moest helaas werken, Petra wist eigenlijk nog helemaal niet of ze wel extern wilde spelen en van de rest wist ik helemaal niks, omdat ik ze nog niet gemaild had. Mijzelf maar op bord 1 gezet, als kanonnenvoer en de rest op rating ingedeeld en gauw gemaild.

Aangekomen op onze speellocatie, kwam ik er achter dat Eduard inmiddels was ‘verhuisd’ naar het 4e, zonder dat ik hiervan op de hoogte ben gebracht. Gelukkig wilde hij wel als invaller meespelen. Ik wilde Björn ook als invaller op de speellijst zetten, totdat André Grootenboer naar mij toe kwam met de mededeling dat hij was toegevoegd aan het 3e, opnieuw zonder dat dit doorgeven was aan mij. Nu vind ik het geen straf om André in ons team te hebben, dus ik haalde maar eens diep adem en heb André gauw op bord 5 gezet.

De tegenstanders waren inmiddels binnen en wedstrijdleider Rob Docter maande ons plaats te nemen achter de borden. Ik heb wel eens relaxter naar een wedstrijd toegewerkt en maakte mij dus niet veel illusies.

Al na een paar zetten klonk er een kreet van ontzetting op bord 7, de tegenstander van Bas blunderde een stuk weg en Bas zat dus op rozen. Bas was echter de laatste van ons die achter zijn bord vandaan kon komen, helaas wist hij het voordeel niet te verzilveren, maar voor de stand maakte het allemaal niet meer uit. Als Bas elke ronde een halfje pakt ben ik zeer tevreden en houdt Bas zijn eer als remisekoning hoog.

Ik weet niet meer precies wie er als eerste klaar was, maar volgens mij was dat Arjan, die op zijn eigenwijze wijze zijn tegenstander dol draaide en een mooi punt pakte. Ook André en Jan pakten de volle winst  Eduard won een stuk, maar liet zijn toren insluiten met verlies tot gevolg. Petra moest aan de bak op bord 8, maar leek een gedegen stelling te hebben. Dat bleek, want ze kon met een gedeeld punt terugkijken op een verdienstelijk debuut en hopelijk smaakt dit voor haar naar meer, want we hebben haar er graag bij in het derde!

Cees zat naast mij op bord 2, dankzij zijn opmerkelijk goede externe rating, die  aanzienlijk hoger is dan zijn  interne. Blijkbaar komen er bij hem extra krachten vrij als hij voor de club speelt, want ook nu wist hij vol zelfvertrouwen zijn tegenstander in de luren te leggen.

Ikzelf moest de eerste zetten mijn best doen om mij te concentreren. Mijn tegenstander speelde a-typisch tegen mijn zwarte Leeuw (hij dacht zelf dat ik een Pirc speelde) en ik moest al snel nadenken over alternatieven. Na een zet of 5/6 viel hij met een pion mijn loper aan en moest ik eigenlijk in de verdediging. Dat is niet waar ik mij lekker bij voel, ook niet met zwart en ik besloot na wat overpeinzingen mijn paard te offeren tegen 2 pionnen. Dat gaf mij 2 tempi voorsprong, wat voor zwart natuurlijk wel bijzonder is. Mijn oprukkende pionnen in het centrum en mijn voorspong in ontwikkeling zorgde er voor dat mij tegenstander zich genoodzaakt voelde een paard terug te geven. Het zorgde echter niet voor voldoende compensatie in de stelling, zijn hele koningsvleugel stond nog in de beginopstelling en al snel zag hij in dat het een verloren zaak was. Maar hij bleef stug doorspelen en daarin kon ik hem geen ongelijk geven, in materiaal was het immers gelijk. Na het verdubbelen van mijn torens, won ik een loper (ik had ook de keuze om zijn dame te nemen voor een toren, maar zag dat te laat). Nu was ik echt overal de baas en na de gedwongen dameruil, was ook de factor tijd niet meer het probleem (nog een paar minuten op de klok) voor mij en kon ik een vrijpion creëren en gaf hij op.

Eindstand derhalve 6-2 en de hatelijke nul van vorig seizoen is nu al van de het scorebord. Dit seizoen begint dus goed en met onze sterkste speler Pepijn nog achter de hand, kunnen we ons volgens mij meten met elk ander team in deze poule.