CSV 2 zaterdag: Over een fles wodka, een klok die raar doet en een onverwachte winst

(door Hans Uittenbogaard)
Met een nieuw team en een flinke dosis enthousiasme zijn we zaterdag naar Oosterhout (schaakvereniging D4) gereden voor ons debuut in de KNSB-competitie. Dat de KNSB niet veel vertrouwen in ons heeft, blijkt wel uit de indeling. Ze plaatsten ons niet alleen in de laagste klasse maar ook nog eens in een klasse met voornamelijk Brabantse verenigingen. Maar goed: Brabant staat bekend om haar gezelligheid en de cafés dus eigenlijk voelen we ons hier best wel thuis. En dat bleek ook vandaag.

Ik zal de teamleden aan u voorstellen door middel van het bespreken van het verloop van de wedstrijd.

 1-0 voor

Op bord 4 zat Tim Tian. Tim zorgde van tevoren voor enige stress omdat hij de teamcaptain niet had laten weten dat hij aanwezig was op zaterdag maar ongeveer 20 uur voor de wedstrijd bleek dat de captain over de onjuiste gegevens beschikte en heeft hij met het juiste telefoonnummer Tim toch kunnen bereiken. Tim kwam al vrij snel in een eindspel waarbij beide spelers een toren en 5 pionnen hadden. Tim had echter een dubbelpion en van de 5 pionnen waren er slechts 2 verbonden. Tegenstander rukte dan ook meteen op met zijn 3 verbonden pionnen maar maakte daarbij een inschattingsfout en Tim speelde dit fantastisch uit en pakte het eerste punt voor CSV.

1-1 gelijk

Op bord 5 speelde Robbert Ritsma. Robbert is vorig jaar lid geworden en beschikt nog niet over een KNSB-rating. Op basis van de interne CSV-rating heeft de captain hem ingeschat op 1550 en aan bord 5 laten plaatsnemen. Daar trof hij echter een tegenstander aan met een rating van 1747 en Robbert speelde een ongelukkige wedstrijd. Hij kwam een kwaliteit en 2 pionnen achter en zijn tegenstander speelde dit bekwaam uit. Zo was de stand weer gelijk.

1,5-1,5 gelijk

Omdat Elnathan na goed overleg tussen de captains van het 1e en 2e team een kans kreeg in het 1e was Jan ten Brinke vandaag onze eerste bordspeler vanwege zijn hoogste rating van ons team. Jan speelde zoals altijd een mooie tactische partij en had een kwaliteit tegen 2 pionnen; theoretisch gelijk dus. Zijn tegenstander bood al snel remise aan. Gezien de stand heeft de captain hem zelf laten beslissen wat hiermee te doen en Jan besloot door te spelen. Ook het 2e remiseaanbod sloeg hij af maar toen hij het toch niet aandurfde om de pionnenstructuur open te breken, bood hij zelf remise aan hetgeen dankbaar werd aanvaard door zijn tegenstander.

1,5-2,5 achter

Zelf (Hans Uittenbogaard) zat ik op bord 3. Eerst een tip: vul bij een club enquête, op de vraag of je eventueel teamcaptain zou willen zijn, nooit in dat je dit bij nood best wilt doen. Prompt zie je in de vergaderstukken dat je dat dan ook meteen bent geworden. En ik moet zeggen dat dat nog best lastig in. Het geregel vooraf vind ik eigenlijk best leuk maar het inhouden van mijn enthousiasme tijdens de wedstrijd was wat lastiger. Na een paar keer aangesproken te zijn door de wedstrijdleider dat mijn manier van meeleven op het randje was, en na een discussie of een opgestoken duim van een teamcaptain nu wel of niet mag volgens de KNVB-regels, ben ik maar rustig op een stoel gaan zitten.
In mijn partij tegen de sympathieke captain van D4 kwam ik goed uit de opening maar in mijn enthousiasme om een stuk te winnen gaf ik een open lijn weg. Prompt parkeerde mijn tegenstander daar een dame en een toren die vervolgens in een matpoging mijn dame bemachtigden. Opgeven was het enige dat ik kon doen.

1,5-3,5 achter

Piet Verkamman was de enige die op eigen gelegenheid naar Brabant reisde. Aangekomen op het terras waren we Piet 5 minuten voor de wedstrijd nog kwijt totdat de tegenstander kwam vertellen dat Piet al urenlang lekker aan de bar zat. Piet speelde tegen de enige dame van onze tegenstander. Geen idee of dat hem imponeerde maar feit was dat hij na een degelijk opgezette partij, waarbij na 2 uur spelen beiden slechts 1 stuk van het bord af hadden, een combinatie omdraaide en tot zijn schrik erachter kwam dat hem dit een stuk kostte. Helaas voor hem speelde zijn tegenstandster de partij gedecideerd uit.

Het zag er inmiddels niet best uit voor CSV2….

2,5-3,5 achter

Thomas Herrewijn, trotse koploper van de interne competitie en de man in bloedvorm speelde op bord 2. Rustig, zoals we hem kennen, zette hij zijn partij op. Qua materiaal was het gelijk maar de pionnenstructuur van Thomas zag er verzorgder uit. Thomas opende de aanval op 2 losse pionnen aan de damezijde van de tegenstander en slaagde er ook in om er daarvan 1 te bemachtigen. Beiden gebruikten veel tijd. Na zet 35 had Thomas nog ruim 3 minuten en zijn tegenstander nog ruim een minuut om de laatste 5 zetten te doen voordat beiden er weer een half uur tijd bij zouden krijgen. Opeens veel consternatie. De tegenstander beweerde dat zijn klok “heel raar” deed omdat deze opeens op 30 minuten stond en er een vlaggetje aan zijn kant van de klok verscheen. Ongeveer 10 mensen hebben hem ervan moeten overtuigen dat er niets mis was met zijn klok maar dat hij “gewoon” op zet 36 door zijn vlag was gegaan en de partij dus op tijd verloor.

3,5-3,5 gelijk

Björn Hartog was, door het meespelen met het 1e team van onze eerste bordspeler, onze invaller op bord 8. Björn speelde een ongelukkige partij. Kwam eerst een kwaliteit en 2 pionnen achter, offerde er nog een paard tegenaan en stond dus een toren en een pion achter. Echter door het offeren van zijn paard kreeg hij toch iets dat op een aanval leek en ook nog eens 2 vrije pionnen. De tegenstander zag het even niet meer en offerde prompt zijn toren weer terug waardoor Björn zowaar weer leefde. Hij vroeg de captain om een remise maar op dat moment stonden we nog 2,5-3,5 achter en was het onduidelijk wat er op het andere bord zou gebeuren. Ik heb dan ook Björn verzocht om nog even door te spelen. Er ontstond toen een eindspel waarin beiden een aantal blunders maakten maar gaandeweg Björn de controle verloor en dreigde alsnog te verliezen. Ik was al bang dat Björn mij eeuwig zou verwijten dat hij geen remise had gepakt totdat zijn tegenstander op onverklaarbare wijze de dames afruilde en een pion doorschoof die Björn nog gemakkelijk met zijn Koning kon achterhalen. Björn accepteerde het cadeautje en speelde de partij bijzonder goed uit….

4,5-3,5 gewonnen!

Dan onze speler op bord 6: Marco Tjepkema. Marco is een verhaal apart. Door zijn opvallende manier van kleden (denk bijvoorbeeld aan de handschoenen die hij de gehele partij draagt) maar ook zijn opvallende gedrag stond hij op voorhand al iets voor doordat zijn tegenstander hier een beetje van onder de indruk leek. Zo drinkt Marco bijvoorbeeld standaard uit een gevulde Wodkafles. Wat echter niemand weet, is dat deze fles gevuld is met water. Toen de tegenstander halverwege de wedstrijd remise voorstelde antwoorde Marco: “wat denk jezelf? Je ziet toch dat ik veel beter sta en dan remise aanbieden??”. We zullen proberen om Marco gedurende het seizoen nog op te voeden. Feit blijft dat Marco een fantastische wedstrijd speelde. Zeer geconcentreerd bleef, in het eindspel bewust een pion offerde dat door niemand werd begrepen maar uiteindelijk wel het beslissende punt binnen sleepte. Marco bedankt; we hebben van je genoten!

 

Al met al dus een fantastisch resultaat tegen de ratingfavoriet uit onze poule. Dit schept verwachtingen voor de rest van het seizoen. Ook bleek voor mijzelf maar weer eens hoe leuk zo’n externe clubwedstrijd is. Zelf verloor ik, waar ik best slecht tegen kan, maar ik was zo ongelooflijk trots op “mijn” team dat ik toch een wereldmiddag heb gehad. Teambelang dus altijd boven eigen belang!

 Het belooft een leuk seizoen te worden.

We nodigen iedereen op 3 november uit om te komen kijken bij onze eerste thuiswedstrijd tegen Leiderdorp. Belooft ook weer een leuke wedstrijd te worden waarin we onder andere spelen tegen de kinderen van Stefan Tabak; vorig jaar nog spelend voor CSV1!