CSV 1 Kampioen! Verslag van de wedstrijd tegen Charlois Europoort 2

Wat een geweldig weekend hebben we achter de rug! Prachtig lenteweer, het eerste team kampioen en het tweede team die zich, door de laatste wedstrijd winnend af te sluiten, wist te handhaven in de eerste klasse!

Ik kreeg, bij verhindering van Hans Blokland, de eer om als interim-teamleider van het eerste team te mogen aantreden. Gelukkig waren er geen late afmeldingen zodat ik niet hoefde in te vallen en het team in zijn sterkste formatie kon aantreden. In de metro onderweg kwam ik Reinoud en Jan Peter tegen die ik direct kon bestoken met ongevraagde adviezen. “Sneller spelen Reinoud!”, “voorkom blunders door voordat je je zet speelt eerst te kijken naar schaak, slaan en dreigingen” en “hebben jullie voldoende gedronken en gegeten?,  Drink voldoende water tijdens de partij!”. Aankomend bij de prachtige speelzaal van Charlois Europoort (De Rustburcht) bij externe wedstrijden bleken we bijkans de eerst aanwezigen zijn.  Helaas bleken Stefan en Leon a.g.v.  een onderling misverstand te laat te komen (leerpuntje voor de nabespreking!) waar ik tijdens de wedstrijd nog even aan terug gedacht heb toen Leon in tijdnood kwam.

Maar goed de wedstrijd zelf dan. De situatie vooraf was dat wij 2 matchpunten voorstonden op onze  tegenstander Charlois. Bij verlies zou Charlois zo goed als zeker kampioen worden omdat ze in de laatste ronde tegen de nummer laatst waarschijnlijk flink wat bordpunten zouden binnenhalen terwijl wij nog tegen het sterke RSR Ivoren Toren moeten. Een gelijkspel zou dus nog kunnen maar bij winst zouden we een ronde voor het einde al kampioen zijn.

Na een uur spelen opent Mark tegen Marcel Schroer de score na een flitsende koningsaanval 1-0 !

De creatieve openingsaanpak van Kachun heeft het gewenste effect tegen Hans Uitenbroek. Kachun heeft een prachtig gecentraliseerde loper op e4 en zijn toren dreigt via de c-lijn binnen te vallen. Hans weet de loper nog te verjagen maar moet wel andere concessies doen. Nadat Kachun de stelling met fxe5 geopend heeft blijkt de witte koning slecht te staan en kan Kachun het punt bijschrijven.  2-0!

Leon speelt met wit tegen Lendert den Ouden. Na de opening staat het ongeveer gelijk. Zwart heeft een mooi paard op blokkadeveld d5 en zijn loper staat buiten de keten. Wit heeft wat ruimte voordeel op de koningsvleugel. Leon verbruikt veel tijd terwijl zijn tegenstander (te?) snel speelt. Nadat Lendert zijn belangrijke pion op h7 weggeeft is het verzet van zwart gebroken.  3-0!

Na deze snelle grote voorsprong zou je denken dat het niet meer spannend is. Niets is echter minder waar. Kort daarna is het waarschijnlijk dat het op basis van de stellingen op de verschillende borden zomaar 4-4 of een klein verlies kan worden.  Maar zoals wel vaker draaien de bordjes dit seizoen in het laatste uur toch nog de goede kant op.

Jan Peter die tegen Jelle Wiering speelt is de volgende die klaar is. Na de opening (tegengestelde rokades) is wit wat doortastender in de aanval. Jan Peter kan de koningsaanval nog wel pareren maar dat gaat ten koste van 2 pionnen. Het ongelijke lopereindspel wat later volgt  is voor Jelle gewonnen.   3-1.

Richard komt tegen John Leer niet goed uit de opening en moet alle zeilen bijzetten om een  koningsaanval tegen te houden. Nadat Richard op de damevleugel een pion verliest maakt John het gedecideerd af.   3-2.

Stefan speelt tegen Kees van Drunen. Stefan heeft een pion geofferd voor strategische compensatie, maar gaandeweg de partij komt Kees steeds beter te staan. Stefan heeft inmiddels ook zijn koningsvleugel verzwakt in de hoop om ook daar tegenspel te krijgen maar mijns inziens heeft hem dat van de regen in de drup geholpen….. Tot het moment dat Stefan de mogelijkheid krijgt om een schijnoffer op b2 te doen. Vanaf dat moment is alles weer mogelijk in een zeer gecompliceerde stelling. Hoe dan ook, uiteindelijk is het de vrijpion van Stefan die de doorslag geeft.  4-2!

Hans speelt tegen de sterke invaller Clement Rihouay. Hans lijkt na de opening een fractie beter te staan ivm de zwakke zwarte pion op c6 maar zwart staat iets beter ontwikkelt. In een gecompliceerd strategisch gevecht lijkt Hans op een gegeven moment een paar mindere zetten te spelen en kan zwart profiteren van de zwakke onderste rij van Hans. Hans recht echter zijn rug en weet met enkele creatieve uitstekende zetten de balans nog juist in evenwicht te houden. Zijn tegenstander gaat in tijdnood in op zetherhaling.  4,5 – 2,5 !!!!!

KAMPIOEN!!!!!

Reinoud is op dat moment nog bezig tegen Kresna Soerjadi.  Lange tijd was de balans in die partij niet verstoord, maar nadat zwart Pf4 had gespeelt en wit zich gedwongen voelde om Lxf4 te spelen wist Kresna een pion te winnen in een stelling waarin Reinoud aanvankelijk geen tegenspel had. Kresna besloot echter om zijn koningsvleugel te verzwakken waarbij vooral het opgeven van zijn sterke loper op g7 tegen het paard op c3 een strategische fout was. Reinoud kreeg plotseling weer tegenkansen en wist af te wikkelen naar een toreneindspel waarin, m.i., eerder hij dan Kresna nog kansen had. Er werd (gelukkig) snel tot remise besloten waarna we ons kampioenschap samen konden vieren met een maaltijd in de jaren 70 ambiance van het restaurant van de Rustburcht.  5-3!

 

Roel Trimp