CSV 1 vergroot voorsprong op concurrenten door overwinning op Bergen op Zoom

Vandaag 10 maart de zevende ronde van de KNSB-competitie. CSV moest winnen (dachten we) om aan de leiding te blijven in klasse 3G, maar we moesten wel tegen het sterke Bergen op Zoom (rating 2060), dat eerder onze grootste concurrent Charlois Europoort 2 had weten te verslaan en dat wel zonder hun beide FIDE-meesters vader en zoon Dardha! Het werd dan ook een spannende strijd, die pas na half zes en vierenhalf uur spelen werd beslist.

De score werd na een uurtje spelen en 19 zetten geopend door Ka Chun met zwart tegen Tony Peleman die een pion dacht te redden, maar dat kostte een vol stuk: 1-0. Léon speelde met zwart tegen de jeugdige Daniel Dardha geen gelukkige partij. De Trompowski aanval werd niet goed opgevangen en dat gaf wit een heel prettige stelling met veel aanvalskansen. Doordat de zwarte K niet in veiligheid was gebracht, kon wit een sterke aanval opzetten, die werd bekroond met een dame offer en mat. Daarmee was de stand weer gelijk om half vier: 1-1. Om vier uur bleek Mark gewonnen te hebben van Marcel van Herck. Wit stond wat beter, ging aanvallen en die sloeg door en na 24 zetten was het 2-1. Ton met zwart kon het niet bolwerken tegen de jeugdige Erwin Kalle. Wit ging met al zijn stukken in de aanval op de zwarte K en na een paar mindere verdedigingszetten sloeg de witte aanval door en was het om 16.25 uur weer gelijk: 2-2. Gelukkig kon Jan Peter met wit direct daarna wat terugdoen. Eerst met een breekzet f5 en daarna met een pionwinst en een sterk loperpaar. Zwart bleef achter met een zwakke d-pion en verloor nog een kwaliteit. Daarmee werd het snel 3-2. Stefan zwoegde inmiddels met wit tegen Arben Dhardha, kwam een pion achter, maar blunderde een T weg. En toen was het om 16.45 uur weer gelijk: 3-3. Reinoud speelde met wit tegen Rob Hopman-Been en leek wat actiever te staan, maar hij gebruikte weer zeeën van tijd. Om 16.20 uur had Reinoud 29 van de benodigde 40 zetten gedaan, maar had nog maar twee minuten over. Hij kon een paar pionnetjes winnen en het resterende T eindspel was gewonnen. Daarmee was het tegen vijven 4-3. Aan het laatst overgebleven bord speelde Richard met zwart tegen Semen Minyeyevtsev. Die moest natuurlijk op winst spelen en had dus niets aan eeuwig schaak of andere remise wendingen. Dat kostte wel veel tijd en op een bepaald moment had Semen nog maar 1′ minuut voor 11 zetten. Hij haalde de tijdcontrole, maar wel ten koste van een paar pionnen. Richard overwoog eeuwig schaak, maar zag gelukkig een mooie matwending en daarmee werd de einduitslag 5-3 en leek weer een stapje gezet richting kampioenschap. Het bleek evenwel in de loop van de zaterdagavond een grote stap. Het bleek namelijk dat RSR-Ivoren Toren thuis tegen Souburg op 4-4 was blijven steken. Dat had Souburg ook al gepresteerd uit tegen CSV. De grootste verrassing was echter het gelijke spel van Sliedrecht tegen Charlois Europoort 2. Achteraf plaatst dat onze krappe overwinning van vorige maand weer in een ander licht. Een kat in het nauw doet rare sprongen en zo ook Sliedrecht in degradatiegevaar! Daarmee heeft CSV nu 13 matchpunten tegen Ch.U 11. We hebben ook anderhalve bordpunt meer en daarmee gloort aan de iets dichterbij gekomen horizon promotie. Dan moeten we wel een goed resultaat neerzetten op 7 april uit tegen Charlois Europoort 2! Komt allen.