Geslaagde eerste editie van Capels schoolschaaktoernooi

Op zaterdag 25 november vond in het Cappellenhuis de eerste editie plaats van het schoolschaaktoernooi van Capelle aan den IJssel. Maar liefst 34 kinderen streden om de prijzen, die waren onderverdeeld in 3 groepen: Groep 1 t/m 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8.

Alles staat klaar in het Van Cappellenhuis

Na een welkomstwoord van voorzitter Eduard Hartog werden de spelregels uitgelegd door Rob Docter, die als scheidsrechter optrad. Om kwart over één was het dan eindelijk zo ver en kon er geschaakt worden.

In eerste instantie was het plan om 6 ronden te spelen, zodat er iets voor vijf uur kon worden begonnen met de prijsuitreiking. Echter doordat het toernooi erg soepel verliep konden er zelfs 7 ronden gespeeld worden. Toen was ook wel duidelijk wie er de beste waren.

Onder toeziend oog van Eduard (en vele toeschouwers) is nog 1 partij bezig

In de jongste groep waren slechts 4 deelnemers, daarom speelden zij mee met groep 5/6. Tegen die oudere, en daarmee ook sterkere, tegenstanders schaken is natuurlijk een hele opgave. Uiteindelijk slaagde Peter Zhao er knap in om 50% te scoren (3.5 punt uit 7 partijen). Hij werd daarmee eerste in de jongste groep. De andere prijzen gingen hier naar Boaz de Raaf (2e) en Joseph Bos (3e) beiden met 2.5 punt.

Prijswinnaars in groep 3/4. (vlnr) Boaz, Joseph en Peter
Ook in de jongere groep werd geconcentreerd geschaakt.

In groep 5/6 ontstond er al snel een tweestrijd tussen Alex Koro en David Verhoef. In ronde 5 speelden deze toppers tegen elkaar en doordat Alex won had hij de beste papieren op de 1e prijs. In de laatste 2 ronden maakte hij geen fout en zo won Alex met 7 uit 7 (!) deze groep. David won ook zijn overige partijen en werd 2e (met 6 uit 7). De strijd om de 3e prijs was ook spannend. Na 6 ronden stond Derek Yu 3e met 5 punten, en hij speelde de laatste ronde tegen Alex! Er waren 4 kapers op de kust die bij een overwinning ook op 5 punten zouden komen. Dat lukte alleen Kyan Reijnierse. Gelukkig voor Derek bleef hij Kyan net voor op basis van weerstandspunten (de tiebreak die doorslag geeft bij gelijk eindigen).

Prijswinnaars in groep 5/6. (vlnr) Alex, David en Derek

In de oudste groep (groep 7/8) waren 13 deelnemers. Op voorhand bespraken de deelnemers die ook lid zijn van CSV, wie van hen de 1e prijs zou gaan winnen. Helaas voor hen liep het allemaal anders. Al snel werd duidelijk dan één deelnemer een maatje te groot was voor de rest van het veld. Kathleen Velasco, in mei nog 3e op het NK schaken in haar leeftijdscategorie, won de ene na de andere partij en stond na afloop met 7 uit 7 fier bovenaan. De overige 2 prijzen vielen wel ten prooi aan leden van CSV. Levi Bos, die alleen van Kathleen verloor, werd 2e en zijn broer Jesse werd 3e met 5 uit 7.

Prijswinnaars uit groep 7/8. (vlnr) Jesse, Levi en Kathleen

Hiermee was een volle schaakdag ten einde gekomen en kregen de prijswinnaars hun welverdiende bekers overhandigd. Daarnaast was er voor iedere deelnemer nog een presentje.

We kijken terug op een zeer geslaagd toernooi dat zeker voor herhaling vatbaar is.