CSV 1 wint – over blunders, wonderen en mosselen 

 

Na twee jaar achtereen de schakers uit Sas van Gent thuis te hebben ontvangen, moesten onze mannen er deze keer toch aan geloven. Een lange autorit met open bruggen, landsgrenzen en tolwegen als te nemen hobbels. Die reis leg je natuurlijk niet voor niets af, dus vol motivatie gingen we op zoek naar onze vierde zege.

Jan-Peter was al eerste klaar. Met wit aan bord 7 ging hij op zoek naar een klein voordeeltje. Dat lukte maar ten dele en toen hij te lang moest nadenken over een voortzetting, waarbij zijn tijd afnam maar zijn ideeën voor de stelling niet toenamen, bood hij remise aan. Overigens in de veronderstelling dat Léon, Richard, Roel en Ka Chun prima stonden en Mark redelijk gelijk. Stefan en Reinoud hadden het zwaar. Door als eerste klaar te zijn promoveerde Jan-Peter (hierna aan te duiden als ‘ik’) automatisch tot teamleider, aangezien Hans Blokland ziek was.

Snel veranderde het wedstrijdbeeld. Léon stond al zo goed als gewonnen, maar zijn tegenstander gaf een pion voor een actieve dame en Leons koning kwam opeens op te tocht. Linke boel. Roels tegenstander leek het overwicht van Roel te kunnen pareren. En Richards voordeel leek iets kleiner te worden. Marks tegenstander echter offerde een stuk, maar het zag er niet naar uit dat zijn aanval succesvol zou worden. Stefan hield stand en kon wat tegendreigingen creëren. Reinoud zat in zijn bekende tijdnood, maar zag er nog kalm als altijd uit. Prognose: een kleine overwinning.

Een half uur later. Léon heeft een ontsnappingsplan en gaat met zijn koning wandelen. Even zie ik het hoopvol in, maar als de zwarte toren erbij komt, wordt het zwaar. Mark moet harder keepen dan verwacht. Zijn tegenstander voert extra pionnen en stukken aan en Mark staat in the line of fire. Stefan daarentegen heeft zijn tegenstander goed in slaap gesust, rommelt op beide vleugels en staat opeens een gezonde pion voor. Ka Chun wint volgens plan een pion en de witte stelling valt uiteen. De blunder van zijn tegenstander is slechts een formele versneller en we staan 1,5-0,5 voor. Reinouds tegenstander overziet het even niet en ruilt een paar aanvalsstukken. Opeens gloort er hoop. Roel laveert rustig verder, speelt ook over twee vleugels en heeft voordeel. En Richard doet hetzelfde. Speelde de hele partij zich op de damevleugel af, opeens opent hij de koningsvleugel met kansen. Mijn prognose: voorzichtig 5-3, optimistisch 6-2.

En dan explodeert er van alles. De ene wending na de andere. Stefan wint inderdaad, maar Richard komt er ondanks moedige pogingen niet doorheen met alleen een dame en toren als aanvalsstukken en moet in remise berusten. Léons tegenstander kiest verkeerd en Léon kan zijn dame geven tegen toren en loper. Hij heeft bovendien nog een venijnig pionnetje op f7 dat zijn tegenstander op moet halen. Hij kan aldus minstens iets vestingachtigs iets bouwen, misschien nog een winstpoging wagen, maar vermoedelijk wordt het remise. So far, so good. Totdat Roel, die rustig en regelmatig naar een gewonnen stelling toe heeft gewerkt, op de 38e zet in een truc trapt en een stuk verliest! Drama dreigt! Of toch niet? De beslissing valt op bord 8…

Reinoud heeft zijn tijdnood laten oplopen tot 1 minuut voor 20 zetten. Maar zijn tegenstander vindt het lastig. Eerder vroeg hij mij al of Reinoud vaak in tijdnood kwam. Ik zei dat ik geen informatie over teamgenoten gaf. Hij drong aan en ik zei: je hebt nu i.ie.g. veel meer tijd. Hij offerde een stuk. Zeer kansrijk en gevaarlijk, zeker met die ene minuut van Reinoud. Die speelde echter gedwongen zetten en kon de aanval van dame, twee torens en twee lopers (!!) net weerstaan. Wit miste vele winstkansen (achteraf bleek dat het +21 heeft gestaan) en had uiteindelijk ook nog maar twee minuten. Er werd wat geruild. Reinoud stond nog steeds overeind en opende opeens de a-lijn. Hij stootte door met een pion op b3 met mat achter de paaltjes of torenwinst tot gevolg.  Waardoor Mark, die inmiddels de aanval doorstaan had en een stuk meer tegen aan aantal pionnen remise aan kon bieden. Daarmee werd het 4,5-1,5.

Leon speelde inderdaad remise. Roel deed nog een poging om zoveel mogelijk pionnen te ruilen, maar het was onbegonnen werkt. Eindstand 5-3. Een matig resultaat, maar wel na een enerverende wedstrijd waarbij zowel de onzen als de Sas van Gentenaren alles uit de kast haalden. En we liggen met 4 overwinningen nog steeds op schema voor een kampioenschap. Genoeg reden dus om in Yrseke vis, mosselen of, voor een enkeling, een schnitzel hawaii te eten. En door de Zeeuwse duisternis reden we moe maar voldaan huiswaarts.