Ruime overwinning van CSV 1 op ZSC met 7-1

De eerste ronde in de KNSB van dit seizoen bracht CSV de strijd met nieuwkomer ZSC uit Zierikzee. Samen met spelers uit Scherpenisse kan er op een redelijk niveau geschaakt worden in de hoogste klasse van de Zeeuwse Schaakbond. Afgelopen seizoen eindigde dit combinatieteam als tweede. Omdat Landau 2 uit Axel de promotie naar de KNSB niet aandurfde vanwege het verlies van enkele spelers, viel dit lot ZSC toe. De spelers zijn er van doordrongen dat Zeeuwse promovendi het meestal niet langer dan een jaar volhouden in de derde klas van de KNSB. Toch wilden ze deze kans om ervaring op te doen niet missen en begonnen na een lange reis vol goede moed aan de toch wel ongelijke strijd. Met gemiddeld zo’n 300 punten was het ratingverschil wel erg groot. Toch leverden de Zeeuwen aardig tegenspel en duurde het ruim 4 uur voordat de wedstrijd ten einde was.

Léon was als eerste klaar. Hij rukte met de vier koningsvleugelpionnen linea recta op tegen de vijandelijke K: 1-0. Stefan kwam niet lekker uit de opening en kreeg al snel een remise aanbod dat hij na lang nadenken niet kon weigeren: 1,5-0,5. Mark bracht een riskant pionoffer dat tot een stelling leidde die moeilijk te verdedigen was. Hij kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel: 2,5-0,5. Jan Peter kon afwikkelen naar een eindspel met drie pionnen meer: 3,5-0,5. Ka Chun kreeg al op zet 20 een remise aanbod, dat hij weigerde, maar na lang doorschaken kwam een stelling op het bord die zo dichtgetimmerd was dat er niets anders opzat dan in remise te berusten: 4-1. Richard kwam in het middenspel een pion voor en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel: 5-1.

Roel won al snel met een paardvork een kwaliteit, maar gaf daarmee tegenkansen. Achteraf vond Roel dat hij beter eerst verder had kunnen ontwikkelen met de gedachte dat dan de zwaktes vanzelf gekomen zouden zijn. Nu duurde het tot het einde van de middag voordat de buit binnen was: 6-1. Ton kwam in een toreneindspel terecht met een pion meer dat gemakkelijk gewonnen leek. Zeker toen Ton afruil van de torens kon afdwingen. Het was nog even schrikken toen zijn tegenstander leek door te breken. Gelukkig stond de K van Ton nog in het vierkant: 7-1.

Daarmee staat CSV na de eerste ronde aan kop en wacht op 7 oktober de uitwedstrijd tegen Messemaker 2 uit Gouda.
Deze wedstrijd was ook onze kennismaking met De Hoeksteen aan de Rivierweg op 150 meter van ons huidige speellocatie. We hebben daarmee nuttig proefgedraaid en de verbeterpunten zijn genoteerd. We hadden veel toeschouwers die kortere of langere tijd in ons midden verbleven en dat was zeker een aanmoediging voor de spelers.