CSV 1 brengt DD 2 in degradatiezorgen

Zaterdag 1 april speelde CSV 1 de laatste uitwedstrijd tegen DD 2 in het rustieke Nationaal Schaakgebouw aan de Van Speijkstraat in Den Haag. Wij moesten winnen om nog een (kleine) kans op het kampioenschap te houden. DD 2 streed om lijfsbehoud in de derde klasse en een kat in het nauw kan vreemde sprongen maken. Daarom waren we tot de tanden gewapend naar het Haagse afgereisd. Er waren geen flauwe grappen, er waren zelfs helemaal geen grappen. Of het moest zijn dat Reinoud plaatsgenomen had aan het achtste bord van Stein en tegen Jan Joost Lindner van DD 1 zat te spelen.

Toegegeven, de opstelling van de borden was niet direct systematisch. Beide spelers zaten al lekker te schaken, toen ik constateerde dat er in een hoekje van de zaal iemand geen tegenstander had. Ik informeerde toen maar bij de heer Lindner of hij voor DD 1 of voor DD 2 speelde. Hij meldde dat hij een invaller was uit DD 3 voor DD 1. Dat was voldoende reden voor de wedstrijdleider om snel een eind te maken aan deze partij! Blijkbaar had dit intermezzo een positieve invloed op Reinoud, want met zwart tegen Theo van Orsouw (1999) ging hij er stevig tegen aan. Dat gold ook voor Roel die met wit tegen de bekende journalist en auteur Alexander Münninghoff (1940) speelde. Roel zadelde zijn tegenstander op met een K op f8, rocheerde zelf lang en hield de zwarte T op h8. Toen wit een L voor kwam, was het om 15.40 uur afgelopen: 0-1. Twee minuten later maakte Reinoud die inmiddels een kwaliteit en een pion had buitgemaakt er 0-2 van. In elk geval had Reinoud zijn tijd goed gebruikt: een uur langer nagedacht dan zijn tegenstander! Die voorsprong bracht Jan Peter met zwart er tegen vieren toe om remise overeen te komen met Jan Willem Koelmans (1884). JP had een pion verloren door een schijnoffer op h7, dus deze afloop was niet ongunstig. Het voorbeeld van JP werd direct daarna gevolgd door Ton Dulk met wit tegen Ton Bodaan (1878). Ton zat wat krap in zijn tijd en wilde geen verdere risico’s lopen. Met deze twee remises kwam de stand op 1-3. Léon speelde met zwart tegen collega FM Henk Happel (2059). Léon kwam een pionnetje voor en met beide spelers bij zet 33 nog met maar 6 minuten op de klok, won Léon een tweede pion en toen was het snel uit: om 16.27 uur werd het 1-4. Aan bord 1 vochten Stefan en Onno van Dijk (2069) een spannende strijd uit. Beide spelers wachten met rocheren, wit bezette het centrum en zwart de damevleugel met b4 en a5. In wederzijdse tijdnood snoepte Stefan een vergiftigd pionnetje en kwam in een spervuur van stukken terecht en kon toen mat niet meer vermijden en daarmee werd het om 16.35 uur 2-4. Mark speelde met zwart tegen Mark Bueno (1937) een lastige partij. Hij kwam niet lekker uit de opening, had moeite met rocheren en toen dat eindelijk wel gebeurde had zwart een dubbelpion en wit een vrijpion op b2. De remise om 17.05 uur bracht de stand op 2,5-4,5 en daarmee was de winst veilig gesteld. Het leek dat we vroeg klaar zouden zijn, want op bord 3 was een stelling ontstaan die er wel erg remise achtig uitzag. Hans spelend met wit tegen Aleksander Henke (2001) was in een eindspel terecht gekomen van P+4pi-L+4pi. Iedereen dacht dat dit remise zou worden, zo ook Henke die dit ook een paar keer voorstelde. Zo niet Hans Hoornstra die het linksom probeerde en daarna weer eens rechtsom. Hans kon ook vrijwel ongestoord doorspelen omdat de zwarte loper weinig speelruimte had en het witte paard des te meer. Toen het eerste notatiebiljet vol was, werden nieuwe notatiebiljeten aangerukt. Aleksander met toenemende tegenzin, Hans met vastberadenheid en eerzucht. Het valt dan voor de speler die wel klaar is met de partij niet mee om volledig geconcentreerd te blijven. Een klein foutje is dan snel gemaakt. Zo ook nu. Tempodwang bracht ruim een uur later de winst: 2,5-5,5. Daarmee wordt de laatste wedstrijd van DD 2 tegen Overschie op 6 mei bepalend voor degradatie. Toen was het wachten op de uitslag van De Stukkenjagers 2 tegen DSC Delft 3. Helaas voor ons bleek die uitslag 6-2 in het voordeel van De Stukkenjagers. Daarmee staan we 3,5 bordpunt achter! Alleen puntverlies van Stukkenjagers tegen Goes kan ons bij winst op DSC nog het kampioenschap brengen. Dus zaterdag 6 mei thuis belooft een spannende middag te worden!