CSV eerste viertal versus het viertal van Shah Mata: 3-1

Door Arjan Doorgeest

Op Valentijnsdag speelde ons eerste viertal tegen het immer gezellige maar ietwat gedateerde Shah Mata in Rotterdam Charlois. Behalve een reis terug in de tijd – je waant jezelf in het eind van de jaren ’70 daar in de binnenlanden van Rotterdam-Zuid – werd het een genoeglijke en zinvolle avond.

Op Bord 1 speelde Marco met wit tegen Stand-up comedian Leon Mooren (vooralsnog tamelijk onbekend) een zeer korte partij. De tegenstander van Marco, die gespeend leek te zijn van iedere vorm van humor, had de gewoonte iedere door hem gedane zet van uitgebreid commentaar te voorzien, wat bij zijn buurspelers niet in goede aarde viel. Marco volgde de theorie van de Fried Liver Attack die voor de zwartspeler onbekend was. Deze kwam dus een pion achter en hield een open koning over. Om de druk wat te verlichten besloot zwart direct nadat de theorie ophield om dames te ruilen. Marco sloeg de zwarte dame met schaak en in plaats van deze terug te slaan verzette de zwartspeler zijn koning(!) Er wordt nog een aantal zetten doorgespeeld met de Dame achterstand maar toen er uiteindelijk nog meer stukken verloren gingen, gaf zwart op. Overigens eindige wit de partij met meer tijd dan waar hij mee begon.

Aan bord 2 zat Arjan Doorgeest jaloers naar de verrichtingen van Marco te kijken, beseffende dat hij aan diens snelheidsrecord niet meer zou kunnen tippen. Arjan trof een tegenstander met een wat lagere rating die in de opening een aantal stukken gewillig naar inactievere velden liet dirigeren. Daarna sloeg Arjan op de flank van wit toe: brak via zijn dame in op de rokadesteling van wit, om daarna enigszins fantasieloos maar gedegen naar mat toe te werken. Binnen een half uur kwam de stand zo op 2-0 in ons voordeel.

Op bord 3 had Björn nog het meeste werk aan diens tegenstander, de heer Blanker. Gedurende de avond zagen we de hoeveelheid hout naast Björns bord gestaag toenemen en werd diens positie op het bord steeds omvangrijker en overtuigender. Na een vrij forse speeltijd was ook deze partij voor ons en stond het 3-0.

Aan bord 4 was Menno begonnen aan een veelbelovende partij die hij door concentratieproblemen helaas uit handen moest geven. Hiermee kwam de eindscore op 3-1.

In de nazit bediscussieerden Marco en diens opponent zo ongeveer alle maatschappelijke problemen van dit moment en kreeg hij het partijprogramma van het Forum voor Democratie tot 3 decimalen achter de komma uitgelegd. De opponent van Arjan had als passie snelschaken, en ging tegen Arjan in de nazit nog 4 keer ten onder, maar één keer niet.

Al met al een genoeglijke avond bij een prettige club en met een resultaat dat ons moed geeft voor 17 maart.

Arjan Doorgeest, maart 2017