CSV 1 wint van Goes 1 en behoudt kampioenskansen

Thuis tegen Goes. Tja… Goes. Lastig gevalletje. Op papier moeten we daar zeker van kunnen winnen, maar vorig seizoen hebben ze ons 2x onaangenaam verrast: eerst versloegen ze ons in de competitie en daarna deden ze dat tegen ons sterke beverviertal nog eens dunnetjes over. Reden genoeg dus om scherp van start te gaan. Teamleider Hans Blokland had zijn verjaardag te vieren. Na de officiële handeling van het doorgeven van de opstelling begaf hij zich naar het feestgedruis. Vandaar dat ondergetekende voor het verslag tekent, bij wijze van spontane actie.

Een rondje langs de borden na anderhalf uur stemde mij positief. Stefan, Roel en Reinoud hadden lastige stellingen, maar te doen. Bij Ton was het een rommeltje, maar hij had toen al enorm tijdvoordeel. Léon, Mark, Jan-Peter en Richard stonden goed.

Mark haalde met wit aan bord 4 het eerste punt binnen. In een thematische stelling had hij een voordeeltje. Eg klein maar maar zwart moet je goed blijven oppassen, zelfs als de ergste spanning van de stelling af is. Mark lette het beste op, won een pion, meer materiaal en de partij.

Ook bij Léon met wit aan bord 2 was de strijd thematisch en gingen twee standaardplannen de strijd met elkaar aan. Een Siciliaan waarin wit op de K-vleugel en zwart op de D-vleugel aanvalt. Lg7 was al een tijdje van het bord af, Léon kwam eerst met zijn dame en daarna met een setje paarden binnen en het pleit was snel beslecht. 2-0.

Roel kreeg met zwart aan bord 5 een pion op a5 en een paard op b6 tegen zich. Hij kon zich in een gedrongen stelling net staande houden. Zij tegenstander sloeg echter aan het offeren op de D-vleugel om met zijn pion op te stoten. De zwarte stelling bleek onhoudbaar.

Ton hield als invaller met zwart aan bord 3 tegen eveneens een invaller prima stand. Zijn tegenstander wist echter toch een gevaarlijke aanval op te bouwen. Bija alle stukken stonden op Ton’s koning gericht. Er zal vast ergens een winnende combinatie ingezeten hebben, maar het was niet evident. Ton bleef rustig stand houden en zijn tegenstander beet zich in tijdnood stuk. Een punt dus voor Ton en 3-1 op het scorebord.

Jan-Peter had met wit aan bord 6 ook een thematische openingsstelling. Zo eentje die lekker wegspeelt, maar waarin het wel zoeken is naar de doorbraak. Toen zwart vrijwillig een extra zwakte creëerde kon Jan-Peter de breek inzetten, werden de barstjes in de zwarte stelling steeds groter en kwamen we met 4-1 voor.

Richard had ondertussen met zwart aan bord 7 een waarschijnlijk winnende stelling op bord gekregen. De onschuldige aanval van wit had hij rustig doorstaan, waarna hij pionnen kon gaan oogsten. Toch twijfelde hij om remise aan te bieden. Met 4-1 als stand en zeer moeizame stellingen op de andere borden, was dat een veilige optie en werd de matchwinst veilig gesteld.

4,5 – 1,5 dus terwijl Stefan en Reinoud er niet best voor stonden. Erg jammer, want we hebben nog wel wat bordpuntjes nodig om de gooi naar het kampioenschap te doen. Reinoud koos slim voor een actieve verdediging. Of het voldoende was weet ik niet, maar zijn tegenstander kwam er ook niet helemaal uit en dus werd het remise.

Het zou leuk zijn als Stefan dat met zwart aan bord 1 ook zou flikken, maar dat zat er niet echt in. Het eindspel van K-T-P-2pi tegen K-T-4pi leek verloren. Toch probeerde Stefan handig de pionnetjes van zijn tegenstander op te snoepen. Na torenruil kwam de remise dichtbij, behalve dan… dat zijn tegenstander Stefans koning kon afsnijden en met zijn laatst overgebleven pion richting promotie kon. Het bleek nét iets ingewikkelder dan het eruit zag, zijn tegenstander verslikte zich met een verkeerd schaakje, offerde zijn paard, haalde een dame, maar dat was niet genoeg om de zwarte pionnen die inmiddels op g3 en f2 stonden te verschalken. Zo werd deze laatste partij rond de klok van 6 remise. (zie http://www.viewchess.com/cbread…/2017/3/…/Game555929749.html).

Toch 5,5 – 2,5 dus. Niets mis mee, behalve dan dat concurrent Stukkenjagers 2 met 7,5 – 0,5 gewonnen heeft!! We staan daarmee 3 bordpunten op hen achter en zijn daarmee deels afhankelijk van wat zij in de volgende ronde tegen de nummer 3, DSC Delft 3, doen. Het blijft spannend…

Jan-Peter Bogers