CSV 1 klopt na een lange en spannende strijd Bergen op Zoom met 5-3

Zaterdag 17 december speelden we thuis onze vijfde wedstrijd in klasse 3G van de KNSB. Met het zelfde team als in december 2015 wonnen we opnieuw met 5-3. Het team van Bergen op Zoom was op 4 plaatsen gewijzigd. Werden er vorig jaar 5 overwinningen geboekt, nu waren dat er 3. Dat betekent dus dat 4 partijen in remise eindigden. Waren we zoveel vreedzamer als vorig jaar? Ik denk van niet. Wel waren enkele bezoekers er op uit zo snel mogelijk remise te maken.

Na 2 uur spelen was het remise bij Richard aan bord 4. Toen stond Stefan aan bord 2 al geruime tijd een stuk voor en bracht een witte toren op de achterste lijn. Die was even later uiterst behulpzaam bij het mat zetten om 15.40 uur: 1,5-0,5. Inmiddels stond er al geruime tijd een remise stelling op het bord bij Roel aan bord 6. Het eerste remise aanbod wees Roel nog af, maar moest om 15.45 uur toch in remise berusten: 2-1. Reinoud had aan bord 5 de hoogst gerate tegenstander en kon het niet bolwerken. Daarmee was de stand om 15.50 uur weer gelijk: 2-2. Meestal komt er na zo’n 3 uur spelen tekening in de strijd en dat gebeurde nu ook. Jan Peter won in een onoverzichtelijke stelling een dame, maar er stond zoveel aan beide kanten in met ook nog 2 vijandelijke pionnen op promoveren dat het enige stuurmanskunst vergde om hier heelhuids uit te komen. Toen dat lukte was de partij om 16 uur ten einde: 3-2. Ka Chun kreeg een remise aanbod, maar hield dat een poosje in beraad tot de partij van Mark was afgelopen. Mark had een gevaarlijk aanval over de tweede rij en dat vergde teveel van de witte stelling. Na de afruil van wat stukken bracht Mark een torenoffer dat tot mat leidde: 4-2. Dat was voor Ka Chun het signaal om remise af te spreken en daarmee was de overwinning binnen om 16.20 uur: 4,5-2,5. Het zou tot na zessen duren voordat Léon aan bord 1 berustte in remise. Maar daar was wel een 5 uur lang titanengevecht aan vooraf gegaan. In het middenspel verschalkte Léon een pionnetje. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion meer voor Léon. Was het ergens gewonnen of zat er niet meer in dan remise? In elk geval was het spectaculair om te zien hoe Léon een Toren offerde, een Dame haalde en zijn tegenstander een onneembare vesting overhield met T+2pi – D, waarop de beide kemphanen constateerden dat het remise was, waarmee de eindstand op 5-3 kwam. Zaterdag 4 februari 2017 is de zesde ronde en spelen we uit tegen schaakclub Botwinnik in Zoetermeer.