Knappe 4,5-3,5 overwinning van CSV 1 op koploper Stukkenjagers 2 in Tilburg

In hartje Tilburg ligt de prachtige speelzaal Cinecitta van De Stukkenjagers. Op zaterdagmiddag spelen daar vanaf 12 uur 6 teams van De Stukkenjagers hun thuiswedstrijden. Met de tegenstanders erbij leveren 100 schakers hun gevecht van man/vrouw tegen vrouw/man. Dat op zich is al een hele belevenis! Stukkenjagers 2 ging aan de leiding en om onze kansen op het kampioenschap te behouden moesten we beslist winnen. Qua rating waren de teams aan elkaar gewaagd en dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd. Gevolg was dat het tot na vijven spannend bleef. De gedetailleerde uitslag staat al sinds zaterdag op onze website onder “extern”, dus ik beperk me tot het noemen van onze eigen spelers.

Om 13.30 uur kreeg Jan Peter, die dit keer voor Hans Hoornstra inviel, een remise aanbod. De stelling was in evenwicht gebleven na een forse afruil van stukken. Na overleg met de teamleider werd dit voorstel aanvaard: 0,5-0,5. Ruim een uur later tekende Stefan remise aan tegen de sterkste stukkenjager, die aanvankelijk wel erg veel tijd gebruikte. Het was een evenwichtige en gebalanceerde remise: 1-1. Mark leverde een fel gevecht met wederzijdse aanvallen. Helaas ging het ergens mis en om 14.50 uur keken we plots tegen een achterstand aan: 2-1. Het zou lang duren voordat we echt iets terug konden doen. Het zag er dus niet echt goed voor ons uit. In een gelijke stelling berustte Roel om 14.55 uur in remise, maar schrok wel toen hij merkte dat Mark opgegeven had: 2,5-1,5. Weer een uur later was het Richard die remise overeenkwam in een gelijkstaand dame eindspel: 3-2. Weer wat later was het bij Ka Chun van hetzelfde laken een pak. Met dat verschil dat Ka Chun een pion achterstond, maar alles zodanig blokkeerde dat zijn tegenstander in remise moest berusten: 3,5-2,5. Het ging er nu toch wel riskant uitzien: hoe winnen we die laatste twee partijen van Reinoud en Léon? Reinoud kwam in verschrikkelijke tijdnood, maar toen hij die overleefde, bleek hij beter te staan en veroverde zelfs een pion in het verre eindspel. Technisch leek het gewonnen, maar er was nog een lange weg te gaan. Niet zozeer wat de tijd betrof: die had Reinoud nauwelijks, maar wel wat de hoeveelheid benodigde zetten betrof. Maar gelukkig krijg je er bij elke zet 30 seconden bij en dat tikt lekker aan bij veel zetten. Reinoud speelde het handig uit en na van beide kanten foutjes drukte Reinoud door: 3,5-3,5 en daarmee was het om 16.50 uur eindelijk weer gelijk.
Maar ja, aan 4-4 hadden we niets en meer leek er lange tijd niet in te zitten. Het was dan ook een gok van Léon om remise te weigeren in een stelling, waar echt niet meer in leek te zitten. Léon overleefde een verschrikkelijke tijdnood, maar stond wel een pion achter. Met enige medewerking van zijn tegenstander, die wel erg veel bier dronk, bereikte Léon om 17 uur een toreneindspel met een pion meer en dat bleek hij te kunnen winnen en daarmee was het iets na vijven 3,5-4,5 en konden we gaan feestvieren! Daarmee heeft Léon de formidabele score dit najaar van 5 uit 5 behaald en is daarmee voorlopig topscorer.
Volgende week dinsdag 6 december speelt ons KNSB-bekerteam in Rijswijk tegen het gelijknamige schaakteam in de tweede ronde. Op zaterdag 17 december speelt CSV 1 thuis tegen Bergen op Zoom.