Onverwacht zware nederlaag van CSV 1 tegen debutant De Baronie: 5,5-2,5

Met de beste voornemens reisde CSV 1 af naar Breda voor de ontmoeting met De Baronie. Hun eerste team was afgelopen seizoen naar de KNSB gepromoveerd, had net als wij de eerste wedstrijd gewonnen en daarmee was dit een strijd tussen de beide koplopers. Het was tevens hun eerste thuiswedstrijd in de KNSB competitie. De spiksplinternieuwe klokken moesten eerst nog van batterijen worden voorzien, dus ook die ondergingen hun vuurdoop. In het openingspraatje van de gastheer werd duidelijk gemaakt dat CSV favoriet was. Of we daardoor in slaap werden gesust of door de hoge temperatuur in de speelzaal, feit is dat er weinig terecht kwam van die favorietenrol.

Reinoud bereikte met zwart tegen Arno Slagboom (1854) weinig, gebruikte wel veel tijd en was dus ingenomen met het remise aanbod van zijn tegenstander om 14.30 uur: 0,5-0,5. Iets later sloeg in een spectaculaire partij aan bord 4 de zwarte aanval van Léon tegen Michiel Antonissen door. Helaas zou dit de enige overwinning blijven. Aan bord 7 maakte Ton Dulk zijn debuut voor CSV met een gedegen remise met wit tegen Frank de Jong. Daarmee werd het om 15.05 uur 1-2. Op dat moment was er weinig aan de hand op de andere borden: de plusjes en de minnetjes leken elkaar in evenwicht te houden. Mark kreeg het wel steeds moeilijker tegen Frank van der Put (2248), maar daar was wel rekening mee gehouden, maar niet met de blunder van Richard in een gewonnen positie tegen Rob van Berkel (2002). Na het consumeren van een vergiftigde pion liep het snel mat en daarmee was het voor 16 uur al 3-2. Daarmee was de kentering in de wedstrijd een feit. Omdat Jan Peter met wit tegen Carlos Hemmers (1936) een dubbelaanval van de Dame op Toren en Loper toeliet, ging hij een eindspel in met een stuk minder tegen enkele pionnen. Dat alles bij elkaar betekende dat Stefan en Roel op winst speelden. Dat brak Stefan op en om 16.45 uur moest hij opgeven tegen Sebastiaan Dijksman (2019): 4-2. Roel met zwart kwam er ook na lang aandringen niet doorheen tegen Willem van der Linden (1922). Daarmee was het om 16.52 uur 4,5-2,5. Het werd allengs duidelijker dat JP het niet ging redden tegen Carlos en daarmee werd het om iets na vijven ten slotte 5,5-2,5. Dat wordt uithuilen en opnieuw beginnen. Er was dus ook erg weinig animo om nog een hapje met elkaar te eten. Ronde 3 staat op de agenda voor zaterdag 5 november thuis tegen HWP Sas van Gent 3. Mooie gelegenheid om ons te revancheren!