KNSB-bekerviertal wint eerste ronde

Het KNSB- bekerteam is de eerste ronde zonder kleerscheuren doorgekomen. Zoals gebruikelijk werd het iets spannender dan nodig was, maar ach, het is het eindresultaat dat telt. De eerste grote horde was al om 19:40 uur genomen. Alle spelers hadden de goed op een uithoek van een industrieterrein verstopte speelzaal van Messemaker tijdig weten te vinden. De wedstrijdleider hield de vaart erin, want die bekerpartijen kunnen nog al eens uitlopen, dus we begonnen iets voor 8 uur.

Als playing captain kun je de wedstrijd niet altijd op de voet volgen, maar bij mijn rondje langs de borden na een ruim uur zag het er goed uit. Stefan had aan bord 1 met wit een Stefan-stelling, meer kun je daar eigenlijk nooit over zeggen als gemiddelde speler. Léon had met zwart aan bord 2 een mini-aanvalletje met dame en toren. Ka Chun (wit aan bord 3) had vanuit een heel rustige opening extra ruimte op de damevleugel. Jan-Peter stond wat met zwart aan bord 4 wat gedrongen, maar het kon nog alle kanten op.
Een half uur later scoorden we ons eerste punt. Ka Chun had zijn ruimtevoordeel eenvoudig en in hoog tempo uitgebouwd. Won een pion en nog één en nog één en dat vond zijn tegenstander wel voldoende. Een zeer nette rentree dus voor Ka Chun. Léons tegenstander had de aanval met het rustige Kh1 kunnen pareren, maar deed dat niet en koos voor een actieve breek in het centrum. De activiteit was echter vooral voor Léon, zijn passieve loper ging opeens meedoen en het was over en uit. Na twee uur spelen 2-0 en nog een halfje nodig. Zouden we vroeg thuis zijn….? Nope! De overgebleven Messemakers gingen er nog eens goed voor zitten.
Bij Stefan was het nog steeds rommelig. Hij probeerde de koningsvleugel met wat pionnen open te breken, terwijl zijn tegenstander op de damevleugel actief was. Het leek voordelig, maar was zeker niet duidelijk. Jan-Peter had in een mindere stelling het centrum opengebroken wat teveel risico was. Zijn beste kans was om nu een kwaliteit voor een pion te offeren en met actieve lopers stand te houden. Het was een lastige stelling, waarin beide partijen moesten opletten. Wit stond beter, maar verbruikte ook veel meer tijd. Het werd later en later en onze enige supporter, Mark Vermeer, kon niets anders doen dan ons succes wensen. Want als je op maandag speelt (of supportert) is het de volgende dag gewoon weer dinsdag! Naar het schijnt. We zijn het doordeweekse spelen niet meer zo gewend.
Uiteindelijk werd de wedstrijd pas om kwart voor twaalf beslist. Stefan bleef druk op zijn tegenstander uitoefenen. Die versnelde de boel door een fout te maken en zo werd het 3-0. Jan-Peters tegenstander kwam langzaam verder, maar het eindspel van toren, loper en een handjevol pionnen tegen twee lopers en een handjevol pionnen was lastig met zo weinig tijd. Met nog een halve minuut op zijn klok bood Jp’s tegenstander remise aan en zo werd de einduitslag 3,5-0,5. Uiteindelijk een vrij regelmatige overwinning voor de CSV’ers en een sportieve wedstrijd. Het sms’je naar de vakantie vierende Hans Blokland kon met een gerust hart verstuurd worden. Het gerucht gaat dat we de volgende ronde uit tegen Rijswijk spelen.
Invallend captain,
Jan-Peter