CSV2 wint thuis tegen de Pionier1 met 5-3

Dat met het Fischer tempo tijdnood niet meer zo belangrijk is bleek niet in deze wedstrijd, in die fase werden vele “onnauwkeurigheden” begaan. De Pionier is één van de sterkere teams in de 2e klasse B en na 2 uur spelen voorzag ik een aframmeling voor ons team, b.v. een 2-6 nederlaag.

Het begon er al mee dat Johan Bos aan het eind van de opening onnodig een stuk tegen een pion verloor. Richard stond tegen de sterke Ernstjan Pluim Mentz niet goed, Ernstjan had het loperpaar en initiatief. Arjan kwam minder en minder te staan. Jan van Dam had tegen Walter ook het loperpaar en initiatief. Mark stond minder, Rob gebruikte erg veel tijd maar stond gelukkig iets beter, Willem stond gelijk in een partij zonder veel spanning en Thomas leek langzaam terug gedrongen te worden.

Toen Rob vroeg of hij remise mocht aanbieden gaf ik dan ook aan dat ik dat liever niet had, maar doordat Rob weinig tijd had was hij even later toch gedwongen met remise genoegen te nemen.

Willem kreeg een remise aanbod en ook hij zag geen mogelijkheid er iets uit te slepen (1-1). Mark had weinig tijd en toen zijn tegenstander een stuk offerde dat Mark niet aan kon nemen werd het 1-2.

Inmiddels stond Arjan verloren maar Jan van Huizen zag een eenvoudig stukwinst over het hoofd en ging een combinatie aan die totaal verkeerd uitpakte waardoor Arjan ineens een toren voor stond en won. Het tij leek te keren. Johan toonde weer eens aan hoe taai hij is, na het verlies van het stuk had ik waarschijnlijk direct opgegeven, maar hij speelde door en Ad van de Ree had de stelling bij wat complicaties niet onder controle en Johan verkreeg een stelling met een toren en pion tegen 2 stukken en speelde daarna zijn tegenstander weg. Thomas offerde een pion waardoor hij op de damevleugel open lijnen kreeg en een kwaliteit tegen een pion voor kwam, even later stond hij totaal gewonnen maar blunderde hij in het eindspel een toren weg; dat zou het einde moeten zijn maar Thomas speelde nog door en kon Reinier van de Wende zomaar mat geven. Hierdoor werd de stand 4-2 in ons voordeel

Richard op bord 1 kwam steeds meer onder druk te staan, Ernstjan verkeeg vrijpionnen en drukte Richard weg 4-3. Walter hoefde toen slechts remise te halen maar zijn tegenstander speelde door in een toreneindspel en beging fouten waardoor Walter de eindstand op 5-3 kon brengen.