CSV 2 wint met 7 ½ – ½ in Brielle tegen het houten paard 1

Vrijdag 30 september was onze eerste wedstrijd in de 2e klasse A. Omdat Jaap en Willem verhinderd waren vielen Mark en Hans in. Het team begon met vertrouwen aan de competitie.
De wedstrijd begon spetterend, met maar liefst 4 gambieten.

Hans op bord 8 speelde een gambiet waarvan hij wist dat Jan van Es er niet verstandig aan deed toen hij dit aannam. Hans kreeg direct een initiatief, zijn tegenstander gaf een pion terug en gaf toen pardoes een stuk weg, daarna won Hans snel

Johan op bord 7 speelde ook een gambiet. Hij kreeg al snel een aanval gericht op f7. Ralph Zwart gaf toen een stuk weg, waarna Johan het fraai uitmaakte.

Thomas op bord 6 speelde een gevaarlijk gambiet. Het spel werd al snel wild en Marco Beije gaf de pion terug en offerde een kwaliteit. Hierna had Thomas wel veel zwakke plekken in zijn stelling; toen hij een pion terug offerde, om zijn verdediging op orde te krijgen en daarna ook een kwaliteit, werd hij zelf de aanvaller op de nog niet gerokeerde koning van Marco. Marco blunderde een toren en Thomas kon daarna het gevaar van eeuwig schaak ontlopen en zette mat.

Rob op bord 5 speelde een rustige opening die hij snel omzette naar een scherpere stand. Sietse de Vries verloor daarna een pion en Rob won iets later, via een combinatie waarbij de dames van het bord verdwenen, een kwaliteit. Sietse had hierna wel actieve stukken en Rob moest voorzichtig spelen. Na nog wat afruilen offerde Rob tijdelijk een pion opdat hij de zwarte stelling kon binnendringen en Sietse gaf vervolgens op.

Mark op bord 4 speelde een rustige partij, verkreeg het loperpaar waardoor hij langzaam een aanval kon opbouwen. Hierbij zag hij iets over het hoofd wat Joop Knipscheer de gelegenheid gaf enkele pionnen te winnen. Toen Joop een stuk blunderde won Mark snel.

Walter op bord 3 verkreeg het loperpaar en tijdelijk een pion maar had daarna ook een geïsoleerde dubbelpion. De stelling werd gecompliceerd toen beiden een stuk hadden instaan. Hierna verkreeg Walter een vrijpion op de 7e rij waarvan de vraag was of deze sterk of zwak was. Toen Walter er voor koos de dames te ruilen leek Arie Langendoen het remise te kunnen houden. In het eindspel met elk 2 torens en een ver oprukte vrijpion speelde onze man het sterk en promoveerde uiteindelijk zijn a pion.

Arjan op bord 2 koos er voor lang te rokeren met zwart omdat hij met zijn g pion op f6 moest terug slaan. Gelukkig had zijn tegenstander al vroeg in de opening zijn witveldige loper geruild tegen een paard waardoor een aanval op Arjans koning vertraagd zou worden. Waarschijnlijk daardoor koos Kees Schrijvers er voor te proberen met zijn koningin Arjans stelling te breken, dit gaf Arjan echter de kans om met tempowinst zijn aanval op de witte koningsstelling op te zetten. Zijn aanval werd langzaam opgebouwd; iets te langzaam waardoor zijn tegenstander een sterke loper op g3 kreeg. Er ontstond een eindspel met elk een toren, pionnen op beide vleugels Arjan een loper en Kees een paard. Arjan won weer een pion maar gaf Kees remise kansen doordat die zijn paard op een actief veld kon plaatsen. Toen de torens werden geruild kwam Arjan op winst te staan; hij speelde echter al 40 zetten op increment en zag een éénvoudige winst over het hoofd waardoor Het Houten Paard zijn half puntje kon pakken.

Richard mocht op bord 1 spelen en dit werd een boeiende partij. Ruud Bosch speelde een gambiet dat er voor Richard gevaarlijk uit zag. De koningin van Ruud stond op de damevleugel terwijl zijn aanvalskansen op de koningsvleugel zich bevonden. Door actief paardenspel zag Ruud zich gedwongen een kwaliteit te offeren. Hij kreeg wel een gevaarlijke aanval op de koning van Richard maar doordat de dame passief stond had hij te weinig stukken om dit af te maken. Richard keerde de zaken om en zwarts stelling stortte in.