Opnieuw 6-2 overwinning van CSV 1 op Overschie 1

img_20160917_151250De KNSB-competitie startte voor onze beleving dit jaar opmerkelijk vroeg en wel afgelopen zaterdag 17 september. Het is dan altijd weer de vraag hoe de zomermaanden zijn doorstaan. Sommigen spelen toernooien, anderen slaan schaakboeken open en weer anderen laten de doos met schaakstukken 4 maanden onaangeroerd. Opmerkelijk is dat uit recent op stapel gezet psychologisch onderzoek gebleken is dat rating verschil de enige significante verklarende variabele is voor het onderling resultaat. Daarom bleef ook dit keer weer de uitslag tegen Overschie op 6-2 steken.

Het was opnieuw een spannende strijd die pas na 4 uur spelen werd beslist door onze FIDE-meesters aan de borden 1 en 2. Daarover later meer.
Hans Hoornstra viel aan bord 5 in voor Ka Chun. Hans speelde met zwart tegen Albert Segers (1993) en had zich voorgenomen voorzichtig op winst te spelen, maar geen risico’s te nemen. Na 15 zetten waren er drie lichte stukken afgeruild, had Hans ruim een kwartier tijdvoorsprong en leek zwart een klein voordeeltje te hebben. Zwart won (tijdelijk) een pion en kon afwikkelen naar een remise-eindspel. Rond 15.30 uur was het zover en werd de score geopend: 0,5-0,5.
Een klein uur later rondde aan bord 8 Reinoud met wit een fraaie partij tegen Ronald Verbeek (1818) af met een mooie mataanval: 1,5-0,5.
Even later was het ook gedaan aan bord 4 waar Mark met wit speelde tegen Cor Feelders (2025). Al vroeg ging Mark op oorlogspad met Dh5. Mark bleef aanvallen en verschalkte een pion. Hoewel beide spelers tegen vieren evenveel tijd hadden, was de stelling inmiddels zo ingewikkeld geworden dat zwart in tijdnood kwam en ten slotte om 16.25 uur in verloren stand door zijn vlag ging: 2,5-0,5.
Aan bord 7 speelde Jan Peter met zwart tegen Willem Hajenius (1890). Na 13 zetten waren beide spelers al in een enorme vechtpartij gewikkeld met wederzijdse aanvallen en veel instaande stukken en veel tijdgebruik vooral van JP. Na 22 zetten kwam JP een pion voor, maar keek wel aan tegen nog 9 minuten op de klok tegen 28 voor zijn tegenstander. Het lopereindspel leek aanvankelijk gunstig uit te pakken voor JP, maar een loperoffer maakte daar een einde aan. Dank zij zetdwang kon wit niet profiteren van de drie pionnen tegen de loper en werd het remise: 3-1.
Om 16.45 uur werd het remise aan bord 3 waar Richard Ammerlaan met zwart het zwaar had tegen Maurits de Jong (1987). Het leek er lange tijd op dat de aanval van wit op de zwarte koningsstelling zou doorslaan, maar Richard verdedigde zich hardnekkig en ontsnapte met een afgedwongen zetherhaling: 3,5-1,5. Daarmee kwam de overwinning in zicht.
Het leek er lange tijd op dat dit aan bord 6 zou gebeuren, waar Roel met wit speelde tegen Karel Looijmans (2010). Het leek dat 18.c6 de aanval zou laten doorslaan: het P op d7 moet dan weg en dan valt e5. Zwart besloot het paard te offeren en kreeg waarempel tegenspel omdat wit nog niet had gerokeerd. Het zag er enige tijd beroerd uit voor Roel totdat zwart een stuk verspeelde door een over het hoofd geziene penning. Kat in het bakkie dachten we tot Roel de torens ruilde en naar zijn schaarse haren greep: ondanks een loper meer een theoretische remise. Loper van verkeerde kleur kan vijandelijke koning niet uit de hoek houden: 4-2 om 16.50 uur.
Aan bord 2 speelde Léon met wit tegen Henk Ochtman (2084). Léon kwam uitstekend uit de opening en het leek lange tijd een korte partij te worden. De zwarte Dame op a5 was tijdverlies en de zwarte koningsvleugel was niet ontwikkeld. Dat kon niet goed aflopen. Maar toen ging Henk zich in bOchten wringen. Hij legde zich niet neer bij de komende nederlaag, maar bleef tegenspartelen. Zelfs bij een stelling met P+4pi tegen T moest Léon nog op zijn qui vive blijven. Pas toen de promotie van een pion niet was tegen te houden streek Henk de vlag: 5-2 om 17.07 uur.
Aan bord 1 speelde Stefan met zwart tegen Erik Brandenburg (2156) een spannende partij. In het middenspel verschalkte Stefan een pion en later nog een tweede. Op den duur was er geen houden meer aan en om 17.09 was de wedstrijd afgelopen en werd het weer 6-2 evenals op 9 januari van dit jaar.
De wedstrijdleiding was weer in de vertrouwde handen van Rob Docter, de catering werd verzorgd door onze bestuursleden vader en zoon Hartog, Harry Stroosma had mede gezorgd dat alles netjes klaarstond en de vele supporters kwamen aan hun trekken. Een viertal spelers met de teamleider hebben de overwinning op gepaste wijze gevierd buiten op het terras van De Boekenkast.
We bereiden ons nu voor op de uitwedstrijd op 8 oktober in Breda tegen De Baronie die om 12 uur begint.